| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Videonadzorni sistemi in njihova uporaba v kazenskem postopku
Matjaž Breznik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Živimo v dobi informacijske tehnologije, kjer so kvalitetni videonadzorni sistemi praktično cenovno dostopni najširši javnosti. Videonadzor je tako postal sestavni del našega življenja, na drugi strani pa je zasebnost ena pomembnejših človekovih pravic, ki je vedno bolj zaščitena, zato je zakonita uporaba videonadzornih sistemov v odvisnosti od človekove zasebnosti, kot temeljne človekove pravice in svoboščine, regulirana z več pravnimi akti. V diplomskem delu smo obravnavali videonadzorne sisteme in njihovo uporabo v kazenskih postopkih. Proučili smo razvoj videonadzornega sistema, način delovanja, njihovo uporabnost in seveda legitimne možnosti uporabe videonadzora po veljavni zakonodaji R Slovenije, tako na javnih mestih kot v zasebnem prostoru. Z namenom zagotavljanja sledljivosti in večje uporabnosti zavarovanega video materila, ki v kazenskih postopkih služi kot dokaz, je slovenska Policija, leta 2014, v sklopu projekta Face Trace, na državnem in regionalnem nivoju vzpostavila novo obliko dela, tako imenovano prepoznavno službo, umeščeno v Sektorje kriminalistične policije vseh policijskih uprav. Njena temeljna naloga je prepoznava oseb, izdelava fotorobotov in ovrednotenje zavarovanih posnetkov nadzornih kamer, pregled in analiza posnetkov, preiskava delov posnetkov in primerjava storilcev z nakazanimi osebami. Z raziskavo smo ugotovili, da se uporabnost zavarovanih posnetkov, kot dokaz v kazenskih postopkih, strmo vzpenja in da se njihovo dosledno ovrednotenje v obliki različnih policijskih aktov uspešno in nepogrešljivo uporablja v kazenskih postopkih na vseh nivojih.
Keywords: diplomske naloge, videonadzorni sistem, varnostne kamere, človekove pravice, Face Trace, policija, prepoznavna služba, prepoznava oseb, kazenski postopek
Published: 14.12.2020; Views: 246; Downloads: 52
.pdf Full text (592,04 KB)

2.
Premiki kamere pri produkciji z brezpilotnim letalnikom
Borut Vračko, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni premiki kamere, izvedeni z brezpilotnim letalnikom. Cilj dela je ugotoviti, kakšne premike je mogoče izvesti z brezpilotnim letalnikom in v katerih primerih je njihova uporaba v videoprodukciji smiselna. Za to so na kratko opisani brezpilotni letalnik in že uveljavljeni osnovni premiki kamere. Po pregledu treh profesionalnih videoposnetkov so prikazani uporabljeni premiki in ugotovitve, ki se nanašajo na njihov prispevek k videoprodukciji.
Keywords: brezpilotni letalnik, dron, premiki kamere, videoprodukcija
Published: 04.11.2020; Views: 140; Downloads: 42
.pdf Full text (490,58 KB)

3.
Zaznave policistov ob uvedbi nosljivih kamer v policijske postopke
Maja Kuralt, 2020, master's thesis

Abstract: Uvedba novih tehnologij, natančneje nosljivih kamer v policiji, je zelo aktualna tematika, saj je pričakovati, da je njena uvedba le vprašanje časa. Razvoj tehnologije, ki omogoča natančnejše beleženje dogodkov ob sočasnem zmanjšanju administrativnih ovir, lahko na eni strani razbremeni delo policistov, vendar ga z drugega zornega kota lahko tudi oteži. V tuji praksi, kjer nosljive kamere že uporabljajo, zasledimo številne pozitivne izkušnje, tako na strani policije kot na strani skupnosti. V nalogi smo najprej predstavili ugotovitve raziskav iz tujih držav, kjer so nosljive kamere že v uporabi. Dejstvo je, da imajo policisti v Sloveniji že na razpolago nekaj nosljivih kamer, ki jih lahko uporabljajo prostovoljno. V magistrski nalogi smo želeli dobiti odgovor na vprašanje, kakšen je odnos policistov do uporabe nosljivih kamer ter na podlagi raziskave na vzorcu policistov analizirati, kako policisti zaznavajo uvedbo nosljivih kamer v njihovo vsakdanje delo. Želeli smo izvedeti, ali imajo tudi nekateri organizacijski dejavniki, kot so organizacijska pravičnost, opora delodajalca in zaupanje v nadrejene vpliv za zaznavo policistov do uvedbe novih tehnologij. V nalogi so predstavljene tudi raziskave izvedene v tujini, kjer so nosljive kamere že v uporabi. Na podlagi raziskave med policisti v Sloveniji je bilo ugotovljeno, da imajo policisti nevtralen odnos do uvedbe nosljivih kamer v policiji oziroma se z uvedbo le deloma strinjajo. Na policistov odnos imajo vpliv tudi organizacijski dejavniki kot so zaupanje v nadrejene, organizacijska pravičnost in odpora, kar nam potrjujejo rezultati raziskave. Interpretacija dobljenih rezultatov na podlagi izvedene raziskave na koncu naloge odpira diskusijo o pozitivnih učinkih, ki jo lahko uvedba nosljivih kamer doprinese.
Keywords: policija, policijsko delo, policijski postopki, policijska pooblastila, nosljive kamere, pritožbe, magistrska dela
Published: 28.10.2020; Views: 339; Downloads: 128
.pdf Full text (1,16 MB)

4.
Vloga različnih oblik nadzora pri odnosu do nosljivih kamer
Primož Novak, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Nosljive kamere so nova oblika policijskega nadzora, katerih posebnost je v tem, da poleg državljanov nadzorujejo tudi policiste. Zaradi njihove razširitve in medijsko odmevnih primerov se je raziskovalno zanimanje za nosljive kamere povečalo. Večina opravljenih raziskav se je osredotočala na mnenje javnosti o prednostih in slabostih nosljivih kamer, ter na njihovo praktično implementacijo v policijsko delo. Vse nakazujejo na ugotovitve, da je sistem nosljivih kamer med javnostjo pozitivno sprejet. Obstaja pa manko raziskav, ki bi merile odnos do nosljivih kamer v povezavi z odnosom ljudi do sistemov nadzora in koncepta podzora (angl. sousveillance). Da bi naslovili omenjeni problem, se diplomsko delo osredotoča na to kako so določeni dejavniki, kot so legitimnost policije, učinkovitost sistemov nadzora, skrb pred zlorabo osebnih podatkov, skrb pred zlorabo nadzora s strani države, spoštovanje države posameznikove zasebnosti in zaupanje v postopke za zagotavljanje zasebnosti povezani z odnosom do nadzora in odnosom do podzora. Prav tako sta bili preverjeni povezanost med odnosom do nadzora in podzora z odnosom do nosljivih kamer in povezanost med predvidenimi koristmi nosljivih kamer in odnosom do njih. Raziskovalni model je bil testiran z anketo (N = 249) med člani različnih interesnih Facebook skupin. Izvedli smo raziskavo. Rezultati so pokazali pozitivno povezanost med odnosom do podzora in nadzora ter odnosom do nosljivih kamer. Prav tako rezultati nakazujejo na povezanost med predvidenimi koristmi nosljivih kamer in odnosom do njih. Dejavniki, ki so povezani z odnosom do nadzora niso povezani tudi z odnosom do podzora. Dejavnike, ki bi bili povezani s podzorom je tako smiselno iskati drugje in ne med dejavniki, ki so povezani z nadzorom.
Keywords: diplomske naloge, policijski nadzor, nadzor, kamere
Published: 11.09.2020; Views: 289; Downloads: 0

5.
Varovanje kmetijskih objektov in obdelovalnih površin pred krajo kmetijskih pridelkov z uporabo varnostnih sistemov
Danaja Doplihar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje problem kraje kmetijskih pridelkov in podaja možne rešitve za zaščito pridelka. Navaja definicijo tatvine in umesti krajo kmetijskih pridelkov v zakonodajo. V njej smo predstavili primere tatvin kmetijskih pridelkov pri nas in v tujini skozi zgodovino. Primere smo navajali, da smo dobili širšo sliko problematike tatvin.
Keywords: diplomske naloge, varovanje, pridelek, kraja, kmetijstvo, kamere, senzorji, WSN, brezžično, zaščita
Published: 07.01.2020; Views: 360; Downloads: 42
.pdf Full text (1,20 MB)

6.
Kaznovanje za prometni prekršek na podlagi videoposnetka
Žan Babič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je raziskana večina glavnih problemov in učinkov pri vpeljavi ureditve kaznovanja za prometni prekršek na podlagi videoposnetka. V uvodu je podrobneje opisana ideja kaznovanja za prometni prekršek na podlagi videoposnetka. Zastavljeni so tudi cilji diplomskega dela, predpostavljene so omejitve in predvidene metode raziskovanja. Raziskovanje se začne s predstavitvijo posebne vrste videokamer za uporabo v avtomobilu, imenovanih armaturne kamere. Predstavljene so tudi lastnosti in zmogljivosti armaturnih kamer. Raziskovalno delo se nadaljuje s proučevanjem problemov ureditve kaznovanja za prometni prekršek na podlagi videoposnetkov armaturnih kamer. Proučen in obrazložen je glavni problem zasebnosti. Nato so predstavljeni vsi členi zakonov, ki naj bi urejali uporabo armaturnih kamer in zagotavljali varovanje pravice posameznika do zasebnosti. Zakoni pa uporabe armaturnih kamer oziroma videoposnetkov prav za namen kaznovanja za prekrške ne urejajo neposredno, zato so predstavljeni tudi primeri njihove uporabe doma in po svetu. Pred raziskavo možnosti potrditve veljavnosti videoposnetkov so predstavljeni črna skrinjica in njeni vplivi. Gre za nadgradnjo armaturnih kamer, kar pomeni, da so tudi vplivi najbrž podobni. V poglavju o veljavnosti videoposnetkov kot dokazov je omenjeno področje umetne inteligence in strojnega učenja ter njunih pozitivnih in negativnih učinkov na ureditev kaznovanja prometnih prekrškov na podlagi videoposnetkov. V zadnjem delu raziskovalnega dela so našteti glavni dejavniki, ki vplivajo na število prometnih nesreč. Gre za dejavnike, ki vplivajo na vršenje prometnih prekrškov, poleg tega pa je opisana njihova povezava s prometno kulturo. V zaključku so povzete in zbrane ugotovitve raziskave, podan pa je tudi odgovor na raziskovalno vprašanje.
Keywords: diplomske naloge, prometna kultura, prometni prekršek, kaznovanje, prometni nadzor, armaturne kamere
Published: 04.10.2019; Views: 476; Downloads: 45
.pdf Full text (776,98 KB)

7.
Uporaba kamer pri policijskem delu
Špela Prašnikar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Živeti v dobi tehnologije in vsakodnevnih odkritij pomeni, da se svet vrti zelo hitro. Redko se imamo čas ustaviti in premisliti, kaj vse se dogaja okoli nas. Če pomislimo, kolikokrat pogledamo na telefon, brskamo po računalniku, se peljemo po cesti, hodimo na ulici se zavemo, da te stvari počnemo vsakodnevno. Redko pa se zavedamo, da so vsi ti koraki velikokrat tudi nekje zabeleženi. V diplomski nalogi smo obravnavali temo uporabe kamer pri policijskem delu. Bolj specifično, uporabo kamer, ki so pripete na telesu policista. Osredotočili smo se na vplive, ki jih ima implementacija kamere, na mnenja policistov in državljanov o uporabi kamere, ter kakšni so zadržki in prednosti uporabe. Naše izsledke smo pridobili iz že izvedenih raziskav in poročil, ki so bila narejena med uporabo kamer. Kot smo domnevali, ima uporaba kamer veliko pozitivnih lastnosti, kot so zniževanje pritožb nad policisti, manjša uporaba sile, boljši odnosi policije do prebivalstva in obratno, kriminalna prevencija, krajši kazenski postopki, manj dela z dokumentacijo, nižji sodni stroški. Manj smo pričakovali negativnih posledic uporabe kamere. Tu se največkrat omeni težava pri shranjevanju posnetkov in nejasna pravila za uporabo. Glede vključitve kamere je na terenu odvisno od samega policista ali bo kamero uporabil ali ne, zato bi morala biti pravila uporabe določena bolj natančno. Na naše presenečenje se med glavnimi negativnimi dejavniki uporabe, ne pojavi skrb za vdor v zasebnost (državljanov ali policije). Pri pregledu raziskav smo ugotovili, da imajo na splošno, javnost in policija precej visoko zaupanje za uporabo sistema.
Keywords: policija, policijsko delo, policisti, video nadzor, kamere, diplomske naloge
Published: 22.12.2016; Views: 1298; Downloads: 318
.pdf Full text (382,19 KB)

8.
Snemanje z visoko-hitrostnimi kamerami in obdelava posnetkov
Denis Vengust, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Visoko-hitrostne kamere so naprave za zajemanje slik, ki so sposobne zajemati s hitrostmi nad 250 slikovnih okvirjev na sekundo. V diplomskem delu obravnavamo področje visoko-hitrostnih kamer, zgodovinski razvoj, tehnične aspekte, praktično uporabo in posebnosti pri tehnikah snemanja ter obdelavi posnetkov. Uporabljajo se predvsem v številnih raziskavah, proizvodnji, TV oddajanju in kinematografiji. S takšnimi kamerami je možno zajeti trenutke, ki prej niso bili vidni s prostim očesom. Uporabljajo se tudi za doseganje večje dramatičnosti posnetkov. Izbira in nastavitve visoko-hitrostne kamere je odvisna od raziskave v kateri se bo uporabila. Pri tej tehniki snemanja je za ustreznost posnetkov potrebna zadostna količina svetlobe in ustrezna strojna ter programska oprema.
Keywords: visoko-hitrostne kamere, počasen posnetek, obdelava posnetkov, video snemanje
Published: 22.09.2016; Views: 1043; Downloads: 104
.pdf Full text (2,49 MB)

9.
DOLOČANJE ZUNANJIH KOORDINAT OBJEKTA S POMOČJO DVEH KAMER
Danijel Šipoš, 2015, master's thesis

Abstract: V tem delu je opisan postopek za določitev zunanjih koordinat objekta z uporabo dveh kamer in pomočjo metod strojnega vida. Sistem na ta način omogoča brezstično določitev zunanjih koordinat objekta oz. aktivnega markerja. Izdelali smo dva markerja in preizkusili njuno točnost določanja zunanjih koordinat. Pridobljeno znanje iz prvega sklopa dela smo uporabili še za določanje zunanjih koordinat orientacije glave. V začetnih poglavjih so opisane osnove digitalne fotografije in teoretično ozadje popačitev, ki so prisotne ob zajetju slike s kamero. Opisan je tudi postopek modeliranja omenjenih popačitev. Naslednja poglavja zajemajo pristop in načrtovanje sistema z markerjem. Pri tem je največji izziv predstavljala ocena točnosti pozicije in ocena hitrosti sledenja markerja. V nadaljevanju je opisana še metoda, izračuna zunanjih koordinat orientacije glave, ter problemi, ki so se pojavili med samim delom. Na koncu so podani merilni rezultati primerjav obeh markerjev, ter uspešnost določanja pozicije glave.
Keywords: OpenCV, določanje pozicije objekta, kalibracija kamere, določanje orientacije glave
Published: 11.12.2015; Views: 921; Downloads: 183
.pdf Full text (3,83 MB)

10.
Razčlenjevanje barvne slike, zajete s splošnonamenskimi barvnimi kamerami
Peter Rulić, Iztok Kramberger, Zdravko Kačič, 2006, original scientific article

Abstract: V sistemih, namenjenih analiziranju slike, pogosto uporabljamo posebne, namenske kamere, ki na račun velike kakovosti zajetih slik omogočajo učinkovitejšo analizo. Slabost takšnih kamer je visoka cena, zato jih ne moremo uporabiti v nizkocenovnih sistemih analiziranja slike. Splošnonamenske, nizkocenovne barvne kamere uporabljamo predvsem za zajemanje slike, ki služi za prikaz na elektronskih medijih in papirju. Uporabo slik splošnonamenskih kamer za analiziranje slike omejuje njihova kakovost. V članku predstavljamo postopek razčlenjevanja barvnih slik, ki omogoča natančno razvrščanje barvnih slikovnih elementov in je namenjen razčlenjevanju slik, zajetih z različnimi tipi barvnih kamer. Slikovne elemente razvrščamo samo na podlagi barve, kar nam omogoča preprostost postopka. Postopek smo praktično izvedli in preizkusili na slikah, zajetih s tremi kamerami, ki temeljijo na slikovnih tipalih različnih tehnologij. Od teh sta dve nizkocenovni kameri, ki temeljita na barvnih slikovnih tipalih CMOS in CCD. Tretja kamera temelji na dražjem in kakovostnejšem sistemu zajemanja slike s tremi slikovnimi tipali CCD. Uspešnost razvrščanja slikovnih elementov in računsko zahtevnost pri opisanem postopku smo določali na podlagi slik, zajetih z navedenimi kamerami. Definirani postopek smo primerjali tudi z različnimi obstoječimi postopki razčlenjevanja barvne slike.
Keywords: barvno razčlenjevanje, splošnonamenske kamere, rojenje, barvni prostor
Published: 10.07.2015; Views: 625; Downloads: 20
URL Link to full text

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica