| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
KADROVSKI ODDELEK IN NJEGOVE MOŽNOSTI ZA OUTSOURCING
Rok Zupanc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Do nedavnega je zunanje najemanje obstajalo predvsem v drugih sektorjih poslovanja podjetja, kot so: čistilni servisi, računovodske storitve, varovanja podjetja itd. Trendi v današnjem času od podjetij vse bolj zahtevajo, da znižujejo svoje stroške in se osredotočajo na izvajanje svoje jedrne dejavnosti, saj jim ta prinaša najvišjo dodano vrednost. Področje upravljanja človeških virov in njegov pomen je postal ključnega pomena v zadnjih nekaj letih, saj so se podjetja začela zavedati, da je ključ do uspeha uspešno kadrovanje svojih zaposlenih. Velike multinacionalke so že ugotovile, da je zelo težko upravljati veliko število zaposlenih v različnih državah, zato so pomoč videli v HR podjetjih, ki so specializirani za opravljene kadrovskih storitev. Prav tako je v zadnjih nekaj letih zelo nazorno viden tudi trend rasti HR podjetji. Vse več podjetij se danes odloča za zunanje najemanje človeških virov. Veliko podjetij je že koristilo delno zunanje najemanje, saj so ga koristili za pridobivanje nove delovne sile. V kolikor želi podjetje celovito upravljanje zaposlenih s pomočjo kadrovskega podjetja, potem je bolje, da se odloči za celoviti outsourcing, saj ima v tem primeru HR podjetje celotni nadzor nad upravljanjem s človeškimi viri in lahko kadruje s celovitim pristopom. Z uvedbo zunanjega najemanja uspejo podjetja privarčevati na stroških upravljanja s človeškimi viri, sočasno pa postane to področje vodeno bolj strokovno, saj ga upravlja kadrovsko podjetje, katerega temeljna dejavnost je prav izvajanje kadrovskih storitev.
Keywords: kadrovski oddelek, človeški viri, upravljanje s človeškimi viri, planiranje človeških virov, zunanje najemanje (izvajanje), outsourcing, zaposlitvena podjetja.
Published: 20.07.2009; Views: 2845; Downloads: 430
.pdf Full text (399,60 KB)

8.
PRIMERJAVA IZVAJANJA KADROVSKE FUNKCIJE V VELIKIH, MALIH IN SREDNJIH PODJETJIH
Jernej Stipanič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Kadrovska funkcija je ena izmed ključnih funkcij v podjetju, saj je od nje odvisna učinkovitost podjetja, ki vpliva na poslovno uspešnost podjetja. V sodobnih družbah narašča delež podjetij, ki delujejo v terciarnem in kvartarnem sektorju, za ta podjetja je značilno, da so storitveno usmerjena, zato postajajo zaposleni ključna, osrednja konkurenčna sposobnost podjetja, ker zaposleni s svojim znanjem in veščinami povečujejo oz. izboljšujejo konkurenčni položaj podjetja in posledično vplivajo na tržni delež ter rast in razvoj podjetja. V proizvodno usmerjenih podjetjih zaposleni vplivajo na stroške, ki determinirajo velikost dobička oz. poslovne uspešnosti, zato mora management v podjetju poskrbeti za čim večjo učinkovitost oz. storilnost zaposlenih kadrov. Podjetja pomenu kadrovske funkcije pripisujejo različen pomen. Večja podjetja imajo organiziran kadrovski oddelek, ki izpolnjuje naloge kadrovske funkcije, v manjših podjetjih je kadrovanje spontan proces, ki izhaja iz potreb, ki jih narekujeta poslovno okolje in narava posla. Dejstvo je, da obstaja razlika med majhnimi in velikimi podjetji glede planiranja, organiziranja, izvajanja in nadzorovanja kadrovske funkcije in kadrovskih procesov, zato je cilj diplomske naloge poiskati razlike med majhnimi in velikimi podjetji glede kadrovske funkcije oz. kadrovskih procesov. Predmet diplomske naloge so kadrovski procesi v različnih podjetjih in razlika med njimi ter razlika v organiziranosti kadrovske službe glede na velikost podjetij. Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov, in sicer iz teoretičnega dela in empiričnega dela. V teoretičnem delu je predstavljena kadrovska funkcija in kadrovski procesi, ki se izvajajo v podjetjih, v empiričnem delu je narejena raziskava, ki preučuje razlike med majhnimi in velikimi podjetji glede omenjene tematike.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: - kadrovska služba, - kadrovski procesi, - poslovni subjekt, - človeški viri.
Published: 14.12.2009; Views: 3131; Downloads: 615
.pdf Full text (1,97 MB)

9.
ABSENTIZEM IN FLUKTUACIJA V BOLNIŠNICI GOLNIK - KOPA
Slađana Brajić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili analizo in dejavnike, ki vplivajo na absentizem in fluktuacijo v Bolnišnici Golnik KOPA. Organizacije se vse bolj zavedajo, da so ljudje-kadri ključni dejavnik pri pridobivanju določenih konkurenčnih prednosti pred drugimi organizacijami, zato tiste, ki želijo biti uspešne veliko vlagajo v razvoj svojih zaposlenih. S tem proučujejo njihovo fleksibilnost oziroma mobilnost in vplivajo na povečanje pripadnosti zaposlenih organizaciji, po drugi strani pa na ta način zmanjšujejo stopnjo absentizma. Reševanje absentizma in fluktuacije je zelo kompleksno zato bi se bilo smiselno lotiti z iskanja in odstranjevanja vzrokov za bolniške izostanke (varovanjem zdravja, preventivna skrb za zdravje zaposlenih, osveščanje medicine dela, prometna varnost, urejanje odnosov med zaposlenimi z boljšim informiranjem in pogovori med vodstvom in zaposlenimi, izboljšanje delovnih pogojev, poostritev kontrole s telefonskimi klici in obiski na domu itd.) in obvladovanjem zlorabljanja pravice do bolniškega izostanka (nadzor staleža, itd.) Pomembno vlogo v podjetjih ima kadrovska funkcija, ki ima med drugim tudi nalogo ugotavljanja potreb po novih kadrih. Oblikuje se kot kadrovska služba, njena velikost pa je odvisna od velikosti podjetja. Kadri so ljudje oziroma zaposleni v organizaciji. Izrednega pomena je, na kakšen način motivirati zaposlene, oziroma kako z njimi ravnati, saj je največ od njih odvisen končni rezultat poslovnega uspeha. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. Prvi del je povsem teoretičen, v drugem delu pa se teorija prepleta s prakso. V prvem delu so predstavljena teoretična izhodišča, na katerih temelji praktični del. Podrobneje je opisana kadrovska politika, kadrovska funkcija in razvoj kadrov. Še natančneje sta definirana absentizem in fluktuacija, in sicer vrste, vzroki ter izračuni za oba pojava. V drugem - empiričnem delu je predstavljen zavod Bolnišnica Golnik KOPA, Klinični oddelek za pljučne bolezni in alergijo, predvsem organizacijska in izobrazbena struktura zaposlenih. Podrobneje smo analizirali stopnjo absentizma in fluktuacije v letih 2003-2007 in ugotavljali kako se omenjena pojma obnašata v organizaciji, proučevali smo vzroke absentizma in fluktuacije ter ugotavljali razloge, zakaj do omenjenih pojavov prihaja.
Keywords: - kadrovska funkcija, - kadri in kadrovski viri, - absentizem, - fluktuacija.
Published: 23.02.2010; Views: 1790; Downloads: 261
.pdf Full text (802,42 KB)

10.
KADROVSKA FUNKCIJA V PODJETJU PRIBER D.O.O.
Elvira Omić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo podrobno prikazali potek obstoječih kadrovskih procesov, ki se pojavljajo v obravnavanem podjetju, in na ta način sestavili model kadrovske dejavnosti. Na novo zgrajen model bo podjetju v veliko pomoč pri nadaljnjem poslovanju, saj bo omogočal lažje spremljanje poteka nekaterih aktivnosti in nalog. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. Teoretični del diplomske naloge temelji na različnih virih, in sicer iz tuje in domače literature, v katerem je predstavljen potek kadrovskih procesov, ki spadajo v posamezno področje in se pojavljajo v podjetjih na splošno. Eden izmed uporabljenih virov za potrebne podatke je tudi internet. V tem delu smo namenili nekaj besed osnovnim pojmom, s katerimi se srečujemo skozi celotno nalogo. Osredotočili smo se predvsem na pojem kadrovske funkcije, ki je v današnjem poslovnem svetu nujno potrebna za uspešno delovanje vsake organizacije. Temu sledi opis kadrovske funkcije, ki se dejansko izvaja v podjetju Priber d.o.o. Pri raziskovanju empiričnega dela diplomske naloge smo uporabili primarne vire. Izhajali smo predvsem iz analiz različnih podatkov, pridobljenih v podjetju, na podlagi katerih smo analizirali in proučevali stanje v podjetju Priber d.o.o. Tu so opisani in shematsko prikazani kadrovski procesi, ki se dejansko pojavljajo in izvajajo v obravnavani organizaciji.
Keywords: kadrovska funkcija, kadrovski procesi, ravnanje s človeškimi viri, kadri, mikro podjetje
Published: 08.04.2010; Views: 2462; Downloads: 283
.pdf Full text (733,50 KB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica