| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
ZNIŽANJE PORABE ELEKTRIČNE ENERGIJE ZA JAVNO RAZSVETLJAVO V OBČINI SEŽANA
Žarko Cerkvenik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Veliko razvojnih programov je namenjenih varovanju okolja in učinkoviti rabi energije. Samo rabo energije je mogoče zmanjšati na več področjih, eno je prav gotovo tudi javna razsvetljava. Vzporedno z zmanjšanjem porabe električne energije in s pravilno izbiro in namestitvijo svetilk, zmanjšamo tudi svetlobno onesnaževanje okolja. V tej diplomski nalogi se bomo osredotočili na stanje in možnostmi učinkovitejše rabe energije za javno razsvetljavo v občini Sežana.
Keywords: javna razsvetljava, znižanje porabe energije
Published: 01.09.2010; Views: 2491; Downloads: 228
.pdf Full text (3,77 MB)

5.
PRIMERJAVA MOŽNOSTI VODENJA SODOBNE CESTNE RAZSVETLJAVE
Aleš Adanič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V večini primerov zunanje razsvetljave je v zadnjem času preprečevanje svetlobnega onesnaževanja in regulacije že stalnica. Ko se projektira oziroma oblikuje namen cestne razsvetljave se običajno projektanti poskušajo najbolj potruditi glede zmanjšanja onesnaževanja in porabe električne energije saj je ta najbolj pomembna rešitev za občine, ki plačujejo račune za električno energijo. Dobri primeri razsvetljave dosežejo svoj namen ob čim manjših emisijah svetlobe v prostor kakor tudi čim nižjo porabo električne energije, ki jo dosežemo z regulacijo sistema. V preteklem obdobju so bila v veliko pomoč pri omejevanju svetlobnega onesnaževanja mednarodna priporočila CIE, ki se vsakih nekaj let osvežijo z novimi priporočili, ampak se kljub novim priporočilom ni zmanjšalo svetlobno onesnaževanje. V Sloveniji smo v zadnjih letih dobili Uredbo o preprečevanju svetlobnega onesnaževanja, ampak kmalu se spet pričakuje dopolnitev te sprejete Uredbe. V diplomski nalogi bom predstavil smernice, ki se nanašajo na slovensko uredbo o preprečevanju onesnaženja, priporočilo mednarodne in evropske zakonodaje ter jih primerjal s slovensko uredbo. Posledice, ki jih prinaša uredba bodo seveda prizadele k največji meri lastnike oziroma upravljalce zunanje razsvetljave, zaradi tega je ključnega pomena katero oziroma koliko se lahko prihrani na račun električne energije s visoko učinkovitimi svetilkami in dodatno z možnostjo vodenja cestne razsvetljave.
Keywords: Ključne besede: Javna razsvetljava, problematika vsiljene svetlobe, LED tehnologija, regulacija cestne razsvetljave itd
Published: 14.12.2010; Views: 1577; Downloads: 222
.pdf Full text (6,35 MB)

6.
OPTIMIZACIJA JAVNE RAZSVETLJAVE OBČINE KRŠKO
Marko Kranjc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Splošno znano je, da imamo v Sloveniji preveliko svetlobno onesnaženje, kar povzroča tudi višjo porabo električne energije, zato je na tem področju nujno potrebno ukrepati in optimizirati javne razsvetljave po vsej Sloveniji. Dober primer obnove javne razsvetljave je zamenjava starih sijalk (natrijeve, živosrebrne sijalke) z novejšo LED tehnologijo, ki omogoča za 50 % znižanje porabe električne energije. Zmanjšanje svetlobnega onesnaženja pa dosežemo s primerno regulacijo sistema. V diplomskem delu bomo predstavili problematiko javne razsvetljave v občini Krško. Iz Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja na okolje je razvidno, da je omejitev porabe energije za javno razsvetljavo na občino 44,5 kWh/prebivalca. Splošna poraba v Sloveniji znaša 90 kWh/prebivalca, za občino Krško pa kar 106 kWh/prebivalca, kar pomeni, da je trenutna poraba od dovoljene vrednosti prekoračena za več kot 100 %. V diplomskem delu bo predstavljena tudi optimizacija z LED tehnologijo, njene lastnosti, prihranek in investicija pri obnovi.
Keywords: Javna Razsvetljava, LED tehnologija, svetlobno onesnaževanje, optimizacija
Published: 16.06.2012; Views: 1849; Downloads: 187
.pdf Full text (7,60 MB)

7.
JAVNA RAZSVETLJAVA V FUNKCIJI UČINKOVITEGA POTEKANJA PROMETA IN URBANEGA RAZVOJA
Lidija Kokot, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Kakovostna cestna razsvetljava ima pomembno vlogo, ko govorimo o varnosti v cestnem prometu. Da lahko izvedemo kvalitetno javno razsvetljavo, se moramo soočiti z več kriteriji, med katerimi je najpomembnejši zagotavljanje predpisanih svetlobnotehničnih parametrov glede na kategorizacijo ceste. Pomembna kriterija sta zagotovo tudi zmanjšanje potrošnje električne energije za obratovanje javne razsvetljave ter upoštevanje sprejete Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja. Za zagotovitev funkcionalne razsvetljave je potrebno upoštevati kriterije in sprejeto Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja.
Keywords: urbani razvoj, varnost prometa, javna razsvetljava
Published: 02.01.2013; Views: 1072; Downloads: 251
.pdf Full text (3,06 MB)

8.
PROBLEMATIKA JAVNE RAZSVETLJAVE S PREDLAGANIMI REŠITVAMI NA PODROČJU OBČINE HOČE - SLIVNICA
Jure Grobin, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je analizirano obstoječe stanje javne razsvetljave v Občini Hoče – Slivnica. Na osnovi opravljene analize je bil ugotovljen delež ustreznih / neustreznih svetilk. Za izboljšanje obstoječega stanja je bila predvidena zamenjava svetilk v dveh fazah, pri čemer smo analizirali tri različice menjav svetilk. Kot vzorčni primer sta obdelana dva – po svojih značilnostih različna – cestna odseka, za katera je bil izbran nov tip svetilk in izveden izračun parametrov svetila. V zaključku diplomskega dela je opredeljena potrebna investicija menjave svetilk javne razsvetljave v Občini Hoče – Slivnica, tudi finančno ovrednotena, ter podan izračun prihranka električne energije.
Keywords: varnost v cestnem prometu, javna razsvetljava, svetila, svetlobno onesnaženje
Published: 15.02.2013; Views: 1370; Downloads: 128
.pdf Full text (21,08 MB)

9.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO TIPA SIJALK V SISTEMU JAVNE RAZSVETLJAVE
Iztok Stare, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Ekonomska in ekološka učinkovitost na vseh nivojih človekovega delovanja je eno glavnih vodil v današnjem svetu. Eno izmed področij, ki sledi tem vodilom, je zagotovo področje javne razsvetljave. Občine se spopadajo s pomanjkanjem sredstev za zagotavljanje kakovostne razsvetljave, ki pa jo od njih zahtevajo tako državljani kot tudi smernice na državni ravni, obenem pa se poraja potreba po ekološkem načinu njenega zagotavljanja. V diplomskem delu je izdelan odločitveni model za izbiro sijalk v sistemu javne razsvetljave. Odločitveni model je ovrednoten na podlagi kvalitativne analize. Za analizo je bilo uporabljeno programsko orodje DEXi. Odločitveni model je obravnavan z vidika štirih parametrov: zanesljivost, svetlobna učinkovitost, ekonomska in ekološka upravičenost delovanja sistema. Predstavljeni model je lahko v pomoč vsem, ki skrbijo za delovanje sistemov javne razsvetljave, saj jim olajša izbiro in vrednotenje vplivov zgoraj omenjenih kriterijev.
Keywords: Zanesljivost, svetloba, odločitveni model, javna razsvetljava, ekonomska upravičenost
Published: 16.07.2013; Views: 791; Downloads: 97
.pdf Full text (3,27 MB)

10.
NAČRTOVANJE IN IZVEDBA PAMETNE JAVNE RAZSVETLJAVE
Branko Casar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu želim prikazati pomen izbire pametne javne razsvetljave za doseganje visokih prihrankov, kvalitetnejšega in cenejšega vzdrževanja, nadzora in fleksibilnega upravljanja sistema. V nalogi je opisana zamenjava klasične javne razsvetljave s pametno javno razsvetljavo, načrtovanje, programiranje, nastavitve in zagon pametnega sistema, primerjava porabe električne energije med obema sistemoma, primerjava stroškov vzdrževanja in primerjava prihrankov. Predviden prihranek so potrdili tudi dejanski rezultati porabe električne energije.
Keywords: sistemi vodenja, javna razsvetljava, pametna javna razsvetljava, LED razsvetljava, prihranki
Published: 18.12.2014; Views: 821; Downloads: 191
.pdf Full text (4,84 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica