| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Posebnosti zdravstvene nege kirurškega bolnika
Mateja Galer, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Zdravstvena nega kirurškega bolnika je specialno področje zdravstvene nege, ki obravnava bolnike pred, med in po operacijskem posegu. V diplomski nalogi smo se osredotočili na vsa ta obdobja in predstavili, katere so tiste posebnosti, na katere moramo biti pozorni. V predoperacijskem obdobju smo izpostavili pripravo bolnika na operacijski poseg ter potrebne preiskave, ki jih moramo narediti pri bolniku, ki bo operiran. V medoperacijskem obdobju smo se osredotočili predvsem na anestezijo, v pooperacijskem obdobju pa smo izpostavili lajšanje akutne bolečine po operaciji, oskrbo kirurške rane in okužbe, ki se lahko pojavijo, kot zaplet pri kirurškem bolniku. V nalogi smo predstavili medicinsko področje in področje zdravstvene nege, kjer je prikazana vloga medicinske sestre. V diplomski nalogi, ki je teoretičnega tipa, smo si zastavili tri raziskovalna vprašanja in s pregledom literature v razpravi na ta vprašanja odgovorili.
Keywords: kirurgija, zdravstvena nega, posebnosti zdravstvene nege, kirurški poseg, operacijska rana, kirurški bolnik
Published: 20.07.2009; Views: 6637; Downloads: 2131
.pdf Full text (610,14 KB)

2.
Zdravstvena nega kirurškega bolnika z motnjami v strjevanju krvi
Janja Tamše, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili motnje v strjevanju krvi, ki vplivajo na operativno zdravljenje, dejavnike tveganja za nastanek venske tromboze, predstavili smo tudi, kaj mora medicinska sestra opazovati pri kirurški rani in pripravo hemofilika na operativni poseg. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli med zdravstvenimi delavci kirurških oddelkov Univerzitetnega kliničnega centra Maribor v mesecu juniju 2009. Podatke smo pridobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, ki je vseboval vprašanja odprtega, zaprtega in kombiniranega tipa. Ugotoviti smo želeli, ali medicinske sestre vedo, da oralna kontracepcijska sredstva in nosečnost vplivata na koagulacijo, ali vedo, da se hemofiliki smejo ukvarjati s športom in da je najprimernejše plavanje in ali vedo, da je priporočeno obdobje uporabe elastičnih povojev ali nogavic od šest mesecev do enega leta. Ugotovili smo, da večina zdravstvenih delavcev ve, da oralna kontracepcijska sredstva in nosečnost vplivata na koagulacijo in da se hemofiliki smejo ukvarjati s športom. Da je najprimernejše plavanje, ve večina anketirancev. Le četrtina anketirancev ve, da je priporočeno obdobje uporabe elastičnih povojev in nogavic od šest mesecev do enega leta.
Keywords: motnje koagulacije, zdravstvena nega, kirurški bolnik, hemofilija, venska tromboza, oralna kontracepcijska sredstva, nosečnost
Published: 23.12.2009; Views: 2932; Downloads: 480
.pdf Full text (409,80 KB)

3.
Zdravstvena nega bolnika s karcinomom jeter v pooperativnem obdobju
Matej Crnčec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil opisati specifično zdravstveno nego in podporno zdravstveno nego pri bolniku s karcinomom jeter v pooperativnem obdobju. Ugotovili smo katere ključne elemente podporne zdravstvene nege mora vsebovati zdravstvena nega onkološkega bolnika v pooperativnem obdobju. Uporabili smo deskriptivno metodo raziskovanja, da smo lahko dobili odgovor na zastavljeno raziskovalno vprašanje. Pri zdravstveni negi bolnika s karcinomom jeter v pooperativnem obdobju je temeljnega pomena podporna zdravstvena nega, ki mora bolniku omogočati uspešno fizično, duhovno in socialno rehabilitacijo. Zato je pomembna celostna, k bolniku usmerjena obravnava bolnika s holističnim pogledom na zdravljenje, z zagotovljeno multidisciplinarno obravnavo. Bolniku moramo zagotavljati strokovnost, kontinuiranost obravnave, skrbnost, psihično in duhovno podporo, promocijo samopomoči in podpore, izbiro zdravljenja, paliativno oskrbo in dostopnost, z namenom čim hitrejše in boljše rehabilitacije. Pri obravnavi takšnega bolnika ne smemo pozabiti na njegove bližnje, ki prav tako kot on, potrebujejo psihično in duhovno podporo. Za zagotavljanje bolnikove obravnave, kot je opisano, je potrebno kontinuirano izobraževanje in strokovnost zdravstvenih delavcev. Analiza literature je pokazala, da v kliničnem okolju ostaja fragmentirana zdravstvena nega, ki ne vključuje vseh vidikov in podpornih mehanizmov pri obravnavi bolnika s karcinomom jeter v pooperativnem obdobju.
Keywords: Karcinom jeter, onkološka zdravstvena nega, onkološki bolnik, kirurški bolnik, podporna zdravstvena nega.
Published: 27.09.2016; Views: 823; Downloads: 115
.pdf Full text (1,76 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica