| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pridelek krme s travinja v klimatsko manj ugodnih letih
Uroš Kotnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Na trajnem travniškem poskusu smo izvedli raziskavo o vplivu pogostnosti rabe travne ruše (2-kosna; 4-kosna in 4-kosna – pri kateri vsako drugo leto pustimo prvi odkos v polno cvetenje) in klimatskih dejavnikov v posameznem letu (2003, 2014 in 2020), ki vplivajo na količino pridelka suhe snovi. Poskus je bil zasnovan leta 1995 na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede. Zasnovan je bil v obliki naključnega bloka v štirih ponovitvah. Na osnovi rezultatov ugotavljamo, da pogostost rabe statistično značilno vpliva na količino pridelka suhe snovi travne ruše. Največji pridelek (8,85 t SS/ha) smo dosegli s 4-kosno rabo, kjer vsako drugo leto pustimo prvi odkos v polno cvetenje. Pridelka 2-kosne in 4-kosne rabe (8,28 in 7,87 t SS/ha) pa sta statistično primerljiva. Pridelki se statistično značilno razlikujejo tudi po posameznih primerjanih letih. Statistično najvišji pridelek (11,92 t SS/ha) smo dosegli v letu 2014 (mokro leto), sledi leto 2020 (normalno leto; 8,71 t SS/ha), medtem ko je najmanjši pridelek (4,37 t SS/ha) zabeležen v suhem letu (2003).
Keywords: travinje, klimatske razmere, pogostost košnje, pridelek
Published: 19.07.2021; Views: 182; Downloads: 52
.pdf Full text (1,87 MB)

2.
Dinamika sušenja pasje trave (dctylis glomerata l.) in mnogocvetne ljuljke (lolium multiflorum lam.) na tleh
Jasmina Videčnik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Na poskusnem polju UKC Pohorski dvor Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Hočah smo leta 2017 začeli s sušenjem pasje trave (Dactylis glomerata L.) in mnogocvetne ljuljke (Lolium multiflorum Lam.). Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, ali obstajajo razlike v dinamiki sušenja med njima glede na razvojno fazo, v kateri se trava nahaja (razraščanje, začetek latenja, polno latenje oz. cvetenje), in glede na dejavnike okolja (temperatura in padavine) v času košnje in sušenja. Košnjo in sušenje smo izvedli v dveh terminih (17. 5. 2017 do 19. 5. 2017 in 29. 5. 2017 do 2. 6. 2017). Analiza vsebnosti suhe snovi med rastlinama po obračanjih je pokazala, da se je pasja trava sušila hitreje kot mnogocvetna ljuljka, ne glede na razvojno fazo v kateri se je nahajala. Na dinamiko sušenja preučevanih rastlinskih vrst pa imajo velik vpliv tudi klimatske razmere.
Keywords: pasja trava, mnogocvetna ljuljka, sušenje, klimatske razmere, razvojne faze
Published: 12.09.2019; Views: 501; Downloads: 55
.pdf Full text (1,02 MB)

3.
IZVAJANJE GIBALNIH DEJAVNOSTI V VRTCU NA PROSTEM V VSEH LETNIH ČASIH
Kristina Ocvirk, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Izvajanje gibalnih dejavnosti v vrtcu na prostem v vseh letnih časih smo želeli ugotoviti vpliv klimatskih razmer na otrokovo zdravje, kako gibanje na prostem vpliva na zdravje in gibalni razvoj otroka in kakšne so vremensko pogojene omejitve izvajanja gibalnih dejavnosti na prostem. S pomočjo dostopne literature smo potrdili, da ob rednem izvajanju gibalnih dejavnosti na prostem nizke temperature, veter, megla in padavine ne vplivajo na zdravje otrok. Ugotovili smo tudi, da gibanje na prostem v vseh letnih časih ohranja in izboljšuje otrokovo zdravje. Ob slabših vremenskih pogojih, kot so visoke oziroma nizke temperature, mraz, padavine, megla, so gibalne dejavnosti na prostem časovno omejene, kar smo tudi potrdili. Prav tako smo s pomočjo dostopne literature potrdili, da gibanje na prostem pripomore k boljšemu gibalnemu razvoju otroka. Jesen, zima, pomlad in poletje so letni časi, ko lahko izvajamo vse gibalne dejavnosti na prostem. Na podlagi literature pa smo ovrgli hipotezo, da lahko gibalne dejavnosti na prostem izvajamo v jesenskem, poletnem in pomladnem času enako kot v zimskem, saj lahko dejavnosti, ki so povezane s snegom, izvajamo le v času zime.
Keywords: Ključne besede: gibanje otrok na prostem, letni časi, klimatske razmere
Published: 28.03.2014; Views: 3889; Downloads: 859
.pdf Full text (666,02 KB)

4.
Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica