| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Razvoj novih funkcionalnih plastičnih filmov za različne produkte : magistrsko delo
Tanja Labohar, 2023, master's thesis

Abstract: Plastični materiali imajo velik pomen v pakirnem segmentu za pakiranje farmacevtskih, kozmetičnih in prehrambnih produktov, kjer želimo podaljšati rok trajanja živil. Vedno večje zavedanje podjetij in potrošnikov o negativnem vplivu petrokemijske plastike na okolje in povečano tveganje za zdravje, ki ga predstavljajo sintetični aditivi v plastični embalaži, so privedli do razvoja biorazgradljive aktivne embalaže. V magistrskem delu smo želeli razviti antioksidativne, protimikrobne in biorazgradljive funkcionalne plastične filme. Folije PLA smo funkcionalizirali s premazom iz formulacije ekstrakta brina in hitozana, ki smo ga na površino folije nanesli s petimi različnimi metodami, in sicer z metodo pršenja, valjčkanja, omakanja, impregniranja in tehnologijo superkritičnih fluidov. Učinkovitost uporabljenih snovi in metod smo preučili z analiznimi metodami: FTIR, goniometrija, pregradne lastnosti – prepustnost kisika, antioksidativnost, XPS, SEM, transparentnost, protimikrobna aktivnost ter LCA in LCC analiza. Z analiznimi metodami smo potrdili odlično antioksidativno delovanje ekstrakta brina in protimikrobno delovanje hitozana. Izkazalo se je, da je za praktično uporabo z vidika okoljske in cenovne ustreznosti najprimernejši funkcionalni plastični film, kjer smo premaz nanesli z metodo omakanja. Dosegli smo odlično protimikrobno delovanje predvsem na bakterijo Staphylococcus aureus, izvrstne pregradne in antioksidativne lastnosti, potrjene s FTIR, XPS in SEM analizo, ter zelo dobre protikondenzacijske lastnosti.
Keywords: funkcionalni plastični filmi, folija PLA, hitozan, ekstrakt brina, tehnologije nanosa, fizikalno-kemijske analize, protimikrobna aktivnost, LCA, LCC
Published in DKUM: 06.12.2023; Views: 398; Downloads: 38
.pdf Full text (4,76 MB)

2.
ŠTUDIJA PRISOTNOSTI MIKROBNIH POPULACIJ V NARAVNIH BAZENIH
Tamara Šuster, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo preverili prisotnost mikrobnih populacij v naravnih bazenih. Opravili smo mikrobiološke analize, da bi ugotovili prisotnost naslednjih bakterij: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Legionella sp. in Staphylococcus aureus. Prisotnost posameznih vrst bakterij smo zaznali, vendar smo ugotovili, da analizirane vode vsebujejo le majhne zametke teh bakterij, ki niso nevarne za človeka, saj se pričnejo razvijat, ko temperatura doseže 37°C. Ker je maksimalna temperatura vode v teh bazenih lahko največ 28°C, bakterije nimajo možnosti razvoja. Z opisom delovanja naravnega plavalnega bazena smo prav tako ugotovili, da so takšni biološki bazeni za človeka bolj prijazni kot bazeni z dodatkom klora.
Keywords: mikrobiološke analize, naravni plavalni bazeni, mikrobne populacije, vodni viri, fizikalno – kemijske analize
Published in DKUM: 16.09.2016; Views: 1510; Downloads: 111
.pdf Full text (5,05 MB)

3.
Chemical analysis and the river Mura water quality
Bojana Krajnc, Mitja Kolar, 2010, original scientific article

Keywords: kemijske analize, kvaliteta vode, reka Mura, chemical analysis, water quality, Mura river
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 2045; Downloads: 49
URL Link to full text

4.
5.
SPREMLJANJE KAKOVOSTI TERMALNE VODE IZ VRTINE V DOBOVI
Nataša Horvatič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo preverili kakovost termalne vode iz vrtine VC-1/09 v Dobovi. Opravili smo fizikalno-kemijske in mikrobiološke analize, da bi ugotovili kakovost termalne vode in nihanje vsebnosti posameznih ionov. Rezultati so pokazali, da voda vsebuje visoke koncentracije Ca2+, Mg2+ in HCO3- in le-ti določajo balneološki tip termalne vode. V okviru mikrobiološke analize termalne vode smo ugotavljali prisotnost naslednjih bakterij: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Legionella sp. in Staphylococcus aureus. Prisotnost posameznih vrst bakterij nismo zaznali v nobenem vzorcu vode. Opravljene analize so potrdile tezo, da je termalna voda neoporečna s stalno koncentracijo posameznih ionov, ki niha največ do 4 %.
Keywords: termalna voda, vrtina, balneološki tip, fizikalno-kemijske analize, mikrobiološke analize
Published in DKUM: 22.09.2014; Views: 1893; Downloads: 221
.pdf Full text (2,67 MB)

6.
ČIŠČENJE PITNE VODE S FILTROM BIOLINE
Dejan Turk, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V našem diplomskem delu smo želeli preveriti kakovost pitne vode po filtriranju z vodnim filtrom, ki ga nismo vzdrževali. V laboratoriju za tehnologijo vod na UM FKKT smo opravili fizikalno-kemijske analize, ki so pokazale, da so vsi merjeni parametri v skladu s pravilnikom o pitni vodi. Po končanih fizikalno-kemijskih analizah smo opravili še mikrobiološke analize v mikrobiološkem laboratoriju UM FKKT. Preverjali smo prisotnost Escherichie coli, Pseudomonas aeruginosa, Enterokokov in koliformnih bakterij. Rezultati so pokazali, da v vodi ni nobene od omenjenih bakterij (0/100 mL). Z opravljenimi meritvami smo dokazali, da je prefiltrirana voda primerna za pitje.
Keywords: vodni filter, fizikalno-kemijske analize, mikrobiološke analize, vzdrževanje filtra
Published in DKUM: 04.10.2012; Views: 2881; Downloads: 279
.pdf Full text (2,01 MB)

7.
UGOTAVLJANJE KAKOVOSTI PITNE VODE IZ ZASEBNEGA VIRA NA MUTI
Danijela Rašl, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo preučevali kakovost vode iz zasebnega vira na Muti. V laboratoriju za tehnologijo vod smo opravili fizikalno-kemijske analize, da bi ugotovili, če se v vodi nahajajo onesnažila (kot posledica gnojenja). Pri opravljanju fizikalno-kemijskih analiz nismo zaznali povišanih vrednosti. S sodelovanjem Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem smo opravili preliminarne mikrobiološke analize vode. Preverjala se je morebitna vsebnost koliformnih bakterij in Escherichie coli.Rezultati so pokazali verjetnost nahajanja koliformnih bakterij. V mikrobiološkem laboratoriju UM FKKT smo preverjali prisotnost mikroorganizmov E. coli, koliformnih bakterij, enterokokov in Pseudomonas aeruginosa. Pri sobni temperaturi so se v 24 urah razvile koliformne bakterije, kasneje tudi enterokoki. V obdobju, ko ni bilo deževja, jih v vzorcih nismo zaznali, ko se je začelo deževje, pa so presegale mejne vrednosti Pravilnika o pitni vodi. Po pregledu zajetja smo ugotovili, da ima pokrov razpoko, kjer lahko dež koliformne bakterije in enterokoke prinaša v pitno vodo. Po sanaciji zajetja in čiščenju bazena, je potrebno ponovno preveriti kakovost vode.
Keywords: pitna voda, fizikalno-kemijske analize, mikrobiološke analize, dezinfekcija
Published in DKUM: 28.06.2012; Views: 3935; Downloads: 679
.pdf Full text (4,55 MB)

8.
Search done in 6.57 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica