| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 165
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Povezava predporodnega izobraževanja v sklopu materinskih šol s kakovostjo življenja po porodu pred in med epidemijo covid-19
Tina Berčan, 2023, doctoral dissertation

Abstract: Nosečnost in porod ključno vplivata na kakovost življenja matere. V Sloveniji je predporodno izobraževanje v sklopu materinskih šol glavno izobraževalno orodje za pripravo bodoče mamice na novo vlogo. Namen naše raziskave je bil oceniti povezavo med trajanjem predporodnega izobraževanja v sklopu materinskih šol in kakovostjo življenja mater po porodu. Uporabljen je bil predhodno validiran, v slovenski jezik preveden in testiran vprašalnik o kakovosti življenja po porodu (lestvica zaznane kakovosti življenja – PQOL). Na podlagi spletne ankete so bili zbrani podatki za dve skupini žensk. Prva skupina (N=1091) je rodila pred epidemijo COVID-19, druga (N=1163) pa med pandemijo COVID-19. Razlike so bile analizirane z uporabo Mann-Whitneyjevega U testa. Izračunani so bili linearni regresijski in korelacijski koeficienti za povezavo med kakovostjo življenja in trajanjem predporodega izobraževanja v sklopu materinskih šol. Naša raziskava je pokazala, da je krajše časovno trajanje izobraževanja v sklopu materinskih šol poslabšalo kakovosti življenja po porodu med epidemijo COVID-19. Pokazali smo tudi, da je časovno daljše predporodnega izobraževanje v sklopu materinskih šol povezano z višjo kakovostjo življenja. Kljub večfaktorskemu vplivu epidemije COVID-19 smo na vzorcu slovenskih mater opredelili korelacijo med trajanjem predporodnega izobraževanja v sklopu materinskih šol in kakovostjo življenja po porodu. Trajanje predporodnega izobraževanja v sklopu materinskih šol je pomemben dejavnik, ki vpliva na kakovost življenja po porodu.
Keywords: materinska šola, kakovost življenja, epidemija, COVID-19, nosečnost
Published in DKUM: 05.02.2024; Views: 66; Downloads: 6
.pdf Full text (1,54 MB)

2.
Na osebo osredotočena oskrba pacienta z Alzheimerjevo demenco
Azra Harb, 2023, master's thesis

Abstract: Uvod: Alzheimerjeva demenca je med vsemi oblikami demence najpogostejša. Pristop na osebo osredotočene oskrbe temelji na oblikovanju zdravih odnosov med izvajalci oskrbe, uporabniki storitev in drugimi, ki so pomembni v njihovem življenju. Namen zaključnega dela je bil ugotoviti, kako takšen pristop vpliva na kakovost življenja pacientov z Alzheimerjevo demenco. Metode: Pregledana je bila znanstvena literatura v mednarodnih podatkovnih bazah MEDLINE, PubMed, CINAHL, Web of Science in SAGE. Za analizo in sintezo rezultatov smo uporabili pristop po Thomas in Harden. Upoštevane so bile smernice PRISMA. Rezultati: Od 575 identificiranih zadetkov je bilo v končno analizo vključenih 7 raziskav in identificiranih 6 sekundarnih tem, povezanih z vplivom na osebo osredotočene oskrbe pacientov z Alzheimerjevo demenco na kakovost življenja: vzpostavljanje ljubečih odnosov; podpiranje dostojanstva; skupno ukvarjanje s pomembnimi dejavnostmi; prilagajanje razvijajočim se potrebam; izboljšanje dobrega počutja in kakovosti življenja; obvladovanje simptomov in neželenih učinkov antipsihotikov. Razprava in sklep: Na osebo osredotočena oskrba pozitivno vpliva na ohranitev in krepitev kakovosti življenja pacienta z Alzheimerjevo demenco. Pomembno je, da se takšna oskrba zaradi narave bolezni skozi različne faze začne dovolj zgodaj in da so oskrbovanci/negovalci ter pacientovi bližnji poučeni o njenih načelih in pristopih.
Keywords: Alzheimerjeva demenca, na osebo osredotočena oskrba, kakovost življenja, sistematični pregled
Published in DKUM: 23.01.2024; Views: 157; Downloads: 39
.pdf Full text (2,91 MB)

3.
4.
Paliativna oskrba pacienta z rakom debelega črevesa in danke
Nika Repnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Paliativna oskrba je celostna obravnava neozdravljivo bolnega pacienta in podpora njegovim najbližjim. Osnovni namen paliativne oskrbe je s primernimi postopki in ukrepi izboljšati kakovost življenja pacienta in njegovih najbližjih. Namen zaključnega dela je raziskati vpliv paliativne oskrbe na kakovost življenja pri pacientih z rakom debelega črevesa in danke. Metode: Zaključno delo je pripravljeno na osnovi pregleda znanstvene literature, ki smo jo iskali po mednarodnih podatkovnih bazah CINAHL, Pubmed, West of Science in Sage. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Samo analizo in sintezo podatkov smo predstavili s tematsko analizo. Moč dokazov smo ocenili s pomočjo hierarhije dokazov. Rezultati: V končni pregled smo vključili 7 člankov, ki so ustrezali izbranim kriterijem. Ugotovili smo, da je na to temo izvedenih premalo raziskav, ki bi ponudile konkretne odgovore. Razprava in zaključek: Pomembno je, da se s paliativno oskrbo pri pacientih z rakom debelega črevesa in danke prične v samem procesu zdravljenja dovolj zgodaj, kar posledično omogoči izboljšano kakovost življenja pacienta.
Keywords: Paliativna oskrba, rak debelega črevesa in danke, kakovost življenja
Published in DKUM: 06.12.2023; Views: 260; Downloads: 50
.pdf Full text (497,62 KB)

5.
Zdravstvena pismenost in kakovost življenja bolnikov s kronično ledvično boleznijo
Klavdija Medlobi, 2023, master's thesis

Abstract: Uvod: Zdravstvena pismenost pomembno vpliva na sposobnost posameznika pri oskrbi svojega zdravja. Z zdravjem povezana kakovost življenja je bistveno povezana z nivojem zdravstvene pismenosti. V zaključnem delu smo želeli ugotoviti povezavo med zdravstveno pismenostjo in kakovostjo življenja bolnikov s kronično ledvično boleznijo. Metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Literaturo smo sistematično pregledali v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, Medline, ScienceDirect in Web of Science ter pri tem upoštevali priporočila PRISMA. Z orodji JBI smo izvedli kritično oceno vključenih raziskav in ocenili moč dokazov po hierarhiji ter izvedli vsebinsko analizo. Rezultati: V končno analizo smo vključili 14 člankov. Ocenili smo pet sistematičnih pregledov in devet opazovalnih raziskav. Z vsebinsko analizo smo določili glavno kategorijo, ki se glasi ''Povezava zdravstvene pismenosti s kakovostjo življenja bolnikov s KLB'' in tri podkategorije: slaba zdravstvena pismenost, dobra zdravstvena pismenost in vpliv več dejavnikov na kakovost življenja. Ugotavljamo pomembno povezavo med zdravstveno pismenostjo in kakovostjo življenja bolnikov s kronično ledvično boleznijo. Diskusija in zaključek: Dobra zdravstvena pismenost zagotavlja boljše razumevanje zdravstvenih informacij, kar vpliva na odločitve pri izbiri zdravstvenih storitev in spodbuja aktivno sodelovanje pri upravljanju bolezni, kar prispeva k boljšemu nadzoru simptomov in povečuje možnosti transplantacije pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo.
Keywords: zdravstvena pismenost, kronična ledvična bolezen, kakovost življenja, dializa, hemodializa
Published in DKUM: 26.10.2023; Views: 305; Downloads: 89
.pdf Full text (1,06 MB)

6.
Vpliv migrene na kakovost življenja žensk
Anja Jug, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Migreno imenujemo nevidna nadloga, ki lahko popolnoma onesposobi osebe – najpogosteje so to osebe ženskega spola. Še vedno se premalo pozornosti posveča vplivom migrenskih napadov. Namen zaključnega dela je raziskati, kako migrena vpliva na kakovost življenja pri ženskah. Metode: Izvedli smo narativni pregled literature. Za iskanje znanstvene literature smo uporabili mednarodne podatkovne baze CINAHL, PubMed, Cochrane Library in ScienceDirect. Potek iskanja literature smo prikazali po PRISMA diagramu. Za sintezo izbrane literature smo uporabili metodo vsebinske analize. Rezultati: V končno analizo literature smo vključili deset člankov, ki so ustrezali izbranim vključitvenim kriterijem. Ženske z migreno imajo precej nižje skupne ocene kakovosti življenja ter telesnega in psihološkega zdravja kot ostala populacija. Po migrenskih napadih so pacientke fizično šibke, kar lahko zmoti njihove dnevne rutine. Hudi glavoboli in spremljajoče zdravstvene težave, ki jih povzroča migrena, lahko ovirajo normalno delovanje telesnih in umskih aktivnosti doma in na delovnem mestu. Razprava in zaključek: V pacientkinih družbenih krogih migrena še vedno ni sprejeta v svoji polni razsežnosti in velja kot izgovor za prekinitev družabnih ter delovnih obveznosti. Priporočljivo bi bilo dodatno izobraževanje zdravstvenega osebja in javnosti na področju migrene.
Keywords: migrena, ženske, kakovost življenja
Published in DKUM: 24.10.2023; Views: 204; Downloads: 35
.pdf Full text (1,26 MB)

7.
Strah pred kriminaliteto v Občini Prebold : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Tilen Zdouc, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Kriminaliteta je v današnji družbi vedno večji problem, saj zaradi svoje specifične narave prinese s sabo še ogromno drugih problemov za družbo in ljudi. Eden izmed najbolj izpostavljenih in pogostih je strah pred kriminaliteto, ki zelo vpliva na življenje ljudi, njihove vsakdanje aktivnosti in na kakovost življenja. Zaradi vedno večjega števila kaznivih dejanj ljudje občutijo vedno večji in močnejši strah pred kriminaliteto. Za omejitev kriminalitete in samega strahu pred njo je potrebno veliko storiti na ravni občine. Za to so odgovorne lokalna skupnost, občina in policija, od njih pa je odvisno, kako resno se bodo pripravile na iskanje rešitev. V primerjavi z nekaterimi državami je Slovenija glede kriminalitete še precej varna država. Posledično tudi strah pred kriminaliteto še vpliva zelo na življenje ljudi v posameznih občinah. Ena takšnih občin je tudi Občina Prebold v Spodnji Savinjski dolini. Po besedah prebivalcev je strah pred kriminaliteto v občini še precej neopazen in ne vpliva na življenje tamkajšnjih ljudi. Kljub temu je prebivalce strah, da naredijo pristojne institucije premalo za samo varnost pred kriminaliteto. Niso pripravljene na trenutek, ko lahko pride do povečane stopnje kriminalitete in z njo povezanega strahu pred njo. Zaradi spreminjajočih razmer v svetu bomo tudi v Sloveniji lahko kmalu priča veliko večji stopnji kriminalitete in z njo povezanim strahom. Zaradi tega bo potrebno več pozornosti posvečati preventivnemu ozaveščanju, preprečevanju kriminalitete in samega strahu pred njo, kar se bo doseglo z več sodelovanja med vsemi tremi institucijami (lokalna skupnost, občina in policija).
Keywords: kriminaliteta, kakovost življenja, posledice strahu, Občina Prebold, diplomske naloge
Published in DKUM: 08.09.2023; Views: 263; Downloads: 46
.pdf Full text (1,27 MB)

8.
Razvoj aplikacije zdravo življenje in njena praktična uporaba : diplomsko delo
Alen Kokalj, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Zdrav življenjski slog je ključnega pomena v današnjem svetu, saj se ljudje srečujejo s številnimi ovirami in izzivi, ki lahko ogrožajo njihovo fizično in duševno zdravje. Razvoj aplikacij za zdrav način življenja je eden izmed načinov, kako lahko pomagamo ljudem doseči svoje cilje, oziroma ohranjati zdrav um in telo. Aplikacije so zasnovane za pomoč pri doseganju uporabnikovih ciljev na področju prehrane in telesne aktivnosti. Njihova praktična uporaba spodbuja k zdravemu in aktivnemu stilu življenja ter lahko izboljša njegovo kakovost.
Keywords: zdrav življenjski slog, zdravje, praktična uporaba, kakovost življenja, cilj
Published in DKUM: 27.06.2023; Views: 302; Downloads: 40
.pdf Full text (1,57 MB)

9.
Kakovost življenja pri pacientih obolelih s spondilolistezo
Špela Mastnak Zajc, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Spondilolisteza pomeni zdrs kranialnega vretenca navzpred glede na spodnje (kavdalno) vretence. Znaki spondilolisteze se lahko kažejo kot zategnjenost mišic, bolečine v zadnjici, bolečina, ki se širi po nogah, bolečine, ki se povečajo z aktivnostjo, zategnjene stegenske mišice in težave s stojo ter hojo. Namen tega zaključnega dela je raziskati kakovost življenja pri pacientih obolelih s spondilolistezo. Metode: V namen priprave zaključnega dela smo izvedli narativni pregled literature. Literaturo smo iskali s pomočjo podatkovnih baz PubMed, CINAHL, MEDLINE in ScienceDirect. Določili smo si vključitvene in izključitvene kriterije. Pregled in potek iskanja literature smo prikazali v diagramu PRISMA. Za prikaz sinteze smo uporabili metodo vsebinske analize podatkov. Rezultati: V končno analizo smo vključili šest člankov, iz katerih smo ugotovili, da je kakovost življenja pri pacientih obolelih s spondilolistezo omejena, kar je posledica kroničnih bolečin v križu in nogah, slabše je psihično stanje pacienta, nezadovoljni so z življenjem, izogibajo se vsakodnevnim aktivnostim, imajo slabšo samopodobo, ovirana je spolnost in zaznati je pretirano uživanje opiatov. Razprava in zaključek: Kronična bolečina je eden izmed poglavitnih dejavnikov, ki bistveno vplivajo na kakovost življenja pri pacientih s spondilolistezo. Prišli smo do zaključka, da je spondilolisteza zelo resno obolenje, ki ima zaradi invalidnosti pacientov mnoge finančne in socialne posledice.
Keywords: spondilolisteza, kakovost življenja, populacija
Published in DKUM: 16.06.2023; Views: 382; Downloads: 82
.pdf Full text (1,79 MB)

10.
Kakovost življenja otrok in mladostnikov z atopijskim dermatitisom
Julija Puhan, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Atopijski dermatitis je pogosta, nenalezljiva, kronična vnetna kožna bolezen, ki se v večini primerov začne v otroštvu in lahko vztraja tudi v odraslosti. Bolezen povezujemo s suho, srbečo in z razdražljivo kožo, zanjo so značilna obdobja izboljšanj ter poslabšanj. Namen zaključnega dela je raziskati in predstaviti kakovost življenja otrok in mladostnikov z atopijskim dermatitisom. Metode: Za izdelavo zaključnega dela smo izvedli sistematični pregled znanstvene in strokovne literature z izbranega področja. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. S pomočjo iskalnega niza smo v podatkovnih bazah PubMed, Cinahl, Medline in Cochrane Library poiskali ustrezne članke ter jih vključili v zaključno delo. Rezultati: Za končno analizo smo izbrali enajst ustreznih člankov, ki smo jih podrobneje analizirali. Na osnovi izbranih raziskav smo ugotovili, da je kakovost življenja otrok in mladostnikov z atopijskim dermatitisom okrnjena. Bolezen je za bolnika predvsem psihično zelo obremenjujoča, saj povzroča duševne težave, kot so tesnoba, depresija, družbena izolacija in stigmatizacija. Bolniki se soočajo z motnjami spanja, omejeno telesno aktivnostjo in s splošnim nezadovoljstvom. Pogosto bolezen vpliva tudi na socialne stike in družinsko življenje ter povzroča finančno obremenitev za bolnika. Razprava in zaključek: Za izboljšanje kakovosti življenja je pomembno, da se oboleli izogibajo sprožilnim dejavnikom bolezni in upoštevajo ustrezno preventivo za izboljšanje stanja. Ključno je tudi, da je širša javnost seznanjena z boleznijo in njenimi simptomi. Prav tako je izjemnega pomena, da zdravstveni delavci z izobraževanjem in s psihično podporo pomagajo pacientom izboljšati kakovost življenja.
Keywords: atopijski dermatitis, kakovost življenja, otroci, mladostniki
Published in DKUM: 18.05.2023; Views: 420; Downloads: 101
.pdf Full text (1018,77 KB)

Search done in 0.44 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica