| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Sedanjost in prihodnost energetske izrabe jedrske tehnologije v članicah EU in svetu : diplomsko delo
Jure Cukjati, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili trenutno stanje energetske izrabe jedrske energije ter skušali ugotoviti njen pomen in smer razvoja v prihodnosti. Na začetku smo predstavili današnjo rabo jedrske energije, kakšno vlogo pri tem igra uran kot energent, in prikazali pregled stanja jedrskih elektrarn na svetu. V nadaljevanju je predstavljena prihodnost jedrske energije, kako so na njeno rabo vplivale pretekle jedrske nesreče in problematika radioaktivnih odpadkov. V zaključnem delu diplomske naloge smo raziskali možne smeri razvoja jedrskih tehnologij v energetski izrabi ter na podlagi zbranih dejstev v zaključku predstavili pomen jedrske energije pri ohranjanju stabilnega energetskega sistema in čistega planeta.
Keywords: jedrska elektrarna, uran, fuzija, obnovljivi viri energije, proizvodnja električne energije
Published in DKUM: 25.07.2023; Views: 378; Downloads: 29
.pdf Full text (3,56 MB)

2.
Nadgradnja instrumentacije vložnega stroja v Nuklearni elektrarni Krško : magistrsko delo
Damjan Lapuh, 2022, master's thesis

Abstract: Menjava jedrskega goriva v Nuklearni elektrarni Krško je ena najbolj kritičnih nalog v remontu, kjer se s pomočjo posebnih manipulatorjev gorivne elemente preloži iz reaktorja v bazen za izrabljeno gorivo in nato nazaj. Ker morebitne napake lahko povzročijo večje tehnične in ekonomske posledice, ima oprema vgrajenih kar nekaj zaščitnih funkcij. Magistrska naloga se najprej osredotoči na opis instrumentacijskega dela manipulatorja. Ker je ta oprema že dokaj stara, se v nalogi razvije možnost nadgradnje in modernizacije, s katero se reši problem srednjeročnega vzdrževanja, implementira nove funkcionalnosti ter izboljša vmesnik človek-stroj
Keywords: jedrska elektrarna, tlačnovodni reaktor, jedrsko gorivo, menjava goriva, vložni stroj
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 475; Downloads: 45
.pdf Full text (7,17 MB)

3.
Zamenjava prenosnika toplote sistema za hlajenje komponent v turbinski zgradbi uklearne elektrarne kr?ko
Jakob Ban, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema kratko predstavitev pomena jedrskih elektrarn danes, obratovanja in delovanja Nuklearne elektrarne Krško, predstavitev sistema za hlajenje komponent v turbinski zgradbi ter aktualno problematiko obstoječega prenosnika toplote v prej omenjenem sistemu. Zaradi dotrajanosti prenosnika toplote se v Nuklearni elektrarni Krško jeseni leta 2022 obeta zamenjava le-tega. V nalogi so opisani razlogi za zamenjavo ter preračun novega in obstoječega prenosnika toplote po metodi LMTD. Menjava prenosnika toplote prinaša večjo obratovalno zanesljivost in bo tako omogočila nemoteno proizvodnjo električne energije za naslednjih 20 obratovalnih let Nuklearne elektrarne Krško.
Keywords: prenosnik toplote, jedrska elektrarna, prenos toplote, jedrska elektrarna Krško
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 402; Downloads: 40
.pdf Full text (4,32 MB)

4.
Primerjava tehnologij in ekonomike hladilnih stolpov za drugi blok jedrske elektrarne Krško JEK2 : diplomsko delo
Diana Tomše, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Glavna tema diplomskega dela je primerjava hladilnih stolpov za drugi blok jedrske elektrarne Krško JEK2 glede tehnoloških dejavnikov, ekonomskih dejavnikov ter vpliva na okolje. Podan je opis, sestava in delovanje hladilnega stolpa na naravni vlek, hladilnih celic z induciranim vlekom ter hibridnega hladilnega stolpa. Na koncu smo primerjali še hladilne stolpe po stroških in po vplivu na okolje. Ugotovili smo, da je, glede na proučene dejavnike, hladilni stolp na naravni vlek najboljša izbira.
Keywords: jedrska elektrarna, hlajenje kondenzata, hladilni stolp na naravni vlek, hladilne celice z induciranim vlekom, hibridni hladilni stolp
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 452; Downloads: 75
.pdf Full text (2,67 MB)

5.
Energijska in eksergijska analiza jedrske elektrarne
Tim Benčin, 2021, master's thesis

Abstract: Jedrske elektrarne lahko predstavljajo ključen steber energetske oskrbe posamezne države. Pri njihovem delovanju je potrebno slediti učinkoviti izrabi primarnega vira energije. V naši magistrski nalogi smo se najprej lotili predstavitve teoretičnega vidika energije in eksergije, v nadaljevanju uvoda pa smo naredili še pregled sestavnih delov jedrske elektrarne. Poglavitni cilj našega dela je bil na zastavljenem modelu elektrarne opazovati pretoke energij in eksergij ter njihove izgube. Na podlagi ugotovitev smo za posamezne sklope ter celoto podali energijsko in eksergijsko učinkovitost. Bistvo takšne analize so podatki, ki nam nazorno kažejo na mesta, kjer izgubljamo energijo ali eksergijo. Pri naših izračunih smo ugotovili, da največji delež energije iz sistema odvajamo v kondenzatorju. Največjo količino eksergije uničujemo v jedrskem reaktorju.
Keywords: jedrska elektrarna, energija, eksergija, izkoristek
Published in DKUM: 17.12.2021; Views: 1219; Downloads: 177
.pdf Full text (2,77 MB)

6.
Modeliranje toka v modelu pasivne naprave za postopno oksidacijo vodika : diplomsko delo
Tilen Švarc, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so bile simulirane tokovne razmere v modelu pasivne naprave za postopno oksidacijo vodika. Simulacije so bile izvedene s pomočjo računalniškega programa Ansys CFX. S pomočjo programa je bila modelirana reakcija vodika in kisika. Rezultati so pokazali tokovne in temperaturne razmere v napravi. Primerjava rezultatov simulacij z opravljenimi eksperimenti, je pokazala smiselnost rezultatov pridobljenih s pomočjo računalniške simulacije.
Keywords: jedrska elektrarna, zgorevanje vodika, računska dinamika tekočin
Published in DKUM: 24.09.2020; Views: 821; Downloads: 65
.pdf Full text (5,30 MB)

7.
Simulacija toka v prelivnem vodu tlačnika tlačnovodne jedrske elektrarne : diplomsko delo
Melanija Zala Vračko, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem naredila simulacijo toka v prelivnem vodu tlačnika tlačnovodne jedrske elektrarne tekom izlivne nezgode. Simulacija je bila narejena s pomočjo programa ANSYS CFX. Za ta program sem razvila primeren vhodni model. Rezultate, ki jih je izračunal program ANSYS CFX, sem primerjala z rezultati, ki so bili izračunani s sistemskim programom RELAP5. Iz rezultatov, izračunanih s programom RELAP5, sem tudi dobila robne pogoje za simulacijo. Primerjava je potrdila, da so rezultati, dobljeni s programom ANSYS CFX smiselni. Analiza rezultatov je omogočila vpogled v tok v prelivnem vodu na lokalni strani.
Keywords: jedrska elektrarna, prelivni vod, simulacija toka, računska dinamika tekočin
Published in DKUM: 12.02.2020; Views: 1240; Downloads: 132
.pdf Full text (2,62 MB)

8.
PREVERJANJE PREPUŠČANJA IZOLACIJSKIH VENTILOV ZADRŽEVALNEGA HRAMA
Tomaž Knez, 2016, master's thesis

Abstract: Zadrževalni hram v nuklearnah elektrarnah je zadnja pregrada pred morebitnim izpustom radioaktivnih snovi v okolje, zato je potrebno preverjati njeno tesnjenje. Zaključno delo vsebuje opis elektrarne in vrste ventilov. V razčlenitvi meritev puščanj, ki se izvajajo po zahtevah iz ameriške zakonodaje, so opisi in zahteve vseh vrst in načinov puščanja s primerom iz prakse.
Keywords: jedrska elektrarna, zadrževalni hram, ventil, puščanje
Published in DKUM: 24.10.2016; Views: 1587; Downloads: 142
.pdf Full text (3,86 MB)

9.
Stališča slovenskih državljanov do varnostnih tveganj pri obratovanju Nuklearne elektrarne Krško : magistrsko delo
Sašo Grahek, 2014, master's thesis

Abstract: Pri jedrskih elektrarnah gre za eno najčistejših oblik pridobivanja električne energije, saj za razliko od termoelektrarn jedrske elektrarne v okolje ne sproščajo toplogrednih plinov, kljub temu pa veliko grožnjo za zdravje ljudi in okolje predstavljajo nenadzorovani izpusti radioaktivnih snovi, ki lahko pripeljejo do nepopravljive škode. Najbolj odmevna primera sta se zgodila v Černobilu in Fukušimi. Nuklearna elektrarna Krško (NEK) je edina jedrska elektrarna v Sloveniji ter ena redkih jedrskih elektrarn na področju Balkana, kjer imajo po dve jedrski elektrarni še Romunija in Bolgarija. Od držav, ki mejijo s Slovenijo, ima štiri jedrske elektrarne le Madžarska. Komercialno deluje že od leta 1983 in velja za eno bolj varnih jedrskih elektrarn na svetu. Kljub dolgoletnemu varnemu delovanju NEK na varnostna tveganja, ki jih prinaša takšno pridobivanje energije, opozarja okoljevarstvena organizacija Greenpeace. Greenpeace sicer že vrsto let s svojimi akcijami kaže na pomanjkljivosti v varnostnih sistemih jedrskih elektrarn po vsem svetu, pri čemer opozarja na možne ponovitve naravnih katastrof iz preteklosti. Cilj naloge je predstaviti varnostna tveganja in varnostne ukrepe v jedrskih elektrarnah, NEK, vlogo organizacije Greenpeace ter s pomočjo ankete ugotoviti, ali državljani Republike Slovenije zaupajo jedrski tehnologiji in ali podpirajo okoljevarstveno organizacijo Greenpeace. Poleg tega je cilj tudi ugotoviti, ali se zaupanje v jedrsko energijo razlikuje glede na spol, starost, izobrazbo in oddaljenost bivališča državljana od NEK ter ali je zaupanje povezano s podporo okoljevarstvene organizacije Greenpeace. V teoretičnem delu sem s pomočjo literature predstavil tematiko, v empiričnem pa sem prišel do ugotovitve, da slovenski državljani zaupajo jedrski tehnologiji, po drugi strani pa podpirajo okoljevarstveno organizacijo Greenpeace. Zaupanje se statistično značilno razlikuje po spolu in oddaljenosti bivališča od NEK. Glede na rezultate moški bolj zaupajo jedrski energiji kot ženske, zaupanje pa je večje tudi pri prebivalcih, ki živijo bližje NEK.
Keywords: javnost, stališča, jedrska energija, nuklearne elektrarne, varnostna tveganja, varnostni ukrepi, Nuklearna elektrarna Krško, magistrska dela
Published in DKUM: 07.01.2015; Views: 3416; Downloads: 316
.pdf Full text (1,15 MB)

10.
PRENOVA SKLADIŠČENJA NIZKO IN SREDNJE RADIOAKTIVNIH SNOVI PO UPORABI V JEDRSKI ELEKTRARNI KRŠKO
Marko Kišek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Jedrska elektrarna Krško, z okrajšavo imenovana NEK letno proizvede približno 5 milijard kWh električne energije, kar predstavlja nekje 40% letne proizvodnje v Sloveniji. Diplomsko delo ima dva dela. V prvem delu so na kratko opisana teoretična znanja iz področja skladiščenja. V drugem delu diplomskega dela je opisano delovanje jedrske elektrarne, nato pa se omejimo na skladiščenje nizko in srednje radioaktivni odpadkov v NEK. V poglavju o skladiščenju je najprej predstavljen skladiščni prostor in njihov način skladiščenja, kasneje je opisan izboljšan način skladiščenja, ki bi jim omogočal skladiščenje večjega števila sodov. Z uvedbo pretočnih regalov bi se njihova učinkovitost skladiščenja povečala.
Keywords: skladiščenje, jedrska elektrarna, radioaktivni odpadki, pretočni regal
Published in DKUM: 14.10.2013; Views: 1725; Downloads: 204
.pdf Full text (3,23 MB)

Search done in 0.65 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica