| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 33
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Razmestitev obdelovalnih strojev v novo proizvodno okolje
Blaž Hribernik, 2019, master's thesis

Abstract: V uvodnem delu magistrskega dela je predstavljeno podjetje Štore Steel, d. o. o. Teoretični del dela zajema povzetek proizvodnje in logistične organizacije z vidika razmestitve delovnih mest, transportnih sistemov in transportnih elementov. V osrednjem delu je predstavljeno obstoječe proizvodno okolje obrata hladne predelave, stroji, ki bodo razmeščeni in podatki o skladiščenju v podjetju. Govorimo tudi o vzrokih, ki so predmet našega magistrskega dela. V zadnjem delu je prikazano reševanje problematike našega dela, tako da najprej predstavimo nove skladiščne kapacitete in na podlagi primerov določimo končno rešitev, do katere smo prišli.
Keywords: razmeščanje strojev, logistika, jeklarna, skladišče, kapacitete, optimizacija
Published: 08.03.2019; Views: 710; Downloads: 114
.pdf Full text (4,73 MB)

2.
Proces načrtovanja tehnologije in stroškov izdelave novega izdelka v gumarski industriji
Uroš Vajnhandl, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Za temo svojega diplomskega dela sem se odločil z namenom, da raziščem proces proizvodnje novega izdelka v gumarski industriji, saj je ta panoga precej nepoznana. Gumarski industriji ni prilagojen skoraj noben študijski program, zato si študenti težko predstavljajo, kako široko področje strojništva pokriva gumarstvo. V delu so obravnavane vse faze projekta, ki se odvijajo v podjetju Norka G.T. d.o.o, od naročila do serijske proizvodnje izdelka, da bi bila predstavljena čim zanimivejša plat razvoja procesa proizvodnje novega izdelka v gumarstvu. Predstavljeni so vsi stroški povezani s projektom ter rentabilna količina izdelkov. Zaradi vedno večjega vpliva na konkurenčnost, je prikazano, kako pomembno vlogo ima kakovost pri razvoju novega izdelka.
Keywords: Terminski načrt, zahteve kupca, proizvodnja, kakovost, stroški, kapacitete, orodje, vulkanizacija
Published: 19.09.2018; Views: 626; Downloads: 4
.pdf Full text (6,28 MB)

3.
Optimizacija pretočnih časov v proizvodnji ležajev
Jana Šega, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu bomo predstavili nadgradnjo informacijskega sistema v podjetju Rotis d.o.o za podporo planiranja in razporejanja proizvodnih procesov, ki bo prvič sistemsko podprto. Do sedaj se je planiranje in razporejanje izvajalo po občutku zaposlenih, kar je povzročalo zamude pri dobavah in posledično nezadovoljstvo tako pri kupcih kot pri zaposlenih. Magistrsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili proizvodni management in njegove sestavne dele. Poseben poudarek smo dali predstavitvi pojmov proizvodnja, management, planiranje, informacijski sistemi in človek v delovnem okolju. V praktičnem delu naloge smo opravili analizo obstoječega z vidika aktivnosti planerja, pretočnih časov in zamud dobav. Nato smo predstavili proces nadgradnje informacijskega sistema. V sledečem poglavju smo prikazali analizo stanja v procesu planiranja in razporejanja po nadgradnji. Temu sledi primerjava obeh stanj in diskusija učinkov nadgradnje informacijskega sistema. Ključne ugotovitve so, da smo z nadgradnjo informacijskega sistema olajšali delo planerju, skrajšali pretočne čase in zmanjšali število zamud. Na koncu smo predstavili še zaključke in podali možnosti nadaljnjega razvoja.
Keywords: proizvodnja, planiranje, razporejanje, optimizacija, pretočni časi, kapacitete
Published: 23.05.2018; Views: 604; Downloads: 15
.pdf Full text (2,57 MB)

4.
Organizacija proizvodnega procesa v podjetju TALUM IZPARILNIKI d.o.o.
Klemen Kovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je razdeljena na dva dela. Prvi del je teoretični in vsebuje teorijo načrtovanja proizvodnje, zalog ter organizacije podjetij. Drugi del je praktični del in vsebuje podatke o strojih, izračunanih proizvodnih časih, številu zaposlenih ter razmestitvi delovnih mest. Glede na izračune je razvidno, da lahko novo proizvodnjo postavimo v obstoječi hali. Ugotovili smo, da bo potrebna reorganizacija obstoječega skladišča, saj so nekatere komponente dokaj velikih dimenzij. Na koncu je dodana tabela pričakovanih prihodkov ob trenutni preračunani prodajni ceni izdelka.
Keywords: Talum, načrtovanje proizvodnje, organizacija podjetja, zaloge, kapacitete.
Published: 06.10.2016; Views: 1203; Downloads: 36
.pdf Full text (2,71 MB)

5.
Optimizacija planiranja proizvodnje v BSH
Sašo Završnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Osnovni cilj diplomskega dela je analiza delovnega mesta planerja in možnosti optimiranja proizvodnje v podjetju BSH Hišni aparati, d.o.o., Nazarje. Delovno mesto je bilo preučevano na podlagi dejanskega stanja, opravljene so bile analize in predstavljena je bila možnost za izboljšavo. Na podlagi končnih rezultatov je bilo ugotovljeno, da je teoretično mogoče optimizirati proizvodnjo, vendar zaradi velike kompleksnosti sistema in natrpanega delovnika to ni možno izpeljati brez dodatnega osebja. Prvi korak do takšnega načina planiranja sta boljša organizacija in povezanost z drugimi oddelki, ki posredno in neposredno vplivajo na samo planiranje. S pravimi postopki in z več komunikacije bi lahko ne samo znižali stroške vodenja proizvodnje, pač pa tudi zmanjšali zalogo materialov.
Keywords: planiranje proizvodnje, kapacitete, delovni plan, delovni nalog, terminiranje
Published: 27.10.2015; Views: 1033; Downloads: 170
.pdf Full text (1,44 MB)

6.
7.
MARKETINŠKI NAČRT V PODJETJU AGENIJA D.O.O.
Gregor Mihelič, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Podjetje Agenija je mlado podjetje, čigar glavni problem je manjša prodaja od predvidene, kar je pogost pojav v današnjih časih. Ukvarjajo se z upravljanjem nepremičnin po pogodbi in s posredovanjem turističnih aranžmajev ter letalskih kart. Do sedaj se je pokazalo, da je večje povpraševanje po upravljanju nepremičnin, zato se je podjetje usmerilo predvsem v to dejavnost. Podjetje mora poleg dviga prodaje zmanjšati sezonska nihanja in omogočiti boljšo ponudbo apartmajskih kapacitet. S pomočjo anketnih vprašalnikov smo ugotovili, da je glavni razlog sezonskega nihanja v tem, da največ ljudi obiskuje Kranjsko Goro izključno zaradi smučanja. Pomladi in jeseni pa ponudba v Kranjski Gori ne zadovolji potreb potencialnih kupcev. Rešitev je, da se med sezonama oblikuje nove, boljše ponudbe, ki bodo tudi cenovno ugodne in atraktivne za njihove kupce. Odgovori na nekatera anketna vprašanja so pokazali, da je ljudem pri apartmajih poleg lokacije in urejenosti zelo pomembno, da ima apartma lastno parkirno mesto, kar pa je v Kranjski Gori bolj izjema kot pa pravilo. Zato bo podjetje v prihodnosti lažje zapolnilo svoje apartmajske kapacitete, če bodo ustrezali tem kriterijem ponudbe apartmajev.
Keywords: prodaja, sezonska nihanja, ponudba, apartmajske kapacitete, kupci.
Published: 08.05.2015; Views: 1011; Downloads: 123
.pdf Full text (922,17 KB)

8.
OPTIMIZACIJA SAP PARAMETORV ZA PLANIRANJE SERIJSKE PROIZVODNJE
Nina Erjavc, 2013, master's thesis

Abstract: Poslovno okolje sili podjetje, da mora vsak trenutek težiti k optimizaciji in zmanjševanju stroškov. Na drugi strani pa mora ohranjati enako kvaliteto svojih izdelkov in stopnjo servisiranja. Če podjetje želi zadovoljevati potrebe svojih kupcev, delati s čim manj stroški in ustvarjati dobiček, mora stalno izboljševati vse svoje procese. Planiranje predstavlja enega temeljnih procesov v podjetju, saj skrbi za realizacijo kupčevih naročil. Podprto je z informacijsko rešitvijo SAP ERP. Ker planiranje proizvodnje lahko poteka na več načinov, tudi ERP sistemi nudijo konfiguracijske možnosti, da se prilagodijo poslovanju podjetja. Ugotovljeno je bilo, da sam način planiranja prav tako pa tudi izkoriščenost SAP, ni optimalno. Namen raziskovanja in testiranja v magistrski nalogi je bil ta, da ugotovimo, ali lahko z naprednimi metodami planiranja nadgradimo sistem planiranja. Za nadgradnjo smo izbrali tista področja, za katere smo menili, da so najmanj razvita in podprta s sistemom SAP ERP in ki bodo prinesla največje koristi in izboljšanje samega procesa planiranja. Na podlagi teorije in s pomočjo študija primerov smo pripravili optimizacije, ki so bile primerne za preučevano podjetje. Že takoj na začetku je bilo ugotovljeno, da vsakega posameznega področja ne moremo optimizirati na enak način. V podjetju se uporabljajo različni načini planiranja, ki temeljijo na značilnostih posameznega prodajnega programa. Zato so bile optimizacije različne glede na obstoječi način planiranja ter značilnosti prodajnega programa. Rešitve so bile takoj vpeljane in se uporabljajo še danes.
Keywords: Proces izpolnjevanja naročil, planiranje proizvodnje, SAP, varnostna zaloga, kanban, napovedovanje, kapacitete, optimalne naročniške količine
Published: 06.11.2013; Views: 2045; Downloads: 124
URL Link to full text

9.
Razvoj modela za ocenjevanje investicije v predelavo mesa in turistične kapacitete na prašičerejski kmetiji
Manuela Ozmec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Za podporo odločitvi kmetije za investicijo v predelavo mesa in turistične kapacitete na prašičerejski kmetiji smo razvili model, ki nam služi kot podpora pri odločitvi za investicijo. Model zajema na strani odhodkov višino investicije in na strani prihodkov prodajo treh mesnih izdelkov ter prihodek s strani nastanitvenih objektov. Za izračun lastne cene mesnih izdelkov je bil v okviru modela razvit podmodel, ki nam to omogoča. Lastna cena za domačo suho salamo je 1,33 € / kos, za zaseko 1,34 € / kos in za meso iz tunke 2,42 € / kos. Neto sedanja vrednost ob predpostavljenih prodajnih cenah ter 6 % letni obrestni meri znaša 35.422,53 €, pri 8 % 20.367,17 €, pri 10 % 7.268,78 € ter pri 12 % -4.181,17 €. Izračunana maksimalna letna obrestna mera (interna stopnja donosnosti – ISD) znaša 11,24 %. Z 20 % in 10 % podražitvijo in 20 % ter 10 % pocenitvijo prodajnih cen vseh izdelkov in storitev smo predstavili gibanje neto sedanje vrednosti ob različnih cenah.
Keywords: Investicija, predelava mesa, turistične kapacitete, neto sedanja vrednost
Published: 23.10.2012; Views: 1616; Downloads: 201
.pdf Full text (1021,91 KB)

10.
GROBO PLANIRANJE PROIZVODNJE V PODJETJU GORENJE ORODJARNA D.O.O.
Tomaž Lesnjak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo grobega planiranja proizvodnje je prikaz načina, kako s pomočjo računalniških orodij prikažemo in olajšamo izvedbo projektov v podjetju. Prav tako pa olajša odločanje ob simulaciji zasedenosti za sprejemanje novih pogodb s kupci, da je tako oddelek razvoja kot tudi sama izdelava orodij enakomerno zasedena s projekti. Z razvojem simulacije zasedenosti proizvodnje lahko naredimo korak naprej v planiranju proizvodnje in s tem lažje odločanje ob prekomerno zasedenih kapacitet.
Keywords: Orodje, Projekt, Grobi plan, Kapacitete, Planiranje proizvodnje, Simulacija
Published: 03.08.2012; Views: 2010; Downloads: 240
URL Link to full text

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica