| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Zamenjava srednjenapetostne transformatorske postaje artiče zadružni dom
Matej Javornik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena zamenjava transformatorske postaje v naselju Artiče. Zaradi povečane potrebe po energiji v naselju in dotrajanosti obstoječe transformatorske postaje, se postavi nova, močnejša transformatorska postaja. Prikazano je načrtovanje nove transformatorske postaje TP Artiče zadružni dom (nadomestna), z novim napajalnim srednjenapetostnim kablovodom. Izdelal sem enočrtno shemo TP Artiče zadružni dom (nadomestna), po kateri sem opravil vse potrebne izračune in rezultate za njeno brezhibno delovanje.
Keywords: transformatorska postaja, dimenzioniranje opreme, srednjenapetostni kablovod, električno omrežje
Published: 05.07.2018; Views: 551; Downloads: 64
.pdf Full text (1,87 MB)

2.
Superprevodni materiali v konvencionalnih aplikacijah
Anže Vidrih, 2017, master's thesis

Abstract: Superprevodnost je lastnost materiala, kjer je v določenih pogojih specifična ohmska upornost enaka nič, kar pa predstavlja prednost v določenih pogledih. Posledica znanstvenih raziskav na področju superprevodnosti materiala, je čedalje večja praktična uporabnost. Na področju prenosnih vodov in kablovodov, je pri naraščanju potreb energije in omejitev konvencionalnih vodov zamenjava toliko primernejša. V določenih pogojih je prednost višjih tokov in manjših izgub prednostni kriterij pred ekonomskim kriterijem varčnega obratovanja in obratno. Smotrnost uporabe superprevodnega kablovoda bodo pokazale študije narejene posebno za izbrane primere.
Keywords: superprevodnost, metoda končnih elementov, kablovod, ekonomska študija
Published: 26.10.2017; Views: 694; Downloads: 89
.pdf Full text (4,88 MB)

3.
PREGLED PRESKUSOV NN IN SN KABLOV - NOVI TRENDI
Matjaž Zandomeni, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Kabelska omrežja na SN nivoju prevzemajo vse večji delež oskrbe z električno energijo. Z njihovim razraščanjem se srečujemo z izzivi, kako zagotoviti njihovo obratovalno zanesljivost. Z željo, najti primerno diagnostično orodje, ki bi dalo dovolj informacij o stanju izolacije kablovoda sem predstavil nadzorovani zdržni preskus z napetostjo zelo nizke frekvence.
Keywords: preskušanje, izolacija, kablovod
Published: 19.10.2016; Views: 666; Downloads: 56
.pdf Full text (2,02 MB)

4.
VKLJUČITEV NADOMESTNE TRANSFORMATORSKE POSTAJE NOVINE V SREDNJENAPETOSTNO IN NIZKONAPETOSTNO ELEKTROENERGETSKO OMREŽJE
Roman Jontes, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so prikazani posamezni elementi, ki predstavljajo elektroenergetsko omrežje, kot so daljnovodi 20 kV, kablovodi 20 kV in transformatorske postaje 20/0,4 kV, s pripadajočim nizkonapetostnim omrežjem. Predstavljeno je načrtovanje postavitve nove nadomestne Transformatorske postaje Novine in njeno vključitev v srednjenapetostno ter nizkonapetostno elektroenergetsko omrežje. Pri tem je bilo treba izbrati opremo in materiale ter jih ustrezno dimenzionirati.
Keywords: transformatorska postaja, daljnovod, kablovod
Published: 05.09.2016; Views: 524; Downloads: 59
.pdf Full text (4,91 MB)

5.
NAČRTOVANJE TRANSFORMATORSKE POSTAJE TP OREHOVEC
Tomaž Jazbinšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazano načrtovanje nove transformatorske postaje TP Orehovec z novim srednjenapetostnim napajalnim daljnovodom ali kablovodom. Transformatorska postaja na območju Orehovca je nujna, saj je oskrba z električno energijo tam slaba, ker se to območje trenutno napaja iz TP Vitna vas preko dotrajanega nizkonapetostnega nadzemnega voda. V uvodnih poglavjih je predstavljeno staro obstoječe stanje, v nadaljevanju pa predlogi novih omrežij in opreme. V jedru diplomskega dela so predstavljeni izračuni in rezultati, na podlagi katerih je izbrana oprema, katera je finančno ovrednotena. Diplomsko delo je zaključeno s sklepnim poglavjem, kjer so posebej opisani rezultati.
Keywords: električno omrežje, transformatorska postaja, dimenzioniranje, srednjenapetostni daljnovod, kablovod
Published: 07.07.2016; Views: 1048; Downloads: 165
.pdf Full text (3,61 MB)

6.
ZUNANJI VPLIVI NA OBRATOVANJE KABLOV
Jure Hojnik, 2015, master's thesis

Abstract: Elektrodistribucijska podjetja stremijo k čim višji kakovosti in zanesljivosti dobavljene električne energije uporabnikom. S sodobnimi kablovodi lahko dosežemo višjo zanesljivost kot z nadzemnimi vodi. Pri vseh prednostih, ki jih prinašajo, pa moramo upoštevati različne vplive na kablovode na stopnji načrtovanja, polaganja in montaže kabelskega pribora ter zunanje dejavnike. Obratovanje kabla je odvisno od več dejavnikov, ki jih lahko upoštevamo že ob načrtovanju, in tako zmanjšamo tako stroške investicije (nižji stroški gradbenih del), in tudi stroške vzdrževanja. Z namenom zmanjševanja stroškov investicije je v programskem orodju Matlab in EleFAnT narejena primerjava vpliva zasipnih materialov za gradnjo zemeljskih vodov, saj je izkopano zemljo mogoče uporabiti tudi kot zasipni material. Povzeti so tudi drugi zunanji vplivi (atmosferske prenapetosti, način polaganja, vpliv narave) in rešitve, ki se uporabljajo v Sloveniji, kot tudi širše. Na koncu magistrskega dela so podani kriteriji za gradnjo kablovodov, koraki projektiranja kabelskega omrežja in kriteriji za izbiro vrste kabla.
Keywords: kablovod, temperaturno polje, metoda končnih elementov, srednjenapetostni nivo, distribucija električne energije
Published: 14.10.2015; Views: 847; Downloads: 136
.pdf Full text (3,52 MB)

7.
8.
PRIMERJAVA TOPLOTNE IN ELEKTROMAGNETNE OBREMENITVE DALJNOVODOV IN KABLOVODOV S POMOČJO NUMERIČNE ANALIZE
Dejan Češnjevar, 2014, master's thesis

Abstract: Cilj magistrskega dela je bila primerjava, ki zajema toplotno in elektromagnetno polje med daljnovodom ter kablovodom. S programskim orodjem Matlab in EleFAnT smo na osnovi numeričnega izračuna po metodi končnih elementov izvedli izračune termičnega in elektromagnetnega polja. Pridobljene rezultate smo primerjali z vrednostmi, ki jih navaja Uredba. Rezultati so prikazani z grafičnim vmesnikom, ki nudi uporabniku različne vrste prikazov (slike, grafi in histogrami) in izpisov. Analizirali smo tudi finančno plat gradnje daljnovoda oz. položitve kablovoda. Poudarek magistrskega dela je bil na kreiranju čim bolj realnih numeričnih modelov, pri čemer smo upoštevali veličine, ki nastopajo pri realnih modelih (vpliv vetra, debeline posameznih slojev, različni koeficienti ipd). Le na tak način so dobljeni rezultati primerljivi z realnimi.
Keywords: daljnovod, kablovod, temperaturno polje, elektromagnetno polje, metoda končnih elementov.
Published: 06.03.2015; Views: 835; Downloads: 88
.pdf Full text (22,91 MB)

9.
UVAJANJE KABLOVODOV V 20kV ELEKTRODISTRIBUCIJSKO PROSTOZRAČNO MREŽO
Jože Kosednar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Osnovno poslanstvo elektrodistribucijskega podjetja je pretok in s tem distribucija električne energije na osnovi infrastrukturne oz. elektroenergetske srednje in nizkonapetostne mreže. Tako kot vsa ostala podjetja, katerih osnovna dejavnost je fizična distribucija, se tudi elektrodistribucija srečuje s problematiko oskrbe in dobave, ki je odvisna od obratovalne zanesljivosti mreže. Kajti najdražje blago je ne dostavljeno blago. In ker je električna energija tržno blago, ki je gonilo družbe, je posledično za podjetje najpomembneje, da ga dobavi odjemalcem s čim večjo zanesljivostjo in kvaliteto. Večjo zanesljivost pa dosežemo s sodobnejšimi tehnologijami, ki so v osnovi dražje od že uveljavljenih, vendar tehnično – tehnološko in ekološko naprednejše ter na daljši rok ekonomsko upravičene. V skladu z navedenim se nam zastavlja vprašanje, ali lahko s pomočjo sodobnejše tehnologije – kablovoda, grajenega z XLPE kabli, v segmentu elektrodistribucije pričakujemo nižje stroške obratovanja oziroma ali le-ta vpliva na povečanje obratovalne zanesljivosti in kakovosti dobavljene energije ter ali je umestitev kablovoda v prostor ekološko sprejemljivejše.
Keywords: oskrbna veriga, distribucija, kvaliteta, kablovod, XLPE kabli
Published: 06.05.2012; Views: 1692; Downloads: 246
.pdf Full text (3,05 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica