| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Glasbeni promocijski video za jazz glasbo
Katja Zupan, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomskega dela je glasbeni promocijski video za jazz glasbo. V začetku je narejena teoretična podlaga promocije in video produkcije. Nato pa se naredi pregled teorije jazz žanra. Drugi del diplomske naloge je namenjen analizi obstoječih primerov in aplikaciji teoretične podlage na praktično izvedbo. Delo preide do zaključka, da je snemanje za jazz glasbo zelo specifično poleg tega pa zahteva zmožnost improvizacije in prilagajanja. Ključno je prikazati neverbalno komunikacijo in video vsebino urediti tako, da lahko glasbo tudi gledamo in ne samo poslušamo.
Keywords: Promocijski video, jazz glasba, video produkcija
Published: 05.12.2019; Views: 762; Downloads: 129
.pdf Full text (660,72 KB)

2.
Vpliv jazza na popularno glasbo
Marko Žaler, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu sta bili predstavljeni glasbeni zvrsti jazz in popularna glasba od nastanka do razvrstitve po obdobjih in delitve po smereh, zakaj so nastale ter njihove značilnosti. Namen je bil tudi utemeljitev hipotez in čim bolj smiselni opis vpliva jazza na popularno glasbo in povezav med njima, kar sem predstavil tudi z notnim gradivom in analizo skladb. Glede na dejstvo, da je glasbenih primerov in izvajalcev, ki bi jih v povezavi z obravnavanima zvrstema lahko opisal, ogromno, analiza mnogih pa bi močno presegla okvir zadane naloge, sem se odločil, da se bom posvetil zasedbama, ki me najbolj zanimata, torej The Beatles z njihovim producentom Georgom Martinom ter Michael Jackson z producentom Quincyjem Jonesom.
Keywords: Jazz, popularna glasba, rock'n roll, blues, pop, rock, The Beatles, Michael Jackson, Quincy Jones.
Published: 05.06.2018; Views: 856; Downloads: 121
.pdf Full text (3,85 MB)

3.
Jazz v sloveniji
Lara Petek, 2017, master's thesis

Abstract: Jazz je glasba z dolgo in bogato zgodovino. Njegove korenine prihajajo iz Afrike, ki so se pozneje združile z vplivi iz Evrope. V osnovi gre za združitev afriških črnskih ritmov z evropskimi harmonijami. Za predhodnike jazza označujemo duhovno pesem, blues in ragtime. Skozi zgodovino pa so se izoblikovali različni stili jazza, kot so new orleans, dixieland, chicago, swing, bebop, cool jazz, free jazz, electric jazz. Za to so bili odgovorni različni najvidnejši izvajalci jazzovske glasbe, ki so se za zmeraj zapisali v zgodovino: Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Miles Davis, John Coltraine in mnogi drugi. Jazz se je pojavil v Evropi, ko se Amerika po prvi svetovni vojni ni več izolirala, ampak je stopila na svetovni trg kot velesila. ZDA so osvajale svet politično, gospodarsko in tudi glasbeno. V prvih desetletjih prihoda jazza na evropska tla je bil zaničevan in prepovedan. Dojemali so ga kot glasbo ameriškega imperializma. Kljub temu nas je dosegel, res morda ne v vsej svoji obliki, pa vendar je njegov vpliv še kako slišen v slovenskih skladbah. Na slovenskih tleh kljub svoji majhnosti premoremo številne jazzovske festivale, kot so Jazzinty, Max Klub festival, Jazz Cerkno, Jaz festival Ljubljana, Jazz Lent, Jazz Kamp, Jazz Ravne, Marezijazz. Ko se posvetimo študiju prisotnosti jazza v izobraževalnih ustanovah, kmalu ugotovimo, da je tega zelo malo ali skoraj nič. V učnih načrtih je sicer predviden, a v zelo majhnem odstotku v primerjavi s klasično glasbo.
Keywords: Jazz, Slovenija, glasba, zgodovina, glasbeniki, stili jazza, festivali, izobraževalne ustanove.
Published: 11.08.2017; Views: 2488; Downloads: 268
.pdf Full text (597,02 KB)

4.
KITARSKI OPUS ALEŠA STRAJNARJA
Ksenja Kramaršek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega dela in praktičnega nastopa. Teoretični del se deli na dva dela. V prvem je predstavljeno glasbeno obdobje 20. in 21. stoletja ter še posebej kitarska glasba in najpomembnejši ustvarjalci tega časa v svetovnem merilu in na slovenskem. V nadaljevanju se diplomsko delo osredotoča na predstavitev skladatelja in kitarista Aleša Strajnarja in zajema njegov življenjepis, delo, glasbeno dejavnost ter seznam del. V drugem delu sem oblikovno, ritmično, melodično in interpretativno analizirala pet izbranih skladateljevih stvaritev (Sen, Miha riše, Kavbojska za Mihca, Pravljica za Mihca, Človek v človeku).
Keywords: Kitara Aleš Strajnar Kitarska glasba 20. in 21. stoletja Jazz Slovenska glasba za kitaro v 20. in 21. stoletju Sen Miha riše Kavbojska za Mihca Pravljica za Mihca Človek v človeku
Published: 14.10.2016; Views: 883; Downloads: 176
.pdf Full text (4,07 MB)

5.
Pet skladb Roberta Ožingerja
Robert Ožinger, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi z naslovom Pet skladb Roberta Ožingerja je najprej opisana kratka zgodovina jazz glasbe, sledi pregled bistvenih kompozicijskih sredstev glasbe dvajsetega stoletja, kjer pokažem uporabo le-teh tudi v mojih skladbah. Osrednji del diplomske naloge je analiza mojih petih skladb, kjer iščem povezave z jazz glasbo, klasično glasbo, kot tudi izpostavim dele, ki so po mojem mnenju nekaj novega in so s tem vredni podrobnega pogleda in analize. Metodologija, ki je bila uporabljena, je v glavnem zgodovinska, deskriptivna in metoda analize in sinteze.
Keywords: Robert Ožinger, jazz glasba, glasba dvajsetega stoletja, kompozicijska sredstva, glasbena analiza.
Published: 21.09.2016; Views: 901; Downloads: 67
.pdf Full text (11,45 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica