| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
KULTURNOZGODOVINSKA PODOBA RIBNICE NA POHORJU IN JOSIPDOLA
Tina Fric, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Kulturnozgodovinska podoba Ribnice na Pohorju in Josipdola obravnava del zgodovine omenjenih krajev. Poleg šolstva in kulturnih dejavnosti so predstavljene še gospodarske dejavnosti, predvsem steklarne in kamnolom, ker imajo pomembno vlogo za razvoj krajev in posledično tudi za razvoj šolstva (z večanjem števila otrok takratnih delavcev se je namreč širilo tudi organizirano izobraževanje). Da bi vsaj okvirno zajela vse kulturnozgodovinske dejavnosti, sem vključila še delovanje župnije, ki je imelo v preteklosti velik vpliv na izobraževanje. Prikazana je tudi turistična dejavnost, znane osebnosti, med katerimi sem zajela le nekaj najpomembnejših, ki so krojile oz. še krojijo zgodovino na izobraževalno-kulturnem področju. Opozorjeno je tudi na naravno dediščino ter ustno izročilo, ki razkriva zanimivosti o Ribnici na Pohorju in Josipdolu. Predmet zanimanja je tudi kulturna dejavnost, predvsem delujoča društva, ki imajo pomembno vlogo za razvoj krajev.
Keywords: Ribnica na Pohorju, Josipdol, šolstvo, društva, kultura, steklarstvo, kamnolom, muzejske zbirke, Stane Sever, Tone Partljič, škof Držečnik.
Published in DKUM: 28.07.2016; Views: 1240; Downloads: 201
.pdf Full text (4,22 MB)

2.
TEHNOLOGIJA PRIDOBIVANJA KAMENEGA AGREGATA V KAMNOLOMU REČICA
Anja Črep, 2013, diploma project paper

Abstract: Nekovinske mineralne surovine so osnovni gradniki za potrebe gradbeništva. Zato je pridobivanje le teh ključnega pomena. Diplomska naloga predstavlja tehnologijo pridobivanja tehničnega kamna dolomita. V nalogi je predstavljen postopek pridobivanja, vse od začetnih pripravljalnih del, do vrtanja, polnjenja vrtin ter miniranja. Izkoriščanje mineralnih surovin mora potekati ekonomično in v skladu z varstvenimi pogoji, kar smo v nalogi predstavili z izračuni varnosti pred zračnim udarom ter izračunom seizmološke varnosti. Na koncu diplomske naloge je narejena ekonomska analiza odjemalcev kamnoloma.
Keywords: gradbeništvo, kamnolom, dolomit, razstrelivo, vrtanje, miniranje, varnost pri delu, ekonomska analiza
Published in DKUM: 05.09.2013; Views: 2683; Downloads: 325
.pdf Full text (4,74 MB)

3.
MINIRANJE V KAMNOLOMIH, PRI GRADNJI PREDOROV IN RUŠENJU GRADBENIH OBJEKTOV
Gašper Škof, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Tematika v diplomskem delu je povezana z razstrelivi, ki se uporabljajo za namene gradbeništva. Čtivo podaja podatke o vrstah in lastnostih razstreliv. Podrobno so opisani postopki miniranja v kamnolomih, pri gradnji predorov, ter pri rušenju gradbenih objektov, torej postopki, ki so v tesni povezavi z gradbeništvom. Pri miniranju je ključnega pomena dobro poznavanje statike in dinamike konstrukcij, ter fizikalnih in kemijskih lastnosti posameznih materialov. Le v tem primeru lahko posamezno konstrukcijo dobro preučimo in tako preprečimo, da bi prišlo pri miniranju do nesreč in škode na okoliških objektih.
Keywords: miniranje, razstreliva, kamnolom, gradnja predorov, rušenje objektov,
Published in DKUM: 15.02.2011; Views: 3463; Downloads: 451
.pdf Full text (2,28 MB)

4.
MINIRANJE V GRADBENIŠTVU
Uroš Planinc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Razstreliva in miniranje sta v primerjavi z zgodovino sveta prav nepomembna subjekta, a vendar se moramo zavedati, da imata v današnji civilizaciji ključno vlogo že od njenega nastanka naprej. V diplomskem delu je zajetih več tematik, ki obravnavajo zgodovino miniranja, eksplozivne snovi, miniranje v kamnolomih, rušenje objektov in varnostne ukrepe na tem področju. Glavni cilj diplomske naloge pa je bil utemeljiti povezavo med statiko in miniranjem v primeru rušenja objektov in s tem dokazati, da
Keywords: miniranje, razstreljevanje, eksplozivi, kamnolom, rušenje objektov, vrtanje
Published in DKUM: 09.02.2009; Views: 5182; Downloads: 697
.pdf Full text (10,81 MB)

Search done in 2.98 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica