| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 78
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
Izdelava digitalnega dvojčka proizvodnega obrata v podjetju plastika skaza d.o.o.
Luka Črnčič, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obsega opis izdelave digitalnega dvojčka proizvodnega obrata v podjetju Plastika Skaza d.o.o., s pomočjo katere je bila izvedena analiza zasedenosti operaterjev strojev na posameznih delovnih mestih. Rezultate analize stanja zasedenosti operaterjev smo dobili s pomočjo simulacije proizvodnega procesa v programu Visual Components v katerem smo digitalni dvojček tudi izdelali. Za izdelavo digitalnega dvojčka je bilo potrebno proizvodni proces dobro preučiti, da je bila razlika med fizičnim proizvodnim obratom in digitalnim dvojčkom minimalna. S pomočjo rezultatov analize stanja zasedenosti operaterjev smo oblikovali predloge za izboljšave proizvodnega procesa, ki smo jih prav tako analizirali s pomočjo simulacije. S pomočjo izvedbe analize smo lahko podali optimizacijske predloge, s katerimi je mogoče znižati stroške proizvodnega obrata. Prav tako smo s statistično analizo modela potrdili njegovo natančnost in sovpadanje z realnim proizvodnim procesom. Glavni cilj magistrskega dela je bil predlagati spremembe, ki bi omogočale enak izkupiček proizvodnega obrata z manjšim skupnim številom operaterjev strojev v proizvodnem obratu.  
Keywords: digitalni dvojček, analiza proizvodnega procesa, optimizacija proizvodnega procesa, Visual Components, simulacija proizvodnega procesa, stroškovna kalkulacija, statistična analiza
Published in DKUM: 22.12.2023; Views: 323; Downloads: 56
.pdf Full text (3,95 MB)

2.
Konstruiranje verižnega zalogovnika orodij na vertikalnem dvovretenskem obdelovalnem centru UniFlex : diplomsko delo
Matic Jančič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje verižnega zalogovnika orodij, ki je namenjen za shranjevanje, pozicioniranje in samodejno menjavo orodij na vertikalnem dvovretenskem obdelovalnem centru UniFlex v zahtevanem času. V uvodu je poleg definicije problema na kratko opisano podjetje UNIOR, d. d., in program Strojegradnja. Sledi predstavitev področja avtomatizacije CNC obdelovalnih strojev s sistemi za samodejno menjavo orodij. Osrednji del naloge predstavlja postopek konstruiranja, ki zajema idejno zasnovo sistema, modeliranje sestavnih delov in dinamično analizo pogona verige. Rezultat diplomskega dela je na podlagi pripravljene tehniške dokumentacije izdelan verižni zalogovnik orodij, ki zanesljivo opravlja svojo nalogo. Na koncu je prikazana še kalkulacija stroškov izdelave.
Keywords: menjava orodja, pogon verige, modeliranje, dinamična analiza, kalkulacija stroškov
Published in DKUM: 06.07.2023; Views: 388; Downloads: 88
.pdf Full text (6,65 MB)

3.
Analiza uvoza lesnih proizvodov s Kitajske v Evropsko unijo s poudarkom na kontejnerskem transportu
Nejc Rauter, 2023, master's thesis

Abstract: Globalizacija poslovanja ima pomemben vpliv na delovanje in konkurenčnost podjetij po vsem svetu. Vse bolj optimizirane in cenovno dostopne logistične rešitve omogočajo enostavno vzpostavitev partnerskega odnosa med podjetji na mednarodnem trgu. Danes uvoz blaga iz geografsko oddaljenih držav z drugih celin več ne predstavlja večjih težav in komplikacij, k čemur je bistveno pripomogel tudi razvoj kontejnerizacije v zadnjih desetletjih. Stroškovna ugodnost kontejnerskega transporta je podjetnikom omogočila, da se pri nabavi določenih proizvodov lahko odločajo za cenovno ugodnejše dobavitelje, ki večinoma izvirajo iz revnih in gospodarsko oslabljenih držav, kjer je delovna sila v primerjavi z zahodnimi trgi bistveno cenejša. Na nabavni strani so evropska podjetja močno odvisna od Kitajske, ki je največja trgovinska partnerica držav Evropske unije. Kitajska je zelo dejavna tudi v lesni industriji in je ena izmed največjih izvoznic lesnih proizvodov na svetu. Večina evropskih veletrgovcev lesne proizvode kitajskega porekla ponuja potrošnikom na evropskem trgu. Zaradi tega smo želeli ugotoviti, ali lahko uvoz lesnih proizvodov s Kitajske v primerjavi z nabavo slednjih pri evropskih dobaviteljih za evropska podjetja iz cenovnega vidika predstavlja konkurenčno prednost. V sklopu magistrskega dela smo se posledično odločili, da se bomo osredotočili na analizo uvoza lesnih proizvodov s Kitajske v Evropo s poudarkom na kontejnerskem transportu. Zaradi kompleksnosti in raznolikosti lesnih proizvodov smo se v empiričnem delu odločili za preučevanje uvoza dveh proizvodov, in sicer vezanih plošč in večslojnih lesenih podov. Za slednja proizvoda smo naredili kalkulacijo stroškovne cene, ki je sestavljena iz nabavnih cen kitajskih proizvajalcev in vseh transportnih in drugih stroškov, ki bi jih pri uvozu imelo slovensko podjetje. Pridobljeno stroškovno ceno smo v nadaljevanju primerjali tudi s stroškovnimi cenami konkurentov na evropskem trgu. Ugotovili smo, da je uvoz vezanih plošč in večslojnih lesenih podov s Kitajske za evropska podjetja v primerjavi z nabavo izbranih proizvodov na evropskem trgu s stroškovnega vidika primernejša izbira. Kitajski proizvajalci so toliko cenejši, da večji stroški kontejnerskega transporta in stroški carinskih dajatev bistveno ne vplivajo na končno stroškovno ceno. Na podlagi tega menimo, da je za slovensko podjetje ob izbiri kvalitetnega in zanesljivega kitajskega dobavitelja uvoz vezanih plošč in večslojnih lesenih podov lahko zelo dobičkonosen posel.
Keywords: mednarodno poslovanje, kontejnerski transport, Kitajska, lesni proizvodi, kalkulacija stroškovne cene
Published in DKUM: 29.06.2023; Views: 430; Downloads: 52
.pdf Full text (1,98 MB)

4.
Odstopanja gradbenih in obrtniških del glede na gradbene tolerance : magistrsko delo
Žiga Štrajhar, 2023, master's thesis

Abstract: Tolerance v gradbeništvu so dovoljena odstopanja pri izvedbi gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del, to pomeni, da so izvedena dela narejena v mejah dovoljenih odstopanj. V magistrski nalogi so preučene tolerance v gradbeništvu, ki so določene v različnih mednarodnih standardih, z natančnejšim osredotočenjem na nemški standard DIN18202. Na realnem projektu gradnje objekta SG so predstavljeni primeri odstopanj pri izvedbi gradbenih in obrtniških del. Za nastala odstopanja sta podana tehnični ter ekonomski vidik, in sicer za dela, ki so bila izvedena znotraj toleranc. Pri tem ekonomski vidik vključuje določitev stroškov za nastala odstopanja kot razliko med predračunsko in končno vrednostjo za izvedbo gradbenih in obrtniški del.
Keywords: tolerance, gradbene tolerance, standard DIN18202, kalkulacija stroškov
Published in DKUM: 27.02.2023; Views: 884; Downloads: 219
.pdf Full text (1,66 MB)

5.
Stroškovna upravičenost nakupa robotske celice za varjenje kovinskih stojal – primer iz prakse : diplomsko delo
Lea Halas, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je nastalo na podlagi obravnave realnega primera v podjetju Daihen Varstroj, d. d. Izhodišče naše obravnave je kupčevo naročilo robotske celice za varjenje kovinskih stojal, pri čemer smo proučili in izbrali ustrezno robotsko varilno opremo, izvedli kalkulacije zvarov pri različnih varilnih postopkih in na koncu izdelali še stroškovno kalkulacijo različnih postopkov varjenja. Cilj diplomskega dela je najti ustrezno tehnično rešitev za kupca, da bo omogočala zagotavljanje zadostnega števila kakovostno izdelanih kovinskih stojal na teden s čim nižjimi stroški izdelave le-teh, in dokazati stroškovno upravičenost nakupa robotske opreme za varjenje kovinskih stojal. Ob izbiri ustrezne opreme je treba upoštevati nabavno vrednost, taktni čas izdelave za eno stojalo, stroške izdelave in tudi kakovost zavarjenih kosov. V diplomskem delu smo dokazali, da so v primeru varilne robotske celice z varilnim postopkom Synchro-feed vse te štiri točke dosežene optimalno v primerjavi z drugimi razpoložljivimi postopki oz. opremo.
Keywords: varilna robotska celica, Synchro-feed, horizontalno zasučni pozicioner, kalkulacija zvarov, stroškovna kalkulacija
Published in DKUM: 13.09.2022; Views: 647; Downloads: 103
.pdf Full text (3,76 MB)

6.
Ocena ekonomike na ekološki kmetiji - študija primera : diplomsko delo
Aleksandra Cenc, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo analizirali trenutno stanje ekološke kmetije Cenc, ki leži v Zg. Lažah, občini Slovenske Konjice. Ekološko kmetovanje je način kmetovanja, ki poteka v sožitju z naravo in prispeva k ravnovesju med človekom in naravo. Kmetija je vključena v ekološko kontrolo od leta 2011 in ima registrirano dopolnilno dejavnost na kmetiji predelava sadja in zelenjave. Na kmetiji pridelujejo jagode in nato višek predelajo v jagodni džem. Povpraševanje po ekoloških pridelkih in izdelkih je vedno večje, zato smo analizirali tudi možnost širitve proizvodnje zelenjave in predelavo le te. Proizvodnja bi se širila na pridelavo kumar za vlaganje in na vložene kumare. Za trenutno proizvodnjo smo uporabili obračunske kalkulacije skupnih stroškov, za širitev proizvodnje pa planske kalkulacije skupnih stroškov. Koeficienti ekonomičnosti so pokazali, da je najbolj ekonomična pridelava jagod (Ke = 2,84), sledi predelava v jagodni džem (Ke = 2,03). Analiza širitve proizvodnje kumar za vlaganje kaže, da je pridelava kumar ekonomsko upravičena (Ke = 1,23), prav tako predelava kislih kumar, kjer je Ke = 1,29. Rezultati kažejo, da dopolnilna dejavnost izboljšuje ekonomsko stanje na kmetiji.
Keywords: ekonomika, kalkulacija skupnih stroškov, ekološka kmetija
Published in DKUM: 17.06.2022; Views: 619; Downloads: 59
.pdf Full text (1,18 MB)

7.
Analiza investicije novogradnje hleva za piščance na kmetiji meško : magistrsko delo
Mirjana Walner, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga temelji na analizi ekonomike za veliko mešano kmetijo Meško, kjer se ukvarjajo s perutninarstvom in govedorejo, pridelujejo pa tudi česen za Semenarno Ljubljana. V magistrski nalogi je predstavljena ekonomska analiza kmetijske proizvodnje, ki se nanaša samo na perutninarstvo. Namen naloge je, da s pomočjo kalkulacij skupnih stroškov, ocenimo ekonomičnost reje piščancev na kmetiji Meško. Za oceno ekonomske upravičenosti investicije smo uporabili metode kalkulacij skupnih stroškov in simulacijskega modeliranja. Sledila je finančna analiza investicije. Višina investicije je bila ocenjena na 500.000,00 €. Letni denarni tok reje piščancev je znašal 63.999,83 €, skupni stroški za analizirano panogo so znašali 25.720,43 €. S pomočjo kalkulacij skupnih stroškov smo ocenili koeficient ekonomičnosti, ki znaša Ke = 3,19. Nato smo ocenili parameter NSV pri 5 % obrestni meri, ki je znašal 31.609,08 €. S tem smo ugotovili, da je poslovanje analizirane kmetije ekonomsko upravičeno in da je gradnja novega hleva na kmetiji smiselna, saj bi se investicija ob trenutnih odkupnih cenah piščancev povrnila v 11. letu. Ocenili smo tudi ISD. Izračunan ISD znaša 6,18 %. NSV takrat znaša 16,84 €. Raziskava je bila podkrepljena še s S.W.O.T. analizo, kjer smo analizirali prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti izbrane investicije, saj so investicije ena od najtežjih, hkrati pa tudi najpomembnejših odločitev pri vodenju podjetja ali kmetije.
Keywords: perutnina, investicija, skupni stroški, kalkulacija, novogradnja
Published in DKUM: 15.03.2022; Views: 1029; Downloads: 180
.pdf Full text (4,08 MB)

8.
Analiza stroškovne cene izdelka v podjetju x d.o.o.
Matejka Tkalec, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V projektu je predstavljen model izračuna stroškovne cene v podjetju X, d. o. o. Tema se mi je zdela zanimiva, ker sem tudi sama zaposlena v omenjenem podjetju in sem se pri svojem delu srečala s problemom lastne cene in njenim izračunom. V teoretičnem delu so predstavljeni stroškovna cena in njeni elementi. Na kratko so predstavljeni stroški, stroškovna mesta in nosilci. Predstavljene so še metode in postopki ugotavljanja stroškovnih cen. V praktičnem delu je predstavljeno obravnavano podjetje, analiza stanja v podjetju, predstavljen je tudi model izračuna stroškovne cene. Predlagan je tudi izboljšan model za uporabo v podjetju, predstavljene so tudi njegove prednosti in slabosti. Skozi projekt sem ugotovila, da družba ni izkoristila informacijske tehnologije, ki omogoča natančno spremljanje stroškov po stroškovnih nosilcih. V podjetju je v času nastanka naloge prišlo do posodobitve računalniškega programa in izboljšav, ki omogočajo natančnejše spremljanje stroškov. Ker je projekt še v fazi uvajanja in preizkušanja, še niso vidni končni učinki, ki bi omogočili primerjavo z dosedanjim modelom.
Keywords: stroškovna cena, kalkulacija, stroški, stroškovni nosilci
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 1053; Downloads: 109
.pdf Full text (1,07 MB)

9.
Razvoj modela za oceno stroškov pridelave voluminozne krme na govedorejskih kmetijah
Tomaž Garmuš, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Pridelava voluminozne krme je na govedorejskih kmetijah izjemno pomembna, saj služi kot osnova za praktično vsak obrok. Redkokdaj pa se vprašamo, koliko nas pridelava te krme dejansko stane in kateri stroški pri tem nastajajo. V diplomskem delu smo se ukvarjali ravno s to tematiko in sicer smo izračunavali in ocenjevali stroške pridelave voluminozne krme za travno silažo in seno iz dosuševalne naprave. Po ovrednotenju vseh stroškov, ki nastajajo pri pridelavi, smo dobili konkretne številke, na podlagi analiz domače voluminozne krme pa smo izračunali tudi krmni obrok in količino hranil iz domače in dokupljene krme. Cena kilograma travne silaže je 0,041 €, sena iz dosuševalne naprave 0,144 €, cena celotnega obroka dnevno za posamezno žival pa je 2,969 € po kravi. Skupno naj bi dnevno vsaka žival zaužila 37,4 kg krme, od tega 22,5 kg doma pridelane voluminozne krme. Domača voluminozna krma predstavlja 60 % celotnega obroka, dokupljena 40 %, medtem ko dokupljena krma predstavlja 56 % končne cene obroka, domača voluminozna pa 44 %.
Keywords: ocena stroškov, kalkulacija, voluminozna krma, pridelava
Published in DKUM: 22.09.2021; Views: 820; Downloads: 93
.pdf Full text (420,11 KB)

10.
Finančna upravičenost novogradnje hleva za krave molznice za lastno kmetijo
Barbara Kegl, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena finančna analiza smotrnosti investicijskega projekta za lastno kmetijo. Kmetija se ukvarja z mlečno proizvodnjo. Pri finančni oceni novogradnje hleva za krave molznice smo upoštevali dva različna scenarija. V prvem primeru je šlo za izgradnjo hleva na obstoječi lokaciji z lastnimi sredstvi in v drugem primeru za izgradnjo hleva na obstoječi lokaciji z vključenimi nepovratnimi sredstvi države. Za potrebe ocene finančne upravičenosti je bil v prvi fazi razvit tehnološko-simulacijski model prireje mleka za potrebe ocene ekonomike. Prireja mleka je na kmetiji namreč glavni vir dohodka. Na osnovi rezultatov tehnološko-ekonomskega simulacijskega modela prireje mleka ugotavljamo, da je ta na kmetiji ekonomsko upravičena, saj je lastna cena v našem primeru znašala 0,261 €/kg in koeficient ekonomičnosti 1,30. Ocena investicije s finančnega vidika je pokazala, da je investicija v novogradnjo hleva finančno upravičena le v primeru, da smo deležni 50 % nepovratnih sredstev države. Na tak način bi se nam investicija povrnila v 12 letih, saj je takrat ocenjena vrednost NSV prvič pozitivna.
Keywords: investicija, hlev, kalkulacija skupnih stroškov, cost benefit analiza
Published in DKUM: 03.05.2021; Views: 1060; Downloads: 136
.pdf Full text (1,71 MB)

Search done in 1.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica