| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Načrt uvedbe real time passenger information sistema na postajališčih v mestu Maribor
Haris Šišić, 2012, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi so analizirani sistemi obveščanja potnikov, mestnega javnega avtobusnega prometa, v realnem času. Predstavljen je načrt uvajanja takšnega sistema v mestu Maribor.
Keywords: prometno inženirstvo, inteligentni transportni sistemi, informiranje potnikov v realnem času, mestni javni potniški promet, Maribor
Published: 18.09.2012; Views: 1254; Downloads: 176
.pdf Full text (2,69 MB)

7.
Občuteni časi čakanja potnikov na avtobuse mestnega JPP v Mariboru
Danijel Hojski, 2013, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi so analizirani realni in občuteni čakalni časi potnikov na avtobuse mestnega javnega avtobusnega prometa.Podatki so bili zajeti na terenu in naknadno obdelani. Na podlagi obdelanih podatkov so bili izpeljani izračuni in primerjave iskanih parametrov. Na podlagi analize so bile podane ugotovitve raziskave.
Keywords: prometno inženirstvo, inteligentni transportni sistemi, čakalni časi potnikov, informiranje potnikov v realnem času, mestni javni potniški promet, Maribor
Published: 16.09.2013; Views: 1063; Downloads: 83
.pdf Full text (7,16 MB)

8.
MODEL TOČNOSTI IN ZANESLJIVOSTI POSTAJNIH VOZNIH REDOV V SISTEMU JAVNEGA MESTNEGA POTNIŠKEGA PROMETA V MAJHNIH IN SREDNJE VELIKIH MESTIH
Adrijana Kresnik Kočev, 2013, master's thesis

Abstract: Kakovosten javni mestni potniški promet ima zraven zagotavljanja enakovredne mobilnosti za vse prebivalce pomembno vlogo pri spreminjanju uporabe prometnih sredstev v korist okolju prijaznejših oblik mobilnosti. Z namenom pridobiti več potnikov, mora prevozna storitev zagotavljati visoko raven kakovosti, ne samo z visoko frekvenco in s kratkim časom potovanja, ampak tudi s točnostjo in zanesljivostjo prevozne storitve. Prav slednja sta pomemben element koncesijskih pogodb, s katerimi se meri kakovost prevozne storitve prevoznika, in prav merjenje točnosti ter zanesljivosti je primaren cilj magistrskega dela. Zato bo v nadaljevanju vzpostavljen model, s katerim lahko upravljavec vrednoti točnost in zanesljivost prevozne storitve. Prikaz delovanja modela je eksperimentalno izveden na primeru javnega avtobusnega potniškega prometa v Mestni občini Maribor. Z upoštevanjem standardov SIST EN 15140:2006 in SIST EN 13816:2003 ter Transit Capacity and Quality of Service Manual je podana definicija točnosti in zanesljivosti prevozne storitve ter dovoljeno odstopanje od voznega reda. V raziskavah je bilo ugotovljeno, da potnik različno občuti čas čakanja na postajališču. Tako bo na podlagi ugotovitev o občutenem in dejanskem času čakanja potnika model ločeno obravnaval postajališča s sistemom obveščanja potnikov v realnem času in postajališča s statičnim obveščanjem o voznih redih linij.
Keywords: javni mestni potniški promet, model točnosti in zanesljivosti prevozne storitve, vozni red
Published: 16.07.2014; Views: 1114; Downloads: 183
.pdf Full text (3,49 MB)

9.
MESTNI PROMET V MARIBORU
Darja Welza, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Današnji tempo življenja vpliva na vedno večjo motorizacijo našega planeta in povzroča vedno večjo odvisnost ljudi od transporta. Vsak človek je v današnjem času vsakodnevno neposredno povezan s prometom: na poti v šolo, službo, po opravkih, na potovanjih ... Skratka, promet nas spremlja na vsakem koraku našega življenja in brez mobilnosti si skorajda ne moremo več predstavljati življenja v 21. stoletju. Geografske značilnosti, položaj, gospodarska in socialna struktura Maribora so tesno povezane s prometom. Maribor ima izjemen strateški geoprometni položaj, dobro prometno dostopnost in povezanost z drugimi kraji po Sloveniji in s sosednjimi državami; poleg tega leži na območju V. in X. Evropskega prometnega koridorja. Razmere v mestu močno pogojuje tudi mestni promet, ki pa ima še vedno številne pomanjkljivosti. Slabo je namreč urejen javni mestni promet, slabo je urejen mirujoči promet, ki predstavlja enega največjih problemov v mestu, saj povzroča vizualno degradacijo okolja in zaseda pomembne javne mestne površine, ki bi lahko bile namenjene drugim dejavnostim. Kot slabost mestnega prometa v Mariboru vidimo tudi nedoslednost in nezanimanje za uveljavitev trajnostnih oblik prometa v mestu – na primer pešačenje in kolesarjenje, ki nima zadostno urejenih površin v mestu, prav tako pa ni ustrezno poskrbljeno za prometno varnost kolesarjev in pešcev. Promet mestu povzroča tudi degradacijske probleme kot so onesnaževanje okolja, hrup in vizualna degradacija okolja. Rešitev v razbremenitvi mestnega jedra je v uvajanju trajnejših oblik prometa, kot je kolesarjenje in bolje urejen javni potniški promet (zlasti kombinacija avtobusnega prometa z železniškim).
Keywords: mestni promet, prometna dostopnost in povezanost, mobilnost, transport, javni potniški promet, trajnost
Published: 07.09.2016; Views: 755; Downloads: 141
.pdf Full text (5,65 MB)

10.
ANALIZA KAKOVOSTI JAVNEGA MESTNEGA POTNIŠKEGA PROMETA V KRŠKEM
Rebeka Benčin, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o javnem mestnem potniškem prometu v Občini Krško, natančneje o izvajanju mestnega prevoza in njegovi kakovosti, katero bomo s pomočjo ankete poskušali analizirati in podati morebitne predloge za izboljšavo. V začetku naloge predstavimo definicijo javnega potniškega prometa, od tehnologije in organizacije do zakonodaje na področju opravljanja storitev javnega cestnega potniškega prometa, prav tako se dotaknemo vrste in sistemov javnega mestnega potniškega prometa in opredelimo pojem kakovosti, ki je naše glavno vodilo diplomske naloge. V nadaljevanju se osredotočimo na javni prevoz potnikov v mestnem prometu v Občini Krško, kjer najprej spoznamo samo občino in njene značilnosti. Tako pridemo do ugotovitve, da je pri izvajanju mestnih prevozov zelo pomembno medsebojno sodelovanje med občino in izvajalcem prevozov, saj se s tem kakovost storitev izvajanja prevozov nadgrajuje in tako lahko pričakujemo povečanje števila uporabnikov javnega mestnega prevoza v Krškem, to pa je največji poudarek skozi celotno delo.
Keywords: javni mestni potniški promet, avtobusni prevoz, potniki, kakovost, anketa
Published: 04.10.2016; Views: 573; Downloads: 86
.pdf Full text (8,16 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica