| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
TEHNOLOGIJA IZVEDBE KANALIZACIJSKEGA SISTEMA RZ-10 V INDUSTRIJSKI CONI ŠTORE
Davor Žvikart, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavi kanalizacijski sistem RZ-10 v industrijski coni Štore. V delu so zajeti izkopi jarkov, priprava posteljice, polaganje cevi, zasip jarkov in na koncu še preizkus tesnosti kanala ter pregled kanala z videonadzorno opremo. Ker pri projektu nastopijo tudi težave, je v delu zajeto tudi reševanje prečkanj komunalnih vodov, cest in železniških tirov. Podrobneje je predstavljena tudi tehnologija podvrtavanja.
Keywords: Gradbeništvo, kanalizacijski sistem
Published: 08.12.2009; Views: 2254; Downloads: 344
.pdf Full text (4,26 MB)

3.
DIMENZIONIRANJE GRAVITACIJSKEGA KANALIZACIJSKEGA SISTEMA V NASELJU RADEHOVA
Nina Žula, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je analiza in dimenzioniranje gravitacijske komunalne in meteorne kanalizacije v naselju Radehova. To diplomsko delo prikazuje odvodnjo odpadnih in meteornih komunalnih vod za ohranitev kvalitete okolja, v katerem živimo, in zagotovitev osnovnih zdravstvenih razmer. Gre za gravitacijsko kanalizacijo, ki opisuje ločen in mešan sistem odvodnje. Glede na izbran sistem izračunamo hidravliko in dimenzioniramo premere cevi, ki jih potrebujemo v obravnavanem območju. V prvem delu diplome sem podala in teoretično opisala osnove gravitacijske kanalizacije, drugi del pa vsebuje konkreten primer, ki obsega del naselja Radehovo. Kanalizacijski sistem je izrisan in preračunan v programu Canalis. Grafika vsebuje situativni prikaz kanalizacije, vzdolžne profile in pregledno karto, analitični del pa hidravlični izračun in dimenzioniranje v programu Canalis.
Keywords: odvodnja odpadnih voda, gravitacijska kanalizacija, nizke gradnje, mešani in ločeni kanalizacijski sistem, dimenzioniranje kanalizacije, hidravlika
Published: 06.09.2010; Views: 4118; Downloads: 1577
.pdf Full text (7,34 MB)

4.
PROJEKT ZADRŽEVALNIKA VISOKIH VOD HOČE PO ATV-A 128E
Peter Grginič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava dimenzioniranje zadrževalnega bazena prvih nalivnih vod na področju mešanega kanalizacijskega sistema v južnem delu naselja Spodnje Hoče. Uvodni del naloge opisuje obravnavano območje (topografske in hidrografske značilnosti) in obstoječe stanje kanalizacijskega sistema ter čistilne naprave. Osrednji del naloge opisuje projektno dokumentacijo skladno z zakonodajo ter objekte komunalne infrastrukture na splošno kot tudi analizo vplivov na okolje. V zadnjem delu pa je prikazano dimenzioniranje zadrževalnega bazena na območju mešanega kanalizacijskega sistema južnega dela naselja Spodnje Hoče in njegove potrebne efektivne prostornine. Predstavljen je projekt zadrževalnega bazena in njegovo dimenzioniranje po nemških smernicah ATV-A 128E. Smernice zahtevajo večje število podatkov, ki jih je potrebno predhodno analizirati. Prvi val razbremenjenih odtokov je ob daljšem sušnem obdobju, spomladi in jeseni, kjer koncentracije spranih onesnažil dosežejo visoke vrednosti, potrebno zadržati in ga v celoti odvesti na čistilno napravo. Na primeru zadrževalnika visokih vod Hoče sem podrobneje predstavil samo dimenzioniranje in načrte.
Keywords: zadrževalni bazen, komunalna infrastruktura, kanalizacijski sistem, vplivi na okolje, ATV-A 128E standard
Published: 06.12.2010; Views: 2829; Downloads: 279
.pdf Full text (7,35 MB)

5.
KANALIZACIJSKI SISTEM IN ČISTILNA NAPRAVA V OBČINI SVETI TOMAŽ
Dejan Geč, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena kanalizacija in čistilne naprave. Prvi del na splošno opisuje kanalizacijske sisteme, vrste odpadnih voda in načine odvajanja odpadnih voda, ter čiščenje odpadnih voda. Pri čiščenju odpadnih voda so opisane različne čistilne naprave, kot so: komunalne, lagunske, male in rastlinske. V drugem delu je prikazana izgradnja kanalizacijskega sistema in rastlinske čistilne naprave v naseljih Sveti Tomaž in Koračice.
Keywords: odpadne vode, kanalizacijski sistem, čistilna naprava
Published: 01.09.2016; Views: 405; Downloads: 64
.pdf Full text (3,71 MB)

6.
MALE ČISTILNE NAPRAVE NA OBMOČJU ROGAŠKE SLATINE
Andreja Klemenčič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Male komunalne čistilne naprave so pomemben dejavnik pri razvoju kanalizacije. Z ekološkega vidika bodo male komunalne čistilne naprave pripomogle k čistejšemu okolju na območjih razpršene poselitve. V diplomskem delu smo se osredotočili na razvoj malih komunalnih čistilnih naprav, dotaknili smo se same zgodovine kanalizacije. Nadaljevali smo z razčlembo čistilnih naprav, in sicer na biološke in rastlinske čistilne naprave. Predvsem pa nas je zanimalo stanje na območju Občine Rogaška Slatina. Osredotočili smo se na območja razpršene poselitve, kjer se pojavijo predvsem biološke čistilne naprave. Preverili pa smo tudi, kako je s samim financiranje investicije s strani občine.
Keywords: kanalizacijski sistem, biološke čistilne naprave, rastlinske čistilne naprave, delovanje, vzdrževanje
Published: 29.08.2016; Views: 755; Downloads: 65
.pdf Full text (4,21 MB)

7.
ANALIZA IZGRADNJE ODSEKA KANALIZACIJSKEGA OMREŽJA V OBČINI LITIJA IN STROŠKOVNI VIDIK ALTERNATIVNIH SISTEMOV
Aleksandar Mitrović, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je najprej predstavljeno splošno stanje s področja odvajanja odpadnih voda v Sloveniji in Evropski uniji. Zatem je analizirana zakonodaja na nivoju Republike Slovenije. V teoretičnem delu so predstavljene vrste odpadne vode, kanalizacijski sistemi in objekti na kanalizacijskem omrežju. V študiji primera so preučene naloge upravljavca in izgradnja kanalizacijskega omrežja v občini Litija v naselju Litija. S pomočjo projektne dokumentacije, pridobljene od podjetja Institut za ekološki inženiring d.o.o., je ugotovljeno prejšnje stanje s pomanjkljivostmi ter analiziran projekt izgradnje novega kanalizacijskega omrežja ter čistilne naprave. Za stroškovno primerjavo je izbran krajši odsek, na katerem je najprej izveden hidravlični izračun za mešan ter ločen kanalizacijski sistem, nato pa je izvedena stroškovna analiza potrebnih investicij in ocena prednosti ter slabosti le teh.
Keywords: kanalizacijski sistemi, mešan in ločen kanalizacijski sistem, odpadne vode, hidravlični izračun, stroškovni vidik
Published: 29.09.2016; Views: 561; Downloads: 74
.pdf Full text (8,46 MB)

8.
Celostno informacijsko modeliranje projekta za izgradnjo kanalizacijskega sistema v Krškem
Alenka Pirc, 2017, master's thesis

Abstract: BIM pristop h graditvi je vse bolj razširjen v svetu in v Sloveniji predvsem v visokih gradnjah, gradnjah mostov in cest, veliko manj pa pri gradnji kanalizacijskih sistemov. Zato v magistrskem delu obravnavamo 3D, 4D in 5D informacijsko modeliranje projekta (ang. Building Information Modeling – BIM) in način operativnega vodenja projekta na primeru izgradnje kanalizacijskega sistema v občini Krško. Končni rezultat dela je izdelan 3D BIM model v programu Urbano, izvožen v program 4BUILD, kjer je nadgrajen v 4D in 5D BIM model. Na izdelanem modelu je nato informativno prikazana možnost uporabe programa za operativno vodenje aktivnosti na gradbišču. V ta namen smo v teoretičnem delu magistrskega dela podali teoretične osnove o informacijskem modeliranju, razširjenosti uporabe po svetu in v Sloveniji ter pri načrtovanju infrastrukturnih projektov. Prav tako smo predstavili strokovno literaturo o stroškovnem in terminskem planiranju ter o vodenju projekta v fazi gradnje objekta. V aplikativnem delu smo na podlagi projekta za izvedbo s programsko opremo Urbano in 4BUILD izdelali 3D, 4D in 5D BIM model kanalizacijskega sistema v Krškem. V programu 4BUILD smo tudi prikazali uporabnost pri vodenju gradbiščne dokumentacije. V diskusiji in zaključku smo strnili povzetek procesa, prednosti in pomanjkljivosti, ki smo jih opazili tekom informacijskega modeliranja BIM modela.
Keywords: informacijsko modeliranje objekta (BIM), kanalizacijski sistem, 3D BIM model, 4D BIM model, 5D BIM model, operativno vodenje projekta
Published: 25.09.2017; Views: 543; Downloads: 92
.pdf Full text (8,04 MB)

9.
Primerjava orodij za analizo odvodnjavanja odpadnih vod
Aleš Hohnjec, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali dva računalniška orodja za analizo odvodnjavanja odpadnih vod. Primerjali smo Storm and Sanitary Analysis, proizvajalca Autodesk in Storm Water Management Model, proizvajalca US EPA. Podatke smo pridobili na realnem primeru, v delu stanovanjske soseske, ki se nahaja na južnem delu Maribora, pod Pohorjem. Računali bomo odvodnjavanje meteornih voda, preverili razlike med rezultati programov ter, kateri program je za ta primer bolj učinkovit.
Keywords: mešani kanalizacijski sistem, računalniški program, padavinska voda
Published: 18.09.2018; Views: 276; Downloads: 41
.pdf Full text (3,14 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica