| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Struktura in mikrostruktura jeklenih peskov, narejenih v Abrasivu Muta
Rebeka Rudolf, Alojz Križman, Tonica Bončina, 1999, professional article

Abstract: V Sloveniji je podjetje Abrasiv Muta edini proizvajalec jeklenih peskov. Njihovi konkurenti so svetovne multinacionalke, eden izmed njih je tudi Whelebrator Alleward France. V članku podajamo primerjavo mikrostruktur vzorcev jeklenih peskov Abraziva Mute z vzorci tega konkurenčnega podjetja. Poameriškem standardu SAE J827 smo pripravili in analizirali vzorce peskov ter ocenili napake na prerezih delcev. Raziskave so obsegale makroskopski in mikroskopski pregled vzorcev. Naredili smo tudi meritve trdot, preskuse obrabne obstojnosti in sejalno analizo teh peskov. Na podlagi rezultatov smo ugotovili, da so peski podjetja Abraziv Muta in francoskega podjetja primerljivi glede kvalitete in mikrostrukturnih značilnosti, medtem ko imajo peski romunskega podjeja veliko slabše lastnosti.
Keywords: jekleni pesek, mikrostruktura, napake
Published: 10.07.2015; Views: 1217; Downloads: 32
URL Link to full text

2.
MERILNA NEGOTOVOST TRDOTE JEKLENEGA GRANULATA
Janja Urh, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Preučevali smo merilno negotovost trdote jeklenega granulata AMS 230 H in AMS 230 R. Poglavitna razlika med omenjenima granulatoma je vrednost trdote. Jekleni pesek AMS 230 H je v primerjavi z AMS 230 R trši. Merjenje trdote smo izvedli na dveh različnih aparaturah. Ena od aparatur je ročno vodena, medtem ko je upravljanje z drugo skoraj v celoti avtomatizirano. Poskuse smo opravili z Vickersovo metodo, z obremenitvijo s silo 9,807 N. Z analizo rezultatov smo ugotovili, da je merilna negotovost jeklenega granulata AMS 230 R manjša, v primerjavi z merilno negotovostjo granulata AMS 230 H. Na podlagi vseh meritev smo odkrili, da sta obe aparaturi zelo natančni, saj je njuna merilna negotovost primerljiva.
Keywords: jeklo, jekleni pesek, toplotna obdelava jekla, trdota, trdota po Vickersu, merilna negotovost
Published: 28.03.2014; Views: 1555; Downloads: 161
.pdf Full text (5,43 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica