| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 66
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
PRIMERJAVA SIMULACIJE IN MERITVE PROCESA PREKINITVE ELEKTRIČNEGA TOKA
Peter Soršak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje teorijo procesa prekinitve električnega toka, ki je potrebna za konstrukcijo matematičnega modela. Modeliranje prekinitve toka je izvedeno s programskim orodjem Matlab – Simulink, podrobno je opisano delovanje modelnega vezja in vpliv posameznih parametrov. Izvedena je primerjava rezultatov simulacije in meritev procesa prekinitve električnega toka. Meritev procesa je bila izvedena na NN ločilnem stikalu, rezultati pa so oscilogrami toka in napetosti, ter videoposnetki hitre kamere razmikanja kontaktov in gorenja električnega obloka.
Keywords: ločilno stikalo, oblok, simulacija, simulink, hitra kamera
Published: 29.05.2009; Views: 2486; Downloads: 121
.pdf Full text (2,26 MB)

8.
DIGITALNA FOTOGRAFIJA PRI POUKU ASTRONOMIJE V OSNOVNI ŠOLI
Branko Pongrac, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Izdelali smo navodila za fotografiranje nebesnih objektov in nakazali možnost uporabe pri pouku. Osnovni namen diplomskega dela je uporabnost gradiva za učitelje astronomije v osnovni šoli, ki se s fotografijo v astronomiji šele seznanjajo in kot pomoč pri samostojnem delu učencev. Gradivo bo pomagalo pri pouku učence seznaniti s primerno opremo za zajem astro fotografije, CCD senzorji, njihovo zgodovino in delovanjem, montažo aparata za zajem svetlobe na teleskop, metodami fotografiranja in obdelavo posnetih fotografij. V nadaljevanju smo prikazali, kako s pomočjo digitalne fotografije izmerimo premer in višino kraterja na Luni.
Keywords: Digitalna astro fotografija, astronomija v osnovni šoli, CCD senzor, DSLR aparat, CCD kamera, WEB kamera.
Published: 13.08.2009; Views: 2294; Downloads: 186
.pdf Full text (3,76 MB)

9.
UPORABA RAČUNALNIŠKEGA VIDA ZA NADZOR IN UPRAVLJANJE MOBILNIH PLATFORM
Peter Lepej, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delu pred vami govori o računalniškem vidu, kateri v današnjem času, času tehnološkega razcveta, postaja vedno bolj aktualen. Na prvih straneh so predstavljene znane rešitve in uporaba računalniškega vida v vsakdanjem življenju, njegova uporaba v vojski, proizvodnji, avtomobilistični in kmetijski industriji. Nato so opisani znani postopki in algoritmi digitalne obdelave slik. Sledi podrobnejši opis avtomatiziranega poljedelskega stroja in uporabljenih algoritmov, ki so bili razviti za njegovo delovanje. Za konec so predstavljeni rezultati izsledkov delovanja avtomatiziranega poljedelskega stroja v kontroliranih in nekontroliranih pogojih. Delo zaključuje sklep in predstavitev možnosti uporabe računalniškega vida v prihodnosti.
Keywords: računalniški vid, vodenje, nadzor, avtomatizacija, kamera, senzorji, programiranje, digitalna obdelava slik
Published: 14.09.2009; Views: 2310; Downloads: 238
.pdf Full text (4,42 MB)

10.
EKSPERIMENTALNA IN NUMERIČNA ANALIZA PREHODNEGA KAVITACIJSKEGA OBRATOVALNEGA REŽIMA V RADIALNI VODNI ČRPALKI
Marko Grušovnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili problematiko pregrevanja vodne radialne črpalke CN65/125 na merilni progi v laboratoriju za turbinske stroje. Pregrevanje vodne radialne črpalke CN65/125 se pojavlja kot posledica kavitacije pri različnih režimih. Prikazali smo dva načina odkrivanja povišane temperature vodne radialne črpalke. Meritev temperature smo izvajali s termografsko kamero ter jo primerjali s kontaktnim termometrom. V opisu metode termografije smo predstavili prednosti, ki jih ponuja merjenje z termografsko kamero. Rezultati eksperimentalne raziskave so primerjani z numerično analizo prehodnega kavitacijskega režima z lastno eksperimentalno raziskavo. Prikazali smo tudi vpliv kavitacijske erozije na življenjsko dobo vodne radialne črpalke, ter nastale stroške ,ki jih povzroči kavitacijska erozija.
Keywords: temperatura, kavitacija, termografska kamera, termografija, radialne črpalke.
Published: 03.02.2010; Views: 1963; Downloads: 184
.pdf Full text (7,04 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica