| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ELEKTRONSKO ARHIVIRANJE V SLOVENSKIH PODJETJIH S POUDARKOM NA PODJETJU BSH HIŠNI APARATI D. O. O.
Nastja Kramer, 2015, master's thesis

Abstract: Podjetja morajo dokumentacijo hraniti ustrezno dolgo obdobje in pri tem lahko izbirajo med različnimi načini arhiviranja. V teoretičnem delu smo najprej opredelili temeljne pojme, ki se pojavljajo pri arhiviranju, predstavili temeljne predpise na tem področju, navedli roke hranjenja računovodskega gradiva, navedli osnovna pravila zajema gradiva, varno hranjenje dokumentacije, notranjih pravil in uničenja gradiva. Poleg tega smo analizirali tudi temeljne značilnosti ter prednosti in slabosti klasičnega, mikrofilmskega in elektronskega arhiviranja, v sklopu elektronskega arhiviranja pa smo podrobneje ovrednotili lastno izvajanje elektronskega arhiviranja ter zunanje in kombinirano izvajanje elektronskega arhiviranja. Predstavili smo tudi registre, objavljene s strani Arhiva RS. Ugotovili smo, da 33 % slovenskih podjetij iz štajerske regije, ki so sodelovala v raziskavi, izvaja zakonsko skladno elektronsko arhiviranje dokumentacije, kar je precej več kot v letu 2010, ko je podjetje FrodX, sicer na večjem vzorcu vseh slovenskih podjetij, ugotovilo, da izvaja tovrstno arhiviranje 12,15 % slovenskih podjetij. Največ podjetij, ki v letu 2014 zakonsko skladno elektronsko arhivira dokumentacijo, zaposluje nad 100 oseb. Najpogosteje elektronsko arhivirajo prejete in izdane račune. Kot slabost elektronskega arhiviranja zaznavajo stroške uvedbe in čas vzpostavitve elektronske hrambe, kot najbolj pomembno prednost pa čas, porabljen za iskanje dokumentacije. Elektronskega arhiviranja nimajo uvedenega predvsem manjša podjetja, ki zaposlujejo do 9 oseb. Kot zelo pomemben oziroma najbolj pomemben razlog, da nimajo uvedenega elektronskega arhiviranja, navajajo stroške vzpostavitve, zahtevnost zakonodaje ter dolg in kompleksen postopek ustanovitve, ni pa razlog za neuvedeno elektronsko arhiviranje nepoznavanje njegovih prednosti. Podjetje BSH Hišni aparati d. o. o. je izvajalo arhiviranje računovodske dokumentacije na različne načine; tako v klasičnem, mikrofilmskem kot tudi zunanjem in lastnem elektronskem arhivu. Na podlagi zanesljivosti, cene, dostopnosti in enostavnosti uporabe smo ugotovili, da je izmed vseh obstoječih načinov najprimernejše lastno izvajanje elektronskega arhiviranja.
Keywords: elektronski arhiv, klasični arhiv, mikrofilmski arhiv, zunanje izvajanje elektronskega arhiviranja, lastno izvajanje elektronskega arhiviranja
Published in DKUM: 23.10.2015; Views: 1749; Downloads: 313
.pdf Full text (1,39 MB)

2.
3.
E-HRAMBA IN E-ARHIVIRANJE DOKUMENTARNEGA GRADIVA V JAVNI UPRAVI
Deja Škoporc, 2012, master's thesis

Abstract: Ob vsesplošni razširjenosti računalnikov in informacijske tehnologije v zasebnem sektorju in javni upravi nastaja čedalje več dokumentov, ki so dokumentarno gradivo, v elektronski obliki. Prednost teh je lažje, hitrejše in cenejše ustvarjanje, organiziranje, posredovanje, obdelovanje in hranjenje. Hkrati s tem pa se pojavlja težava zanesljivosti, avtentičnosti, verodostojnosti, dostopnosti in hrambe elektronskih dokumentov. Glavni cilj magistrskega dela je bil pregledati možnosti kratkoročne in dolgoročne e-hrambe dokumentarnega gradiva v organih javne uprave. Raziskavo smo izpeljali na upravni enoti Žalec. Ugotovili smo, da uporabljajo dokumenti sistem, ki omogoča upravljanje dokumentov v vseh fazah življenjskega cikla. Osredotočili smo se na fazo hranjenja in arhiviranja dokumentov. Ugotovili smo, da je velik del gradiva že v elektronski obliki, vendar ima pravno veljavo in dokazno vrednost edino dokumentarno gradivo v papirni obliki. Iz izsledkov raziskave je razvidno, da je na trgu že nekaj akreditiranih ponudnikov storitev akreditiranih programskih rešitev za podporo e-hrambi in e-arhivu dokumentarnega gradiva. Na podlagi izsledkov raziskave smo podali predlog upravni enoti Žalec in priporočila za vzpostavitev sistema e-hrambe in e-arhiva organom javne uprave.
Keywords: dokumentarno gradivo, klasični arhiv, e-arhiv, e- hramba, varna hramba, notranja pravila
Published in DKUM: 28.05.2012; Views: 5301; Downloads: 1210
.pdf Full text (1,57 MB)

4.
PRAVNI POSTOPKI ARHIVIRANJA IN HRANJENJA GRADIVA OBČINE BREŽICE
Mateja Kreačič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Republika Slovenija je demokratična država, ki je v temeljnem pravnem aktu, Ustavi omogočila decentralizacijo državne oblasti ter z Zakonom o lokalnih skupnostih omogočila ustanavljanje lokalnih skupnosti. Tako so občine kot lokalne skupnosti prevzele tiste naloge, ki občanom neposredno zagotavljajo osnovne in nujno potrebne dobrine za preživljanje v določenem območju. Tako je država z zakonom na občine prenesla določene pravice in obveznosti, predpisala postopke ter nadzira njihovo izvajanje. Upravni in drugi postopki so takšne narave, da zahtevajo vrsto nosilcev podatkov, bodisi na klasičnem papirju bodisi v elektronski, slikovni ali drugi obliki. Država je predpisala tudi postopke in navodila za hranjenje dokumentov, s katerimi se izkazuje, da so določeni postopki bili opravljeni in da je v njih bilo odločeno o določenih pravicah ali pravnih koristih občanov, občine ali države. Shranjevanje in arhiviranje dokumentacije je natančno predpisano, lokalne skupnosti pa morajo v okviru svojih proračunskih sredstev uporabiti tisto metodo shranjevanja, ki ji omogoča nemoteno evidenco ali ponovno uporabo shranjenih dokumentov. Zaradi pomanjkanja sredstev za uvedbo elektronske oblike shranjevanja podatkov v Občini Brežice imajo velike količine pisanega papirja, ki je nosilec podatkov in ki ga je potrebno arhivirati. Občina uporablja klasičen način arhiviranja, ki je drag, zamuden, iskanje dokumentov časovno potratno, nevarnost izgube dokumentov v arhivu je sorazmerno veliko.
Keywords: klasični arhiv, elektronski arhiv, digitalizacija
Published in DKUM: 16.10.2011; Views: 2194; Downloads: 224
.pdf Full text (1,27 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica