| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
AROMATIČNE KOMPONENTE IN EKSTRACELULARNI EKSOPOLISAHARIDI V FERMENTIRANEM MLEČNEM NAPITKU
Marjetka Gajšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek V prvem delu raziskav smo določali optimalno temperaturo fermentacije mleka s kefirnimi zrni, pri kateri dosežemo največjo koncentracijo etanola. Določili smo tudi kinetični model (Gompertzova funkcija), ki najbolje opiše zvezo med hitrostjo rasti mikroorganizmov in koncentracijo etanola. Poskuse smo izvajali v šaržnem reaktorju (reakcijski kalorimeter RC1) pri predhodno določenih pogojih (začetna masna koncentracija zrn, vrtilna frekvenca mešala). V nadaljevanju smo iskali režim mešanja, s katerim dosežemo maksimalno koncentracijo etanola. Izvajali smo 24-urne eksperimente. Pri optimalnih procesnih pogojih smo v drugi fazi raziskav spremljali vpliv trajanja fermentacije na vsebnost kefirana v kefirnih zrnih. Razvili smo modificirano metodo izolacije kefirana iz kefirnih zrn. Ugotovili smo, da se z daljšanjem fermentacijskega časa vsebnost kefirana v kefirnih zrnih povečuje.
Keywords: kefirna zrna, mikroorganizmi, kinetični parametri, kefiran
Published: 20.07.2010; Views: 2127; Downloads: 201
.pdf Full text (1,35 MB)

2.
OPTIMIRANJE PROCESNIH PARAMETROV IN SESTAVE FERMENTACIJSKEGA MEDIJA ZA PROIZVODNJO KEFIRANA IZ NARAVNIH KEFIRNIH ZRN
Tanja Pivec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opisujemo potek določanja optimalnih procesnih parametrov in sestave fermentacijskega medija za proizvodnjo kefirana iz naravnih kefirnih zrn. Vse eksperimente smo opravljali v laboratorijskem šaržnem reaktorju (reakcijski kalorimeter RC1). Eksperimentalni del diplomske naloge je bil sestavljen iz dveh delov. V prvem delu smo preučevali vpliv temperature fermentacije in vrtilne frekvence mešala oz. režima mešanja na prirast kefirnih zrn in proizvodnjo kefirana. Izvajali smo 24-urne fermentacije. Vrednosti procesnih parametrov, pri katerih smo dobili najvišji donos kefirana, smo uporabili v drugem delu eksperimentalnega dela, v katerem smo optimirali sestavo fermentacijskega medija. Pri tem smo preučili vpliv različnih vrst rastnih dodatkov (sladkorjev, dušikovih spojin in vitaminov) na prirast kefirnih zrn in proizvodnjo kefirana. Uspešno smo povišali proizvodnjo kefirana z optimiranjem procesnih parametrov in dodatkom sladkorjev, medtem ko smo bili pri preučevanju vpliva dušikovih spojin in vitaminov na proizvodnjo kefirana manj uspešni.
Keywords: kefiran, kefirna zrna, optimiranje, procesni parametri, fermentacijski medij
Published: 13.09.2010; Views: 2009; Downloads: 149
.pdf Full text (1,51 MB)

3.
DOLOČEVANJE MONOSAHARIDOV S KAPILARNO ELEKTROFOREZO
Natalija Virant, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil s pomočjo kapilarne elektroforeze kvalitativno in kvantitativno ovrednotiti sestavo monosaharidov v vzorcih kefirana. Optimirali smo celoten postopek z uporabo različnih dolžin kapilare ter različnih dodatkov acetonitrila k boratnemu pufru. Vzorce kefirana smo hidrolizirali s H2SO4, derivatizacijo pa smo izvedli z reduktivno aminacijo, ob uporabi natrijevega cianoborohidrida. Rezultati so pokazali, da kefiran vsebuje glukozo in galaktozo. Določili smo, da je skupna vrednost monosaharidov v območju od 29,2 % do 55,8 %. Koncentracija glukoze je bila v območju od 62,8 mg/L do 113,7 mg/L, medtem ko se je koncentracije galaktoze gibala med 55,2 mg/L in 110,1 mg/L. Ugotovili smo, da je najboljša ločljivost komponent potekla ob uporabi kapilare dolžine 37 cm in 30 % dodatkom acetonitrila k boratnemu pufru.
Keywords: kapilarna elektroforeza, elektroosmotski tok, monosaharidi, kefiran
Published: 04.10.2012; Views: 1278; Downloads: 199
.pdf Full text (2,87 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica