1.
ZATIRANJE PERONOSPORE VINSKE TRTE (Plasmopara viticola Berl & de Toni) V INTEGRIRANI IN EKOLOŠKI PRIDELAVI GROZDJA Z UPORABO ALTERNATIVNIH SREDSTEV ZA VARSTVO RASTLINMartina Gomzi, 2014, master's thesis
Abstract: V letih 2010, 2011 in 2012 smo izvedli poljske poskuse v vinogradu sorte 'Sauvignon' z namenom primerjave uspešnosti zatiranja peronospore vinske trte (Plasmopara viticola Berl. & de Toni) pri integrirani in ekološki pridelavi s škropilnimi programi, ki so ali pa niso vključevali uporabe bakrovih pripravkov. Stopnja učinkovitosti škropilnih programov v letih 2010 in 2012 je znašala od 97 do 99 %, v letu 2011 pa od 88 do 97%. V letih 2010 in 2012 so bili vsi preučevani programi povsem enakovredni, delno tudi zato, ker vremenske razmere niso bile ugodne za razvoj bolezni. Statistično značilne razlike med posameznimi škropilnimi programi beležimo le v letu 2011. Najnižjo stopnjo učinkovitosti sta imela ekološka programa (EKO z bakrom 97,1 % in EKO brez bakra 88,3 %). Če bakrovih pripravkov nismo uporabljali, se stopnja uspešnosti zatiranja peronospore vinske trte tako v integrirani kot v ekološki pridelavi, z izjemo leta 2011, ni značilno zmanjšala. Na osnovi dobljenih rezultatov ne moremo zanesljivo trditi, da bi se lahko popolnoma odpovedali uporabi bakrovih pripravkov za zaščito trte pred boleznimi.
Keywords: peronospora vinske trte, zatiranje, karbonati, fosfonati, kisle gline, rastlinski izločki
Published in DKUM: 13.06.2014; Views: 2820; Downloads: 340
Full text (1,39 MB)