| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRIPRAVA NA UVEDBO STANDARDA ISO 9001 NA KLINIČNI ODDELEK ZA BOLEZNI ŽIVČEVJA, UNIVERZITETNEGA KLINIČNEGA CENTRA LJUBLJANA
Zdenko Garašević, 2011, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK V letu 2011 se je vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) odločilo za vpeljavo sistema managementa kakovosti po standardu ISO 9001:2008. Tako mora klinični oddelek za bolezni živčevja (KOBŽ), ki je del UKCL-ja, tudi izpolniti zahteve standarda ISO 9001:2008. V diplomskem delu je podrobneje predstavljen standard managementa kakovosti ISO 9001:2008, njegove zahteve in dokumentacija. Identificirani so procesi, ki se odvijajo na KOBŽ, katere je potrebno popisati pred uvedbo omenjenega sistema managementa kakovosti. Opisane so smernice za implementacijo standarda ISO 9001:2008, ki so razdeljene na šest korakov: identifikacija procesov, popis procesov, pregled popisov ter vpeljava morebitnih izboljšav trenutnih procesov, določitev protokolov za posamezne aktivnosti, izdelava »priročnika kakovosti«, vpeljava notranjih presoj. Ključnega pomena so se izkazale klinične poti in klinične smernice, ki bi lahko nudile podlago za popis in lastništvo procesov ter hkrati način izvajanja procesov. Predstavljena je analiza trenutnega stanja in primerjava z zahtevami standarda ISO 9001:2008. Kjer so ugotovljena neskladja z zahtevami so pripravljeni ukrepi za odpravo neskladij s pomočjo smernic za uvajanje standarda ISO 9001 v zdravstvo, IWA1.
Keywords: Ključne besede: • management kakovost; • sistem managementa kakovosti v zdravstvu; • ISO 9001:2008; • IWA 1; • klinične poti; • klinične smernice.
Published: 08.11.2011; Views: 2540; Downloads: 693
.pdf Full text (1,41 MB)

2.
VLOGA KLINIČNIH POTI PRI IZBOJŠEVANJU KAKOVOSTI DELOVANJA UNIVERZITETNEGA KLINIČNEGA CENTRA MARIBOR
Aleksandra Pernat, 2011, master's thesis

Abstract: Osnovni cilj magistrske naloge, izhajajoč iz analize na primeru slovenske bolnišnice, je prikazati klinično pot kot komplementarno orodje modelu financiranja po skupinah primerljivih primerov za vzpodbujanje kakovosti. V ta namen bralec najprej spozna nekaj osnovnih pojmov in pomen kakovosti (celovito obvladovanje kakovosti, ISO 9001:2000), skupin primerljivih primerov ter kliničnih poti.
Keywords: kakovost, celovito obvladovanje kakovosti, ISO 9001:2000, skupine primerljivih primerov (SPP), klinične smernice, klinične poti
Published: 03.04.2012; Views: 1515; Downloads: 228
.pdf Full text (1,52 MB)

3.
OBRAVNAVA PACIENTA Z RADIKALNO CISTEKTOMIJO PO KLINIČNI POTI
Lea Mandić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Za obravnavo pacienta, ki vstopa in izstopa iz zdravstvenega sistema, je prav gotovo pomemben sistematičen proces, ki mora biti strokovno oblikovan, dorečen in napisan ter ga imenujemo klinična pot. Vloga klinične poti je navzven neopazna, v praksi pa pomeni ključni element pri kakovostni in uspešni obravnavi pacienta. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti pomen klinične poti v zdravstvu in izdelati klinično pot obravnave pacienta z načrtovanim radikalnim operativnim zdravljenjem zaradi raka mehurja (s cistektomijo). Raziskovalna metodologija: Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno (opisno) metodo dela. S pomočjo sistematičnega iskanja strokovne literature po knjižnicah in bibliografskih bazah, kot so COBISS, MEDLINE in druge, smo sistematično pregledali ter kritično analizirali domačo in tujo literaturo in vire, ki se navezujejo na našo temo. Iz pridobljenih podatkov smo izbrali najrelevantnejše vire in jih uporabili za seštevek najnovejših raziskovalnih dognanj in spoznanj ter jih predstavili v strukturni obliki. Diskusija: Uvedba klinične poti pri pacientu z radikalno cistektomijo lahko zmanjša število napak pri zdravljenju pacienta, omogoča zmanjšanje števila odklonov od najboljšega načina zdravljenja, spodbuja večdisciplinarno skupinsko delo ter ponuja dobro osnovo za boljše obveščanje pacientov in njihovih svojcev. Uporaba klinične poti omogoča doseganje visokih standardov obravnave in izboljševanje dosedanjih rešitev. Sklep: Z obravnavo pacienta z radikalno cistektomijo po klinični poti izboljšamo kakovost zdravstvene obravnave, izboljšamo izid zdravljenja, zagotovimo boljšo varnost pacienta in predvsem zadovoljstvo pacienta. Poudarjene so tudi vloga in naloge medicinske sestre, ki ima eno pomembnejših vlog v večdisciplinarnem timu, saj se srečuje z vrsto negovalnih težav, na katere se osredotoča v prizadevanjih za varnost pacienta.
Keywords: Rak sečnega mehurja, cistektomija, zdravstvena nega, medicinska sestra, klinična pot, klinične smernice
Published: 09.05.2013; Views: 1073; Downloads: 217
.pdf Full text (971,33 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica