| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
UPRAVLJANJE Z ZALOGAMI V PODJETJU DOORS D.O.O.
Urša Jerala, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Zaloge predstavljajo pomemben člen v dobavni verigi podjetja, saj zagotavljajo nemoteno oskrbo podjetja s potrebnimi materiali in tako omogočajo tekoč delovni proces. Obstaja več vrst zalog. To so proizvodne zaloge, zaloge pomožnega materiala, zaloge polizdelkov in zaloge končnih izdelkov. Poleg tega pa so tu še varnostne, signalne, maksimalne, minimalne zaloge in druge. Zaloge v podjetju kompenzirajo napake zaradi neprimernih metod planiranja, nenatančnih podatkov o stanjih, zamud dobavnih rokov in odklone dobavljenih količin. Problem zalog je, da nase vežejo finančna sredstva, obenem pa povzročajo stroške. Večje kot so zaloge, večje stroške ima podjetje. Zato je potrebno posvetiti veliko pozornosti določanju optimalne višine zalog, to pa izhaja iz znanja o proizvodih in procesih, poznavanju dejavnosti in proizvodnih zmogljivosti podjetja, pa tudi iz zmožnosti dovolj natančnega napovedovanja prodaje. Teoretično obravnavo zalog sem nadaljevala s ponazoritvijo upravljanja z zalogami v podjetju Doors, d.o.o., kjer sem predstavila njihov način spremljanja zalog in nekatere podatke, ki omogočajo boljši pogled na zaloge.
Keywords: zaloge, ABC analiza, JIT, stroški zalog, skladiščenje, optimalna naročilna količina, metode vrednotenja zalog, kazalniki obračanja
Published: 06.12.2012; Views: 1699; Downloads: 212
.pdf Full text (1,03 MB)

2.
UPRAVLJANJE Z ZALOGAMI V PODJETJU EPB D.O.O.
Milena Kržišnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Upravljanje z zalogami spada med izjemno pomembne operativne funkcije podjetja, saj je v njih vezan velik del finančnih sredstev. Za dolgoročno uspešnost mora podjetje proizvodni in prodajni proces opravljati tako, da bo kupčevo povpraševanje zadovoljeno, hkrati pa skrbeti, da stroški zalog ostanejo na čim nižji ravni. V diplomskem delu se ukvarjamo z vprašanjem, kako optimalno upravljati z zalogami, da bo dosežena čim večja učinkovitost, saj po eni strani povzročajo stroške, po drugi strani pa so za tekoče izvajanje poslovne dejavnosti v določenem obsegu nujno potrebne. V teoretičnem delu naloge smo zaloge opredelili, prikazali proces upravljanja z njimi, pregledali sisteme naročanja in uravnavanja, si ogledali načine analiziranja, predstavili zaloge kot del obratnega kapitala in opisali način spremljanja in evidentiranja zalog. Predstavljeni so različni načini vrednotenja zalog. V praktičnem delu obravnavamo in analiziramo podjetje, ki je specializirano za izvedbo in vodenje projektov. Zaradi projektne naravnanosti podjetja se tudi zaloge obravnavajo projektno.
Keywords: upravljanje z zalogami, modeli uravnavanja zalog, kazalniki obračanja zalog, ABC analiza, vrednotenje zalog
Published: 02.04.2014; Views: 1430; Downloads: 195
.pdf Full text (1016,12 KB)

Search done in 0.02 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica