| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Zavržene kazenske ovadbe zaradi pomanjkanja dokazov v letu 2018 na Okrožnem državnem tožilstvu v Novi Gorici
Neža Škulj, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Glede na število kaznivih dejanj je obtoženih relativno malo osumljencev. Zanimali so nas razlogi za zavrženje ovadb, zato smo se v naši diplomski nalogi osredotočili na zavržene kazenske ovadbe s strani tožilstva. Analizirali smo zavržene kazenske ovadbe zaradi pomanjkanja dokazov, saj je to večinski razlog za zavržbe. V prvem delu diplomske naloge smo se osredotočili na delovanje in sodelovanje policije in tožilstva v Republiki Sloveniji. Opisali smo predkazenski postopek oziroma dogajanje preden kazenska ovadba pristane na sodišču. Ugotavljali smo, kakšen dokazni standard je potreben za nadaljevanje kazenskega postopka in kakšni so razlogi za njegovo zaustavitev. Analizirali smo letno poročilo o delu Policijske uprave Nova Gorica za leto 2018 in skupno letno poročilo o delu državnih tožilstev za leto 2018. Z njihovo pomočjo smo lažje razumeli in primerjali naše rezultate. S pomočjo pridobljenih spisov smo ugotavljali, kakšen delež zavrženih ovadb predstavljajo kazenske ovadbe zoper premoženje, gospodarstvo in ostale kategorije kvalificirane v Kazenskem zakoniku (KZ-1). Zanimali so nas natančni razlogi za zavračanje kazenskih ovadb in delež ovadb, ki so vsebovale zahtevo po dopolnitvi. Ugotovili smo, da je največ kazenskih ovadb zavrženih zoper premoženje. Ravno tako pa je pri tovrstnih ovadbah zahtevanih tudi največ dopolnitev.
Keywords: diplomske naloge, kazenska ovadba, tožilstvo, zavrženje, policija
Published: 03.09.2020; Views: 193; Downloads: 22
.pdf Full text (743,08 KB)

2.
Vprašanja in dileme zakonske ureditve preprečevanja družinskega nasilja v Sloveniji
Barbara Košec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: S problematiko nasilja se v Sloveniji ukvarjajo številne institucije, še posebej pomembno vlogo ima v tej zgodbi policija; prav tako centri za socialno delo in preiskovalni sodniki. V nalogi je predstavljena njihova vloga in vključitev v proces preprečevanja nasilja ob izreku ukrepa prepovedi približevanja določeni osebi ali kraju. Podrobneje je predstavljena zakonska opredelitev ukrepa prepovedi približevanja, kot jo določajo ZKP, ZNPPol in ZPND ter tudi KZ: kdaj je možno uporabiti predpis za izrek ukrepa prepovedi približevanja, kateri zakon ga določa in kako, kdo lahko ukrep izreče in kdo opravi nadzor nad njegovim spoštovanjem ter kdo sploh presoja o ukrepu. Predstavljen je celoten potek postopka, od izreka ukrepa prepovedi približevanja, njegove presoje, podaljšanja ali razveljavitve do nadzora nad njegovim spoštovanjem in do stopnjevanja ukrepov v primerih kršitve. Zaradi medsebojne vsebinske pokrivnosti je pojasnjeno tudi pomembno razlikovanje med kaznivim dejanjem in prekrškom. Za pridobitev vpogleda v ta postopek so bili preučevani sklepi, izdani zoper povzročitelje nasilja v družini, ki jih je izdalo Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu in so bili med drugim tudi predmet proučevanja te diplomske naloge. Skozi intervju s koordinatorko CSD Koroška je predstavljena še vloga regijske službe za koordinacijo in pomoč žrtvam, ki deluje z namenom zagotavljanja pomoči žrtvam nasilja, izvajanja interventne službe ter povezovanja dejavnosti organov in organizacij, ki delujejo na področju preprečevanja nasilja.
Keywords: diplomske naloge, nasilje v družini, ukrep prepovedi približevanja, kaznivo dejanje, kazenska ovadba
Published: 25.02.2020; Views: 322; Downloads: 39
.pdf Full text (896,65 KB)

3.
4.
RAZVOJNI VIDIKI CESTNOPROMETNIH DELIKTOV V KAZENSKEM ZAKONIKU
Simon Švarc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Razvoj cestnoprometnih deliktov je kompleksen in že velikokrat obravnavan. Od čistega ogrozitvenega do poškodbenega in malomarnostnega delikta, od zanemarljivih do zelo visokih kazni zapora se vije pot k varnosti v cestnem prometu. V diplomski nalogi so predstavljeni nekateri temeljni pojmi v kazenskem pravu, ki so nujni za razumevanje kaznivih dejanj v cestnem prometu. Na kratko je opisan zgodovinski razvoj od obdobja Kraljevine Jugoslavije do danes in natančno obdelano šest kaznivih dejanj v Kazenskem zakoniku, ki inkriminirajo dejanja zoper varnost cestnega prometa. To so povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, novo kaznivo dejanje predrzne vožnje, ogrožanje posebnih vrst javnega prometa, ogrožanje javnega prometa z nevarnim dejanjem ali sredstvom, opustitev nadzorstva v javnem prometu in zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči. Naša ureditev je primerjana s predpisi Nemčije, Avstrije in Hrvaške kot bližnjimi sosedami in s primerljivim potekom prometa. Opisana sta prepoved vožnje motornega vozila in odvzem vozniškega dovoljenja kot dve vrsti kazenskih sankcij v cestnem prometu in predstavljeni dve kazenski ovadbi, in sicer zoper osumljenca predrzne vožnje in osumljenca povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.
Keywords: Cestnoprometni delikt, kazensko pravo, prometna nesreča, malomarnost, kazenska ovadba.
Published: 22.12.2009; Views: 2308; Downloads: 313
.pdf Full text (582,54 KB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica