| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 55
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
KAKO PRISLUHNITI OTROKU
Mateja Praznik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Komunikacija nas spremlja vsak dan, celo življenje in je sestavni del spoznavnega in socialnega razvoja. Zavedati se moramo, kako pomembno vlogo ima medsebojna komunikacija za otrokov razvoj. Učenje komunikacije se največkrat nanaša na učenje književnosti, retorike, lepopisa … Pri sporazumevanju (učinkovito pošiljanje in prejemanje sporočil, poslušanje drug drugega, upoštevanje čustev, razumevanje …) se pogosto dogaja, da ostajamo brez znanja. Diplomsko delo obravnava seznanitev z novimi načini komunikacije. Nevmešavanje, odpiranje vrat, aktivno poslušanje in reševanje konfliktov brez poraženca so metode, ki nam pomagajo, da se lahko učinkovito pogovarjamo z otroki. V delu sem predstavila tudi načine pogovora in poslušanj ter metode reševanja konfliktnih situacij, ki se najbolj pogosto uporabljajo v praksi in niso priporočene. Delo zajema tudi poglavje o kaznovanju. Kaj lahko naredimo namesto kaznovanja, posledice, ki jih pušča kaznovanje pri otrocih in poglavje, zakaj je komunikacija med vzgojitelji in starši pomembna. Podatki zbrani z anketnim vprašalnikom so statistično pregledani in prikazani v tabelah. Dobljeni rezultati so pokazali, v kolikšni meri strokovni delavci uporabljajo nove načine komunikacije.
Keywords: komunikacija, pogovor z otroki, poslušanje otrok, konflikti, kaznovanje.
Published: 07.07.2009; Views: 2253; Downloads: 366
.pdf Full text (341,63 KB)

2.
KAZNOVANJE PREDŠOLSKIH OTROK
Vladka Tot, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi z naslovom Kaznovanje predšolskih otrok je v teoretičnem delu napisano nekaj besed iz različne literature o tem kaj sploh je kaznovanje, kako kaznovati, kakšno je učinkovito kaznovanje in kako se lahko izognemo kaznovanju. Napisanih je nekaj predlogov za sodobno kaznovanje, zraven tega pa smo napisali nekaj besed o tem, kdaj je kazen lahko vzgojna. Dotaknemo se različnih nagrad kot so pohvale, ali druge materialne nagrade ter napišemo nekaj o mejah, ki jih je potrebno jasno postavljati otroku. V empiričnem delu pa želimo preko vprašalnikov, ki jih posredujemo staršem predšolskih otrok, ugotoviti dejansko stanje današnjega kaznovanja in ugotoviti, kako so bili kaznovani starši. Vprašalniki so zajemali vprašanja kako, koliko, na kakšen način starši kaznujejo otroka in kaj menijo o telesnem ali kakršnem koli drugem kaznovanju. Zadali smo si nekaj vprašanj in dobili želene odgovore ter ovrgli ali potrdili določene hipoteze.
Keywords: kaznovanje, ljubezen, avtoriteta, vzgoja, meje, nagrade, kritika, spoštovanje, disciplina, učinkovitost, doslednost.
Published: 13.08.2009; Views: 2554; Downloads: 420
.pdf Full text (1,42 MB)

3.
Odnos okolja do fizičnega kaznovanja otrok
Tinka Gril, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja raziskavo o nekaterih faktorjih, ki privedejo do nasilja v družini in trpinčenja otrok. Ugotovili smo, da je največ anketiranih staršev starih med 29-39 let in imajo dokončano srednjo ali poklicno šolo. Večina je zaposlenih. Večina je poročenih, drugi pa živijo v izven zakonski skupnosti. Ne poznajo družin, kjer sta klofuta in kričanje običajen način kaznovanja, vendar verjetno bi poklicali policijo, če bi vedeli za takšno dogajanje pri znancih ali sosedih. Anketiranci menijo, da nič ni narobe z udarcem po riti, kadar si otrok to zasluži, vendar pa vseeno niso otroci bolj pripravljeni na življenje, če so vzgojeni s trdo roko. Sami nasilja kot otrok niso doživljali, menijo pa, da je najpogostejše nasilje nad otroki fizično nasilje, kateremu pa sledi psihično. Alkoholizem, revščina in nezaposlenost vplivata na nasilje v družini, pripadnost drugi kulturi in nizka izobrazba pa ne. Ugotovili smo, da starš, ki je sam bil trpinčen, uporablja enak vzorec za vzgojo svojega otroka. Prav tako ugotavljamo, da po mnenju anketirancev nasilje v medijih vpliva na odnos do nasilja v resničnem življenju. Nasilje v družini je družbeni in zasebni problem družine. Vedo, da je trpinčenje otroka kaznivo dejanje.
Keywords: nasilje, družina, otrok, kaznovanje, trpinčenje
Published: 20.07.2009; Views: 2033; Downloads: 297
.pdf Full text (461,52 KB)

4.
5.
6.
Argumenti za in proti dosmrtni kazni : diplomsko delo
Nika Pfeifer, 2009, undergraduate thesis

Keywords: kaznovanje, dosmrtna kazen, stališča, diplomske naloge
Published: 04.09.2009; Views: 2458; Downloads: 311
.pdf Full text (556,27 KB)

7.
ZGODOVINA ŠOLSKE KAZNI S POSEBNIM OZIROM NA TELESNO KAZEN
Tamara Lorenčič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Družba kot širša skupnost ljudi se je skozi zgodovino spreminjala, prav tako pa so se spreminjali odnosi med ljudmi. Od posameznika kot pripadnika družbe se je pričakovalo in zahtevalo, da bo njegovo ravnanje skladno s postavljenimi normami, vrednotami ter vzorci vedenja in obnašanja. Norme in vrednote družbe, na katere so nedvomno vplivali zgodovinski procesi, so se zrcalile v šolski zakonodaji in postavljenih vzgojnih smotrih. Skozi zgodovino se niso spreminjali le vzgojni smotri, pač pa tudi sistem nagrajevanja in kaznovanja učencev (šolske kazni). Do leta 1869 je šolska zakonodaja dovoljevala uporabo telesne kazni, po prepričanju tedanjih šolnikov edino učinkovito sredstvo discipliniranja učencev. S spreminjanjem pogledov na otroka pa so se pogledi na disciplino in načini doseganja le-te sčasoma spremenili. V šoli so se po prvi svetovni vojni uveljavile upravno-administrativne kazni in poudarjati se je pričela prostovoljna disciplina. Telesna kazen je v sodobni, demokratično naravnani šoli, nedopustna.
Keywords: šolska zakonodaja, vzgojni smotri, kaznovanje, šolska kazen, telesna kazen, disciplina, discipliniranje, upravno-administrativne kazni, prostovoljna disciplina
Published: 21.05.2010; Views: 3437; Downloads: 601
.pdf Full text (603,74 KB)

8.
9.
10.
Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica