SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MANAGEMENT ZALOG V PROIZVODNEM PODJETJU BAUMULLER DRAVINJA d.o.o.
Sonja Zečević, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo opredelili zaloge v podjetju in v katerih skladiščih se nahajajo. Osnovni namen in cilj te diplomske naloge je bil poiskati možnosti za zmanjšanje zalog in odkriti nepotrebne zaloge. Opisali smo proces realizacije naročila, opisali probleme in analizirali skladišča. Predlagali smo prenovo upravljanja z zalogami v skladišču vhodnih pločevin in medfaznem skladišču polizdelkov, v katerih smo odkrili nepotrebne zaloge. Določili smo signalno in ciljno zalogo. Izvedli smo simulacijo izračunanih količin in pokazali možnosti uporabe analize prostih zalog.
Keywords: ABC-XYZ razred, upravljanje zalog, varnostna zaloga, signalna zaloga, materialno poslovanje, modeli zalog, kazalci uspešnosti
Published: 22.10.2013; Views: 1002; Downloads: 135
.pdf Full text (4,92 MB)

2.
Management zalog v proizvodnem podjetju Baumuller Dravinja d.o.o. : diplomsko delo
Sonja Zečević, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo opredelili zaloge v podjetju in v katerih skladišcih se nahajajo. Osnovni namen in cilj te diplomske naloge je bil poiskati možnosti za zmanjšanje zalog in odkriti nepotrebne zaloge. Opisali smo proces realizacije narocila, opisali probleme in analizirali skladišca. Predlagali smo prenovo upravljanja z zalogami v skladišcu vhodnih plocevin in medfaznem skladišcu polizdelkov, v katerih smo odkrili nepotrebne zaloge. Dolocili smo signalno in ciljno zalogo. Izvedli smo simulacijo izracunanih kolicin in pokazali možnosti uporabe analize prostih zalog.
Keywords: upravljanje zalog, ABC-XYZ razred, varnostna zaloga, signalna zaloga, materialno poslovanje, modeli zalog, kazalci uspešnosti
Published: 03.09.2009; Views: 3120; Downloads: 487
.pdf Full text (4,89 MB)

3.
Analiza meril za merjenje uspešnosti v podjetju Lafarge cement d.d. : diplomsko delo
Amanda Vindiš, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja ne poslujejo samo na trgih, kjer imajo stalno konkurenco in kupce, temveč na trgih hitrih sprememb. Ena izmed nalog podjetij je odkriti ali so zares uspešna in konkurenčna, ter kako to uspešnost meriti. Spremljanje uspešnosti poslovanja lahko poteka s pomočjo finančnih kazalcev, nefinančnih kazalcev ali v kombinaciji obeh. V prvem delu diplomske naloge smo opisali pojma uspešnost in učinkovitost, nefinančne kazalce poslovanja in modele spremljanja uspešnosti poslovanja. V drugem delu smo analizirali merila za merjenje uspešnosti poslovanja v podjetju Lafarge Cement d.d. Po pregledu dokumentacije smo ugotovili, da je merjenje uspešnosti poslovanja z nefinančnimi kazalci poslovanja za podjetje zelo pomembno, saj jim ti kazalci zagotavljajo konkurenčno prednost.
Keywords: merjenje uspešnosti poslovanja, uspešnost, delovna uspešnost, učinkovitost, nefinančni kazalci poslovanja, modeli spremljanja uspešnosti poslovanja
Published: 13.06.2010; Views: 2729; Downloads: 464
.pdf Full text (752,61 KB)

4.
Odločitveni model za izbiro strateških atributov konkurenčnosti za dobavno verigo
Damjana Udir, 2011, master's thesis

Abstract: Upravljanje globalnih dobavnih verig zahteva razširjeno poznavanje mnogih dejavnikov, ki vplivajo na dobavno verigo. V zadnjem desetletju prihaja do spoznanj, da je eden izmed najpomembnejših faktorjev uspešnosti podjetij povezan z ustrezno izbiro dobavne verige, ki pa temelji na ustrezni strategiji določanja konkurenčnih atributov. V magistrski nalogi je prikazan večkriterijski odločitveni model za določitev strateških atributov konkurenčnosti dobavne verige ter celotni proces odločanja vključno s predlogom transformacije izbrane strategije v določitev ciljev ključnih kazalcev uspešnosti. Odločitveni model je verificiran in validiran v konkretnem okolju. Model je prenosljiv med poslovnimi sistemi v isti panogi in prilagodljiv za vsa proizvodna podjetja.
Keywords: Dobavna veriga, kazalci uspešnosti, strateški atributi konkurenčnosti, večparametrsko odločanje, referenčni model dobavne verige
Published: 28.03.2011; Views: 1645; Downloads: 122
.pdf Full text (3,54 MB)

5.
6.
DONOSNOST ZAVAROVALNIC V JAVNI TER ZASEBNI LASTI V SLOVENIJI IN EVROPI
Mihael Vuzem, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu želimo predstaviti zavarovalniški sektor na področju Slovenije in Evropske unije. Analiza zavarovalniškega trga je zanimiva, ker je za uspešno delovanje na tem področju potrebno dobro poznavanje finančnega sektorja in hkrati obvladovanje raznovrstnih tveganj, ki se pojavljajo na trgu zavarovalništva. Zavarovalništvo se zaradi svojega pomena ne more primerjati z drugimi finančnimi sektorji. Ne glede na zakonodajo, ki obstaja v vsakem narodnem gospodarstvu, je zavarovalništvo podvrženo posebnim zavarovalniškim zakonom, ki določajo parametre za zaščito zavarovancev. Ker velja Slovenija v primerjavi z visoko razvitimi evropskimi državami za srednje do dobro razvito državo, želimo prikazati morebitne razlike med Slovenijo in drugimi državami Evropske unije. Delo je sestavljeno iz treh delov. V prvem delu predstavimo stanje in dinamiko zavarovalniškega sektorja v Sloveniji. Vključili smo podatke drugih evropskih držav, kot so Nemčija, Avstrija, Švica, Velika Britanija in Hrvaška, ki nam služijo kot mera za primerjavo Slovenije z omenjenimi evropskimi državami. V drugem delu je poudarek na pretekle raziskave zavarovalništva v Sloveniji in v Evropski uniji. Franjo Štiblar je izdal dve raziskavi, ki sta podali dobro sliko o zavarovalništvu in izhodno točko za naše analitično poglavje. Ključno poglavje je analitični del, v katerem bomo analizirali in primerjali slovenski zavarovalniški sektor z drugimi državami Evropske unije v razdobju od leta 2008 do 2012. Jedro analize bodo dejavniki donosnosti, ki vplivajo na zavarovalniški sektor. Dejavnike smo razdelili na donosnost sredstev, kapitala in prodaje. Z njihovo pomočjo bomo določili v kateri regiji in katera lastniška struktura je uspešnejša v zavarovalniškem sektorju. Ugotovitve so bile jasne. Donosnost prodaje je ključna za zavarovalniški sektor, kot kazalec uspešnosti. Ob tem so zavarovalnice najbolj učinkovite, ko imajo na razpolago zasebno lastniško strukturo brez državnega vpliva in ob zahodnoevropskem tržnem režimu.
Keywords: kazalci uspešnosti, asimetrija informacij, premije, škodni rezultat, profit na premijo, donosnost sredstev, donosnost kapitala.
Published: 11.08.2016; Views: 453; Downloads: 26
.pdf Full text (2,69 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica