| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vitamin C v prehrani starostnika
Nataša Stušek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili vitamin C v prehrani starostnika. Vitamin C je zelo pomemben za normalno delovanje telesa, ki je v starosti še bolj podvrženo spremembam in boleznim. Starostniki bi morali vsak dan uživati živila, ki vsebujejo ta pomemben vitamin z rednim uživanjem sadja in zelenjave, ali sokov iz le teh. V teoretičnem delu smo predstavili vitamin C kot kofaktor v encimskih reakcijah kot oksidant in antihistaminik. Opisali smo njegovo sestavo, delovanje in sodelovanje pri imunskemu sistemu. Opredelili smo ljudi, ki imajo povečano potrebo po vitaminu C, predstavili živila, ki vsebujejo vitamin C in opozorili na posledice prevelike ali premajhne količine vitamina C v organizmu. Opisali smo tudi prehrano med starostniki in pomen vitamina C. V empiričnem delu smo izvedli raziskavo o vitaminu C. Prvi del raziskave smo opravili s pomočjo anketnega vprašalnika med tridesetimi starostniki Društva upokojencev Škale v mesecu oktobru 2012. Anketni vprašalnik je vseboval 18 vprašanj. Izvedeli smo, da se večina starostnikov zaveda, da je vitamin C v prehrani starostnika zelo pomemben in zaradi tega tudi dnevno uživajo živila, ki vsebujejo ta vitamin predvsem, s pomočjo sadja in zelenjave. Vedo, da bodo z rednim uživanjem vitamina C preprečili pojav bolezni. Drugi del raziskave smo izvedli v laboratoriju Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru. Z oksidacijsko-redukcijsko titracijo z 2,6–diklorofenolindofenolom smo ugotavljali količino vitamina C v živilih, ki jih uporabljajo starostniki. Le te smo kasneje primerjali tudi z literaturo in odkrili nekaj odstopanj, ki so lahko posledica različnih vrst živil, njihovega skladiščenja in svežine. Ugotovili smo, da največ vitamina C vsebuje šipek, najmanj pa surov star krompir.
Keywords: vitamin C, starostnik, živila, ki vsebujejo vitamin C, oksidacijsko – redukcijska titracija z 2, 6–diklorofenolindofenom
Published: 06.08.2013; Views: 1285; Downloads: 216
.pdf Full text (1,14 MB)

2.
Vitamin C v prehrani mladostnikov
Marina Kotnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: V diplomski nalogi smo predstavili vitamin C in ugotavljali ali se mladi zavedajo pomena vitamina C v njihovi prehrani. Ugotavljali smo tudi katera živila, ki vsebujejo vitamin C poznajo in s katerimi živili vključujejo vitamin c v vsakdanjo prehrano. Metode: V empiričnem delu smo izvedli raziskavo o vitaminu C s pomočjo anketnega vprašalnika. Anketo je izpolnilo 30 mladih, starih od 18 do 25 let v mesecu avgustu in septembru 2014. Anketni vprašalnik je vseboval 18 vprašanj. Rezultati: Izvedeli smo, da se mladi zavedajo pomena vitamina C v njihovi prehrani, ter poznajo živila, ki vsebujejo več vitamina C, vendar pa so o samem vitaminu C še premalo ozaveščeni. Vitamin C uživajo s svežim sadjem in zelenjavo, predvsem z namenom, da bi preprečili ali omilili simptome prehlada, zmanjšali stres ter pripomogli k boljšemu delovanju imunskega sistema. Diskusija in zaključki: Zaradi današnjega hitrega tempa življenja in stresa, mladi ne posvečajo dovolj pozornosti temu kako se prehranjujejo. Ne zavedajo se kakšne posledice puščajo na telesu, zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralov. Na splošno mladostniki še vedno uživajo premalo sadja in zelenjave in ne vnesejo priporočenih dnevnih količin vitaminov in mineralov.
Keywords: Vitamin C, mladostniki, naloge vitamina C, živila, ki vsebujejo vitamin C, prehrana mladostnikov.
Published: 29.09.2014; Views: 989; Downloads: 157
.pdf Full text (1,32 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica