| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
UPORABA NAPETOSTNEGA STABILIZATORJA V RAZDELJEVALNIH OMREŽJIH
Danijel Stranjšak, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Ustrezna kakovost električne energije je osnovna zahteva, ki jo je potrebno upoštevati v vseh segmentih elektroenergetskega sistema, zato je podjetje Magtech iz Norveške v ta namen razvilo napravo, ki uspešno odpravlja težave z odklonom napajalne napetosti. Gre za t. i. Magtechov stabilizator za nizkonapetostna omrežja, ang. Magtech Voltage Booster oziroma krajše MVB. V diplomski nalogi bo najprej predstavljena sama naprava, delovanje, modeli, namestitev MVB, v drugem delu pa bo predstavljena izvedba vgradnje, podane bodo meritve kakovosti električne energije pred in po vgradnji MVB v nizkonapetostno omrežje, podana bo upravičenost vgradnje napetostnega stabilizatorja v omrežje.
Keywords: razdeljevalna omrežja, kakovost električne energije, napetost, stabilizator napetosti
Published: 14.12.2010; Views: 2475; Downloads: 224
.pdf Full text (3,21 MB)

6.
ANALIZA VPLIVA RAZPRŠENE PROIZVODNJE NA OBRATOVANJE DISTRIBUCIJSKEGA OMREŽJA
Željko Preradovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava model nizkonapetostnega distribucijskega omrežja, na katerem so priključeni porabniki in proizvajalci. V programskem paketu Matlab/Simulink je sestavljen dinamični model omrežja, ki nam omogoča izvesti analizo napetostnega profila pri različnih obratovalnih stanjih. V modelu so uporabljeni osnovni elementi elektroenergetskega sistema, kot so: transformator, vodi, porabniki in razpršeni viri. Ob vse večjem številu razpršenih virov v naših omrežjih se postavlja vprašanje o kakovosti napetosti in, ali lahko z ustrezno generacijo jalove moči v enotah razpršene proizvodnje vplivamo na napetostne razmere. Prikazani so rezultati simulacijskih izračunov z in brez razpršenih virov.
Keywords: distribucijsko omrežje, generacija jalove moči, napetostni profil, kakovost napetosti
Published: 03.07.2012; Views: 1946; Downloads: 303
.pdf Full text (3,91 MB)

7.
NAČRTOVANJE PRIKLJUČITVE SONČNE ELEKTRARNE NA RAZDELJEVALNO OMREŽJE
Aleš Mauko, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Vsak elektroenergetski sistem mora kot osnovni cilj zagotoviti porabnikom električne energije zanesljivo oskrbo s kakovostno električno energijo. Zato je bil ustanovljen standard o kakovosti napetosti v javnih razdelilnih omrežjih - SIST EN 50160. Namen diplomskega dela je bil načrtovanje priključitve in raziskava različnih vplivov na kakovost električne napetosti ob vključitvi sončne elektrarne na razdelilno omrežje. Meritve smo izvajali na odseku, kjer sončna elektrarna ni priključena neposredno v transformatorsko postajo ampak je med priključkom in njo še nekaj odjemalcev električne energije. Prva metoda diplomskega dela je bila izvajanje meritev kakovosti električne napetosti po standardu SIST EN 50160, pred in po priključitvi sončne elektrarne na omrežje z ustreznimi merilniki - FLUKE 1744 Power Quality Logger. Pri drugi metodi smo uporabili programski paket za analizo in načrtovanje razvoja razdeljevalnega omrežja - GREDOS in s pomočjo programa preverili rezultate, ki smo jih pridobili z meritvijo kakovosti električne napetosti. Glavni problemi, na katere smo naleteli, so bili: povišana napetost, neravnotežje napetosti in harmonsko popačenje napetosti.
Keywords: mala sončna elektrarna, razdelilno omrežje, kakovost električne napetosti - SIST EN 50160, GREDOS
Published: 06.11.2015; Views: 894; Downloads: 83
.pdf Full text (19,66 MB)

8.
VPLIV RAZPRŠENIH VIROV NA DISTRIBUCIJSKO OMREŽJE
Gregor Kupec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji se poraba električne energiji z leti povečuje. Treba bo ustvariti ustrezno energijsko politiko, ki bo povečala pridobivanje električne energije in zmanjšala porabo le-te. Od leta 2005 se v slovensko distribucijsko omrežje priključuje vedno več razpršenih virov. Število le-teh in njihova priključna moč vplivata na kakovost električne energije. V diplomski nalogi je analiziran daljnovod 20 kV Podčetrtek, ki je priključen na srednjenapetostne zbiralke 20 kV v RTP 110/20 kV Rogaška Slatina. S pomočjo treh metod, izračuna po navodilih SONDO, modela v programskem orodju GREDOS in meritev z merilnimi instrumenti, je narejena primerjava porasta napetosti z razpršenimi viri in brez njih na daljnovodu 20 kV Podčetrtek. Na podlagi pridobljenih podatkov je ugotovljeno, ali se lahko priključijo dodatni razpršeni viri glede na priključno moč in porast napetosti.
Keywords: distribucijsko omrežje, razpršeni viri energije, kakovost električne napetosti, priključna moč, kratkostična moč, razdelilna transformatorska postaja, SONDO, GREDOS
Published: 09.09.2016; Views: 1378; Downloads: 130
.pdf Full text (3,54 MB)

9.
Izboljšanje kakovosti napetosti v sodobnih nizkonapetostnih omrežjih
Martin Černezel, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V sodobnih nizkonapetostnih omrežjih opažamo vedno večje zahteve po električni energiji in slabšanje kakovosti napajalne napetosti. V diplomski nalogi smo predlagali različne ukrepe za izboljšanje kakovosti napetosti. Posebej smo obravnavali regulacijo proizvedene jalove moči s fotonapetostnimi elektrarnami, uporabo baterijskih hranilnikov in dvig napajalne napetosti na nizkonapetostni strani transformatorja. Za realno omrežje s 55 odjemalci smo opravili stacionarne izračune, s katerimi smo določili napetostni profil omrežja in toke skozi vodnike. Opravili smo tudi dinamične izračune upadov napetosti zaradi zagonov toplotnih črpalk. Iz dobljenih rezultatov sklepamo, da bo v prihodnosti uporaba obravnavanih ukrepov igrala veliko vlogo za zagotavljanje ustrezne kakovosti napajalne napetosti.
Keywords: kakovost napetosti, nizkonapetostno omrežje, sodobni elementi nizkonapetostnega omrežja, izračuni pretokov energij, dinamični izračuni
Published: 03.11.2020; Views: 104; Downloads: 18
.pdf Full text (3,30 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica