| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
IZKOPAVANJE PODATKOV
Nina Krajnc, 2010, final seminar paper

Abstract: Podjetja oziroma organizacije se vsakodnevno srečujejo z velikimi količinami podatkov. Pri tem so podatki razpršeni na različnih sistemih, ki delujejo na različnih osnovah in niso vedno povezljivi. Iz tega razloga so se razvila podatkovna skladišča, kjer so podatki sistematično urejeni in omogočajo tistim, ki odločajo in skrbijo za razvoj podjetja, celovit pregled nad podatki posameznega dela organizacije. Pri tem moramo vedeti, da podatki sami po sebi ne predstavljajo informacij, ampak šele z organiziranjem in povezovanjem le-teh pridemo do koristnih informacij. Ker se vse več podjetij zaveda prednosti izkoriščanja potencialov, ki jim jih ponujajo velike količine podatkov, shranjene v podatkovnih skladiščih, množično uporabljajo proces izkopavanja podatkov, ki je v bistvu proces analize podatkov iz različnih zornih kotov in povzemanje v uporabne informacije. Izkopavanje podatkov pa se uporablja tudi za reševanje raznih poslovnih problemov, na katere lahko najdemo odgovor na vzorcih, ki so skriti v podatkih. Podatki , shranjeni v podatkovnem skladišču, ne rabijo biti povsem zanesljivi in kvalitetni, saj majhna odstopanja še vedno omogočajo zanesljive analize. Kljub temu pa morajo v organizacijah oziroma podjetjih paziti, da ne prihaja pogosto do napak, saj to za njih pomeni veliko dodatnega dela in stroškov. Če že pride do napake, se morajo nanjo hitro odzvati, saj če le-to odkrije končni uporabnik, ima večje negativne posledice in dodatne tegobe za podjetje oziroma organizacijo. Da je podjetjem lažje operirati z ogromnimi količinami podatkov gre zahvala zlasti temu, da že nekaj desetletij v ekonomiji ni v ospredju industrija, temveč informacijski sistemi in tehnologija. Tako jim tehnološki napredek omogoča hitrejše in cenejše izvajanje nalog, saj vsi zaposleni dostopajo do vseh podatkov, kadarkoli jih potrebujejo in to nemoteno. S tem je njihovo delo precej olajšano, olajšano in hitrejše pa je tudi sprejemanje pomembnih poslovnih odločitev.
Keywords: izkopavanje podatkov, podatkovno skladišče, kakovost podatkov
Published: 16.11.2011; Views: 1876; Downloads: 73
.pdf Full text (356,91 KB)

4.
Primerjalna analiza kakovosti zbranih primarnih podatkov: študija primera iz računovodstva
Klavdija Vivod, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Anketiranje je pomemben način pridobivanja primarnih podatkov v raziskavah. Anketne podatke lahko pridobimo na različne načine, ki so se razvili z razvojem tehnologije. Poleg izbire ustreznega načina izvajanja ankete, je potrebna dobra sestava vprašalnika. Pri sestavi vprašalnika moramo biti pozorni na vrsto značilnosti oziroma dejavnikov, saj je med drugim pomembno tudi, da pridobimo zanimanje morebitnih anketirancev za reševanje ankete. Diplomski projekt je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu smo predstavili zgodovino anketiranja, vrste anketnih vprašanja, možne načine s katerimi lahko izvajamo anketiranje. Za vsakega od načinov zbiranja podatkov smo zapisali prednosti in slabosti. Podrobneje smo raziskali tudi obliko anketnih vprašanj ter dejavnike, ki vplivajo na sestavo dobrega anketnega vprašalnika. V drugem delu diplomskega projekta smo analizirali že sestavljen anketni vprašalnik, ki je bil namenjen raziskavi zadovoljstva strank z izbranim računovodskim servisom. V njem smo podrobneje analizirali kakovost zastavljenih vprašanj ter podali predloge za izboljšavo zapisanih vprašanj. V tem delu nam je bilo v pomoč znanje, ki smo ga pridobili v prvem delu diplomskega projekta s pomočjo ustrezne strokovne literature.
Keywords: tipi anketnih vprašanj, kakovost anketnih vprašanj, oblika anketnih vprašanj, načini zbiranja podatkov
Published: 03.11.2015; Views: 1019; Downloads: 204
.pdf Full text (1,82 MB)

5.
INTEGRACIJA PODATKOVNIH VIROV Z UPORABO REFERENČNIH SLOVARJEV IN ALGORITMOV ZA ISKANJE PODOBNOSTI MED NIZI
Mitja Lačen, 2012, master's thesis

Abstract: V sodobnem informacijskem sistemu se vsakodnevno kopiči velika količina podatkov, ki jih podjetja potrebujejo za vsakodnevno poslovanje. Zaradi omenjenega dejstva so podatki težko obvladljivi. V praksi pogosto naletimo na problem združevanja dveh ali več podatkovnih baz v enotno podatkovno bazo. V magistrskem delu predstavimo sistem za združevanje dveh poljubnih podatkovnih baz v enotno podatkovno bazo. Naloga procesa je torej odkriti morebitno redundanco znotraj množice podatkovnih zapisov in vsako resnično entiteto v ciljni podatkovni bazi predstaviti le z enim zapisom.
Keywords: inteligentni agenti, kakovost podatkov, podatkovno skladišče, upravljanje z matičnimi podatki, integracija podatkov o strankah, SAP Business Warehouse
Published: 19.07.2012; Views: 1443; Downloads: 97
.pdf Full text (5,00 MB)

6.
UPRAVLJANJE, OBVLADOVANJE TVEGANJ IN SKLADNOST V ZAVAROVALNICI MARIBOR
Karmen Semler, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Nov sistem upravljanja zavarovalnic, ki ga prinaša direktiva Solventnost II zagotavlja večjo stabilnost in transparentnost poslovanja zavarovalnic in s tem tudi boljšo zaščito zavarovancev, ki so uporabniki zavarovalnih storitev. Kot negativno posledico uvedbe direktive Solventnost II lahko štejemo višje administrativne stroške ob vpeljavi direktive. Dolgoročno pa bi naj direktiva vplivala na ugodnejše poslovanje zavarovalnic. Korporativno upravljanje zavarovalnic pa v sektor zavarovalništva prinaša več etike, s tem pa tudi večje zaupanje v zavarovalne storitve in produkte.
Keywords: zavarovalništvo, Zavarovalnica Maribor, Zakon o zavarovalništvu, korporativno upravljanje, obvladovanje tveganj, tveganja, skladnost, Solventnost II, Lamfalussyjev proces, EIOPA, zahtevani solventnostni kapital, minimalni zahtevani kapital, zavarovalno-tehnične rezervacije, vrednotenje lastnih sredstev ORSA, kakovost podatkov, prenos informacij, sposobnost in primernost, ključne funkcije, notranje kontrole, izločeni posli, poročanje in razkritja
Published: 23.10.2015; Views: 929; Downloads: 225
.pdf Full text (1,57 MB)

7.
Kakovost digitalnega videa pri prenosu prek šumnega kanala (kodek na osnovi DCT in DWT)
Matjaž Fras, Peter Planinšič, 2008, original scientific article

Abstract: Članek opisuje vpliv kvantizacijske stopnice na kakovost digitalnega videa pri transformacijskem kodiranju videosignala. Transformacijsko kodiranje smo izvedli enkrat s pomočjo diskretne kosinusne transformacije (DCT) in drugič z diskretno valčno transformacijo (DWT). Kodeka DCT in DWT smo implementirali v programskem paketu Matlab-Simulink. Simulirali smo vpliv kvantizacije na kakovost videosignala, prav tako pa smo proučili kakovost sprejetega digitalnega videosignala pri prenosu prek šumnega kanala. Če odmislimo pojav blkovnega efekta pri DCT-kodeku in efekt razmazanja pri DWT-kodeku, zaradi kvantizacije, se pri prenosu digitalnega (kodiranega) videa preko prenosnega kanala poslabša njegova kakovost zaradi prisotnosti šumov. Pri DCT-kodeku je šum prenosnega kanala vplival na celoten kodiran blok, pri DWT-kodeku pa le na okolico slikovnih elementov.
Keywords: videosignal, zgoščevanje podatkov, digitalni video, kakovost videosignala, kodek, transformacijsko kodiranje, kvantizacija, šumni kanal
Published: 10.07.2015; Views: 573; Downloads: 15
URL Link to full text

8.
Testiranje sistema za poslovno obveščanje
Mojca Gros, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Raziskava obravnava testiranje sistemov za poslovno obveščanje. Posebnost testiranja sistemov za poslovno obveščanje je, da poleg kakovosti programske opreme obravnava tudi kakovost podatkov. V raziskavi so predstavljene značilnosti standarda ISO/IEC/IEEE 29119, ki opisuje tehnike testiranja, primerne za različne metode razvoja programske opreme. Metoda razvoja programske opreme lahko pomembno vpliva na način in napredek testiranja sistema za poslovno obveščanje. Standard predlaga osnutke testirne dokumentacije, ki jo je možno uporabiti na celotnih projektih ali posameznih aktivnostih v procesu testiranja programske opreme. V raziskavi je razvit model testiranja sistemov za poslovno obveščanje, ki zajema predlog postavitve okolja testiranja in definicijo vlog testerjev v procesu testiranja. Predlagane so testirne procedure z definiranimi merili za posamezno proceduro. Osnutki dokumentov, ki so skladni s standardom ISO/IEC/IEEE 29119, so izdelani okviru te raziskave. Testirne procedure, merila in testirna dokumentacija so integrirani v življenjski cikel razvoja sistema. Predlagani model testiranja skrajša čas odkrivanja in odpravljanja napak v zgodnjih fazah razvoja sistema, kar poveča učinkovitost testiranja. Ocenjujemo, da smo s takim pristopom zmanjšali prenos logičnih napak v nadaljnje faze razvoja sistema za poslovno odločanje. Testerji sistema za poslovno obveščanje morajo imeti tehnične kompetence, dobro morajo poznati procese v poslovnem okolju, vsebino in pomen podatkov. Vključevanje poslovnih uporabnikov v zgodnje fazah testiranja sistema izboljša kakovosti podatkov, hkrati pa uporabniki lažje razumejo delovanje rešitve. Testiranje sistemov za poslovno odločanje, ki aktivno vključuje uporabnike, poveča njihovo zaupanje v delovanje programske opreme in v pravilnost podatkov.
Keywords: sistem za poslovno obveščanje, podatkovno skladišče, kakovost podatkov, testiranje programske opreme, ISO/IEC/IEEE 29119
Published: 03.06.2016; Views: 589; Downloads: 57
.pdf Full text (2,15 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica