| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ZASNOVA NOVEGA ŠTUDENTSKEGA NASELJA V CELJU IZ MODULARNIH KONTEJNERJEV
Andrej Hribernik, 2015, master's thesis

Abstract: V Celju imamo številne fakultete in srednje šole. Čeprav je javna prometna povezava zelo dobra, kvalitetnega bivanja za študente in dijake ni. Občina Celje je zato namenila neizkoriščeno območje pred Fakulteto za logistiko za izgradnjo novega kampusa s športnim prostorom. Ogromno območje je vedno prazno in prikazuje klavrno podobo. Zaradi bližine številnih trgovin ter železniške in avtobusne postaje je območje zelo zanimivo za razvoj novega študentskega središča mesta. Vzpostavili bomo povezavo bivanja različnih generacij ter uredili infrastrukturo, ki bo obiskovalcem nudila dostop do izobraževalnih ter športnih vsebin. Stanovanjska struktura se spreminja in zahteva nove pristope, pri katerih se bomo osredotočili na skupino mladih in na njihove potrebe. Novo stanovanjsko območje bomo tako zasnovali na osnovi potreb mladih, analize njihovih vsakodnevnih opravil in oblikovali nizkocenovni prostor, ki je prilagodljiv na spreminjajoč se življenjski stil mladih. Osnova oblikovanja bo tako generičen nizkocenovni modularen koncept s prefabriciranim kontejnerskim sistemom in z vidno ločenim javnim, poljavnim ter zasebnim prostorom. Inovativen stanovanjski pristop kontejnerske gradnje nam bo omogočil ogromno prednosti, a hkrati tudi omejitev pri načrtovanju prostora. Na osnovi socioloških in prostorskih analiz bomo torej umestili primeren program za bivanje, učenje in kvalitetno preživljanje časa. Stanovanjske enote bomo zlagali kot lego kocke na trdni poljavni podlagi, ki bo umeščena v prostor in namenjena ne le mladim, temveč vsem, ki se aktivno izobražujejo.
Keywords: bivanje, študenti, dijaki, kampus, kontejner
Published: 15.12.2015; Views: 682; Downloads: 97
.pdf Full text (61,29 MB)

2.
PRENOVA VZHODNEGA DELA KAMPUSA NA GOSPOSVETSKI CESTI V MARIBORU
Tadeja Golob, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo podaja idejno rešitev za zasnovo novega študentskega doma v Mariboru, kot skupek izobraževalnih, športnih in kulturnih dejavnosti. Predstavlja optimalno arhitekturno rešitev sodobnega študentskega doma. Tematika se dotika razvoja študentskih domov v Mariboru, njihovega razvoja, gradnje in potrebe Univerze v Mariboru po študentskih posteljah. Obravnava tudi trenutno stanje in povpraševanje ter glede na to podaja rešitev. Teoretična izhodišča so podkrepljena s primerljivimi in kvalitetnimi gradnjami po svetu. Izbira lokacije je pogojena z analizo primerljivega stanovanjskega programa v Mariboru, priporočil lege in programa študentskega bivanja in potreb po kapacitetah. Analize širšega in ožjega območja so nam ponudile lokacijo na Gosposvetski cesti, na mestu obstoječega študentskega doma. Ta dom, kot edini ne prenovljen, po našem mnenju ne zadostuje potrebam sodobnega študentskega bivanja in želimo z novim objektom to tudi pokazati. Zasnova objekta upošteva lokacijske danosti, ter se s pogledi in dostopi navezuje na obstoječ vzorec uporabe prostora. Objekt je v prostor integriran vsebinsko in zraven študentskih sob in apartmajev, ponuja prostore za študijske in kulturne dejavnosti, restavracijo, kavarno in rekreacijski program za študente in širšo populacijo. Študentom daje nov vidik bivanja v skupnosti.
Keywords: Arhitektura, študentski dom, stanovanjska gradnja, prenova, kampus, Gosposvetska cesta
Published: 07.01.2016; Views: 677; Downloads: 106
.pdf Full text (22,12 MB)

3.
Vzhodno območje kampusa tehniških fakultet Univerze v Mariboru
Iva Pečnik, 2017, master's thesis

Abstract: Skozi leta se je izoblikovala strategija razvoja Univerze v Mariboru s poudarkom na dinamičnem razvoju in z upoštevanjem trenutnih družbenih in gospodarskih okoliščin. Do danes se je realizacija zaradi konkretnih potreb po izvedbi študijskih programov odvijala izključno v smeri izgradnje univerzitetnih objektov, medtem ko se ideja po skupnem univerzitetnem prostoru ni udejanjila. V okviru trajnostnega razvoja mesta je smiselno, da se ponovno (in vedno znova) osmisli in vitalizira univerzitetni prostor, s poudarkom na univerzitetnem središču, ki bo v interakciji z mestom gonilo razvoja. Naloga ponudi koncept in urbanistično skico Univerze v Mariboru iz začetka njenega delovanja, zasnovo in razvoj zametka kampusa tehniških fakultet na Smetanovi ulici v Mariboru ter analizo današnjega stanja. Praktični del naloge je usmerjen v zasnovo mestnega kampusa kot razpoznavnega centra mesta. Predstavljen je prostorski scenarij kampusa tehniških fakultet Univerze v Mariboru, ki mu sledi idejna zasnova ureditve vzhodnega dela območja kampusa. Ta zajema prenovo in širitev obstoječega objekta Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA), širitev kampusa na jug preko Koroške ceste z novim objektom Akademije za likovno umetnost in glasbo (ALUG) ter novim objektom Umetnostne galerije v Mariboru (UGM).
Keywords: Univerza v Mariboru, kampus tehniških fakultet, mestni kampus, Smetanova ulica, univerzitetni prostor, univerzitetno mesto
Published: 28.03.2017; Views: 774; Downloads: 204
.pdf Full text (60,38 MB)

4.
CENTRALNI OBJEKT KAMPUSA TEHNIŠKIH FAKULTET UNIVERZE V MARIBORU
Veselin Zatezalo, 2018, master's thesis

Abstract: Leta 2013. je Univerza v Mariboru opredelila svojo strategijo razvoja v obdobju 2013-2020. Skladno s predmetno strategijo, magistrska naloga ponuja pogled na prostorski koncept razvoja območja tehniških fakultet UM. Predmetno univerzitetno območje je locirano tik ob zahodnem robu starega mestnega jedra mesta Maribor. Lokacija ponuja izredne priložnosti za prepoznavnost območja v prostoru, vendar so univerzitetni objekti medsebojno programsko nepovezani, prostorsko in oblikovno nedorečeni in vsebinsko ne odražajo definicijo univerzitetnega kampusa. Obstoječa pozidava ni dovolj vpletena v mestna dogajanja, kar se reflektira v manjši prepoznavnosti mesta Maribor kot pomembnega univerzitetnega središča regije in širše. S povečanjem in posodobitvijo površin namenjenih za izobraževalno dejavnost bo mesto Maribor pridobilo večje število študentov, doživelo bo migracijsko preobrazbo, število prebivalcev bo zraslo. Z rasti števila prebivalcev, tudi ostale vsebine mesta pridobijo večjo prioriteto, se razvijajo in dopolnjujejo, kar omogoča nove investicije in sveži kapital. S prepoznavnostjo fakultete in kvalitetnimi univerzitetnimi vsebinami pričakujemo v mestu Maribor rast števila domačih in tujih študentov. Magistrska naloga predstavlja vizijo prostorskega razvoja predmetnega območja s poudarkom na umestitev nove stavbe poslovnega univerzitetnega središča (skrajšano ime objekta PCTF:UM) kot stalne interakcije teorije in prakse, mesto prepletanja univerzitetnega in tržnega razmišljanja. S predmetno prenovo univerzitetnega dela mestnega središča mesto Maribor dobi novi generator zagona.
Keywords: Univerza v Mariboru, kampus tehniških fakultet, mesto Maribor, PCTF:UM
Published: 16.04.2018; Views: 213; Downloads: 63
.pdf Full text (50,40 MB)

5.
Raziskovalni center kampusa tehniških fakultet Univerze v Mariboru
Vesna Zatezalo, 2018, master's thesis

Abstract: Univerza v Mariboru avtonomna, znanstveno - raziskovalna in izobraževalna ustanova, katere namen je pridobivanje znanja, prenašanje znanja skozi vsepovezanost pedagoških programov v širšo družbeno skupnost. Na znanstveno raziskovalnem področju je namen oblikovanje interdisciplinarnih timov raziskovalcev, sposobnih dosegati vrhunske rezultate, voditi in sodelovati v projektih, se vključevati v mednarodne integracije in s tem omogočiti aktivno vključevanje študentov v delo z namenom rasti celotne regije. Območje med Prežihovo in Strossmayerjevo ulico ter med Gosposvetsko in Koroško cesto ima urbano razvojni potencial za trajnostno prenovo. Nahaja se na zahodnem delu starega mariborskega mestnega jedra, ki je kot mestni kampus integriran v potencial mesta. Skozi analize današnjega stanja območja upoštevajoč prostorska izhodišča naloga ponudi urbanistično zasnovo prenove območja. Namen magistrskega dela je tako oblikovana arhitekturna rešitev, da se maksimalno izkoristijo vsi potenciali prostora, medsebojni vplivi in priložnosti za kvalitetno delovno in raziskovalno vzdušje. Območje obdelave zajema vogal Smetanove in Prežihove ulice proti severu. Projekt obsega gradnjo novega objekta raziskovalnega centra (LAB:UM_RAZ:UM). Pretočnost območja je skozi atrijski objekt omogočena z povezavo vzhod-zahod, odprtost proti jugu oziroma razširitev skupnega urbanega prostora omogoča transparentno komunikacijo z ožjo okolico in integracijo v mestno tkivo.
Keywords: Univerza v Mariboru, mesto Maribor, mestni kampus, raziskovalni center
Published: 16.04.2018; Views: 280; Downloads: 96
.pdf Full text (63,05 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica