| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Avtomatizacija kletke za hrčka s pomočjo platforme arduino : diplomsko delo
Iva Premoša, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu smo opisali strojno in programsko opremo Arduino. Opisana je izdelava avtomatizirane kletke za hrčke s pomočjo platforme Arduino. Avtomatizacija omogoča merjenje aktivnosti hrčka, kot so hitrost in pogostost teka po krogu s pomočjo magnetov in senzorja Hallovega pojava. Vgradili smo vodni senzor, ki nas sproti obvešča, ali je gladina vode prenizka. Izdelali smo avtomatski podajalnik, ki ga lahko preko povezave Bluetooth upravljamo z mobilno napravo. Omogočili smo nastavitev alarma za hranjenje. Delo nam z dodatnimi vpogledi v njegove dejavnosti in varnostnim sistemom olajša skrb za hrčka.
Keywords: avtomatizacija, Arduino, kletka, hrček, senzorji
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 502; Downloads: 71
.pdf Full text (2,37 MB)

2.
Reprezentacija racionalizacije, birokratizacije in ideje železne kletke M. Webra v delu "1984" G. Orwella
Špela Dolajš, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo preučevali Webrove osrednje koncepte – racionalizacijo, birokratizacijo in idejo železne kletke – ter odraz slednjih v Orwellovi antiutopiji 1984. Z uporabo primerjave in kritične ter interpretativne diskurzivne analize so bili koncepti reprezentirani skozi dekompozicijo družbenega življenja na področje prava, politike, ekonomije, religije ter sfero emocij in erotike. Pomenski vrh magistrske naloge predstavlja »železna kletka«, po Webru posledica in končni izraz preveč racionalizirane in zbirokratizirane družbe. Birokratizacija kot pretvornik družbenega delovanja v racionalno organizirano ter racionalizacija kot posvajanje sheme pravil birokratske organizacije se, ob umanjkanju raznolikih interesnih konfliktnih napetosti, ultimativno izrazita v železni kletki. Slednja eksistira in odreja življenje Orwellove antiutopične oceanijske družbe. Znotraj te so s strani celote različnih individuumov, razredov in institucij vidni vsi tipi subjektivne in objektivne racionalnosti, skozi analizo pa je bil ugotovljen tudi ključen pomen etične materialne racionalnosti. Poleg tega pa se pomen racionalnosti izkaže kot aktivna svetovna nadvlada ter kot preračunljivost oz. ustrezna kalkulacija sredstev, ki vodijo do cilja. Čeprav delo zajema tudi pomen racionalnosti v smislu predvidljivosti in sistematične ureditve, le-ti ne temeljita na zapisanih pravilih. Gre za družbo, ki se je racionalizirala skladno z enim in enotnim ciljem oblasti, kateremu je podrejeno celotno družbeno delovanje, in ki je, gledano z drugačnih pozicij, iracionalno. Represalijska eliminacija navzkrižnih interesnih konfliktov in s tem razvojne ustvarjalnosti, poleg tega pa tudi onemogočen vznik novih karizmatičnih prerokov, vladajočim omogoča večno oblast v okamenelem svetu ter konec procesa racionalizacije, obenem pa predstavlja stičišče Webrove in Orwellove pesimistične slike potencialne prihodnosti družbe.
Keywords: Max Weber, 1984, racionalnost, racionalizacija, birokratizacija, železna kletka
Published in DKUM: 08.05.2017; Views: 1547; Downloads: 180
.pdf Full text (1,70 MB)

3.
Avtomatizacija obdelovalne linije za izdelavo kletke homokinetičnega zgloba
Zvonko Gobec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisana avtomatizirana linija za obdelavo kletke homokinetičnega zgloba in produkt linije. Opisane so električne komponente, ki so potrebne za avtomatizirano delovanje sistema za strego kletke homokinetičnega zgloba. Opisan je postopek programiranja HMI vmesnika Siemens TP177-A in programirljivega logičnega krmilnika . Za programiranje vmesnika HMI smo uporabili programsko orodje SIMATIC WinCC flexible, za programiranje programirljivega logičnega krmilnika pa programsko orodje STEP 7. Diplomska naloga je bila opravljena v podjetju GKN Driveline Slovenija, ki se nahaja v Zrečah.
Keywords: kletka homokinetičnega zgloba, programirljivi logični krmilnik SIEMENS ET 200S, HMI vmesnik SIEMENS TP 177A, SIMATIC Manager, SIMATIC WinCC flexible
Published in DKUM: 07.09.2016; Views: 1816; Downloads: 180
.pdf Full text (3,44 MB)

4.
ANALIZA ŠTIRIPOLNEGA EKSPLOZIJSKO VARNEGA TRIFAZNEGA ASINHRONSKEGA ELEKTROMOTORJA
Andrej Leskovar, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je analiziran protieksplozijski trifazni asinhronski motor s kratkostično kletko. Predstavljeno je osnovno delovanje motorja z opisom fizikalnih dogajanj v ohišju motorja. Opisana je protieksplozijska zaščita in naš merjenec, ki mora ustrezati standardom. V nalogi primerjamo rezultate analitičnega izračuna, izračuna s programskim orodjem emLook in z opravljenimi meritvami. Prav tako delo vsebuje različne pogoje, izvedbe in ostale dejavnike, kateri so ključni del za izvedbo elektromotorjev. Meritve so bile opravljene v laboratoriju za električne stroje (LABES) na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru (FERI).
Keywords: analiza, trifazni asinhronski motor, kratkostična kletka
Published in DKUM: 05.06.2015; Views: 1807; Downloads: 196
.pdf Full text (5,71 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica