| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
IZKLJUČITEV DRUŽBENIKA IZ DRUŽBE Z OMEJENO ODGOVORNOSTJO
Maja Kolar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Temeljna značilnost družb z omejeno odgovornostjo je, da njeni družbeniki za obveznosti, ki jih ustvari družba z nastopanjem v pravnem prometu, ne odgovarjajo. Zato je prav pri kapitalskih gospodarskih družbah, zaradi izključitve osebne odgovornosti družbenikov, toliko bolj pomembno, da so osnovni vložki in s tem osnovni kapital družbe v celoti vplačani. Družbenik obveznosti vplačila osnovnega vložka ne more biti oproščen, neplačilo pa je tudi ustrezno sankcionirano. Zakon kot najtežjo sankcijo za neplačilo oziroma plačilo v zamudi predpisuje možnost izključitve družbenika v kaducitetnem postopku. Naš zakon pa instituta izključitve ne pozna zgolj v povezavi z neplačilom osnovnega vložka, temveč omogoča tudi izključitev družbenika iz utemeljenih razlogov. Čeprav je družbeno razmerje načeloma trajne narave, družbeniki niso dolžni trpeti družbenika, ki onemogoča uresničevanje skupnih ciljev ali s svojim ravnanjem škoduje družbi. Zato sme vsak družbenik, ne glede na določila družbene pogodbe, zahtevati, da se drug družbenik iz družbe izključi, če obstajajo za to utemeljeni razlogi. Primerljivo ureditev izključitve družbenika iz družbe z omejeno odgovornostjo pozna tudi nemško pravo. Diplomsko delo se osredotoča na predstavitev obeh vrst izključitev z vidika Zakona o gospodarski družbah (ZGD-1): razlogov za izključitev, pogojev, ki morajo biti ob tem izpolnjeni, posledic, ki nastanejo s prenehanjem članstva posameznega družbenika, ter obveznosti preostalih družbenikov, da »sanirajo« nastalo situacijo. Ureditvi obeh institutov sta primerjani tudi z nemškim pravom.
Keywords: družba z omejeno odgovornostjo, osnovni vložek, osnovni kapital, kaducitetni postopek, izključitev iz utemeljenih razlogov.
Published: 11.01.2013; Views: 3424; Downloads: 947
.pdf Full text (443,51 KB)

2.
KADUCITETA V DELNIŠKI DRUŽBI
Primož Novak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Delničarji imajo kot družbeniki delniške družbe le eno glavno obveznost, tj. plačilo osnovnega vložka. Sankcije za neizpolnitev te glavne obveznosti so predvidene v Zakonu o gospodarskih družbah (v nadaljevanju ZGD-1). V sledečem diplomskem delu je poleg ostalih sankcij podrobneje obravnavan institut kaducitete (izključitev družbenika iz družbe zaradi nepravočasnega plačila osnovnega vložka), ki je najtežja sankcija, ki lahko prizadene družbenika. Bistven namen tega instituta je zagotoviti dejansko vplačilo vložkov. V uvodu so opredeljeni problem, namen in cilj diplomskega dela, ki se nanašajo na predstavitev sankcij, ki jih ima na voljo družba zoper delničarja. V nalogi sem ureditev instituta kaducitete v delniškem pravu primerjal z ureditvijo kaducitete v družbi z omejeno odgovornostjo ter z nemškim delniškim pravom. V prvih poglavjih je predstavljena delniška družba ter institut osnovnega kapitala, ki se v veliki meri povezuje z institutom kaducitete. Predstavil sem še pomembna načela, ki snujejo okvir izključitvenega postopka. V nadaljnjih poglavjih je podrobneje obravnavan sam kaducitetni postopek v delniški družbi v primerjalnopravnem vidiku z ostalimi kaducitetnimi postopki. Zaključek je namenjen sklepnemu razglabljanju o problemu, ki je predstavljen v uvodu.
Keywords: Delniška družba, delničar, sankcije, kaduciteta, kaducitetni postopek, delnica, osnovni kapital, družba z omejeno odgovornostjo, Zakon o gospodarskih družbah, Aktiengesetz.
Published: 13.01.2014; Views: 1454; Downloads: 316
.pdf Full text (222,35 KB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica