| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Javna dela
Tamara Lovrec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Javna dela so poseben program v okviru ukrepa kreiranja delovnih mest, ki je eden izmed zakonsko določenih ukrepov aktivne politike zaposlovanja. Namenjena so aktiviranju dolgotrajno brezposelnih oseb, ki so več kot eno leto neprekinjeno prijavljene v evidenci brezposelnih oseb, njihovi socialni vključenosti, ohranitvi ali razvoju delovnih sposobnosti ter spodbujanju razvoja novih delovnih mest. Programe izvajajo neprofitni delodajalci. Osebe, ki so vključene v program javnih del imajo zagotovljeno plačo, povrnjene stroške prehrane med delom in potne stroške, letni dopust in regres za letni dopust, spodbudo in podporo mentorja ter usposabljanje za opravljanje dela. Pogodba o zaposlitvi zaradi opravljanja javnih del je urejena Zakonu o delovnih razmerjih, njene posebnosti pa so urejene v Zakonu o urejanju trga dela, financiranje javnih del je podrobneje določeno v Pravilniku o izboru in sofinanciranju programov javnih del.
Keywords: javna dela, aktivna politika zaposlovanja, financiranje javnih del, udeleženci javnih del, javna dela na Irskem
Published: 16.08.2017; Views: 929; Downloads: 76
.pdf Full text (1,01 MB)

2.
Neoliberalizem v visokem šolstvu - resničnost, ki ji asistira akademska skupnost
Marija Javornik Krečič, Marko Marinčič, 2014, original scientific article

Abstract: Prispevek govori o učinkih globalizacije in neoliberalnih politik v visokem šolstvu. Glede na paradigmatski preobrat v razumevanju družbene vloge splošnega izobraževanja in znanja na splošno se univerze, zlasti tiste, ki so oddaljene od centrov globalnega kapitala, kot raziskovalne ustanove spontano podrejajo interesom kratkoročnega dobička, kot izobraževalne ustanove pa se preobražajo v tovarne za produkcijo »uporabnega« znanja. Avtorja to ponazorita s primerom Univerze v Mariboru, ki se v svojih uradnih strategijah izrecno opredeljuje za podjetniški tip univerze, pri čemer skuša uničujoče učinke finančnih pritiskov promovirati kot razvojno priložnost. Težnja po fleksibilizaciji dela na univerzi delavce postavlja v čedalje bolj negotov položaj, kakovost študija pa vidno pada; vendar smo priča svojevrstnemu paradoksu: člani akademske skupnosti in študenti omenjenim procesom v čedalje večji meri dejavno asistirajo.
Keywords: neoliberalizem, akademsko podjetništvo, akademska skupnost, fleksibilizacija dela, javna služba, visoko šolstvo
Published: 01.08.2017; Views: 759; Downloads: 98
.pdf Full text (142,02 KB)
This document has many files! More...

3.
BREZPOSELNOST IN JAVNA DELA V OBČINI KOČEVJE
Rebeka Jambrovič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Medtem ko se je na ravni države stopnja brezposelnosti v zadnjem letu umirila, so razmere na trgu dela v občini Kočevje povsem drugačne. Stopnja brezposelnosti je visoko nad slovenskim povprečjem, brezposelni pa se vse pogosteje vključujejo v enega izmed ukrepov aktivne politike zaposlovanja, programe javnih del. V diplomskem delu smo ugotavljali, kako pogosto se brezposelni vključujejo v javna dela ter ali le-ta vplivajo na zmanjševanje brezposelnosti. Na podlagi uradnih, javno dostopnih podatkov smo pridobili dokaj celovite informacije o obsegu in strukturi udeležencev javnih del, kot dopolnitev pri osvetlitvi problema pa smo z metodo intervjuja predstavili nekatera mnenja oz. stališča s strani predstavnika OS Ljubljana, izvajalca javnih del v občini Kočevje - ter udeležencev. Izvajanje javnih del se je za občino Kočevje izkazalo za zelo pomembno. Glede na stanje na trgu dela pa je najverjetneje pričakovati, da bodo javna dela tudi v prihodnje usmerjena v reševanje brezposelnosti.
Keywords: Občina Kočevje, Brezposelnot, Aktivna politika zaposlovanja, Javna dela
Published: 11.10.2016; Views: 1213; Downloads: 76
.pdf Full text (1,32 MB)

4.
Analiza javnih del v Savinjski in Pomurski regiji
Mateja Gojzdnik, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V Sloveniji ima program javnih del v okviru aktivne politike zaposlovanja že kar dolgo tradicijo, saj poteka od leta 1990. Javna dela omogočajo zaposlitev, socialno varnost, nova znanja, delovne izkušnje, vključenost v delovno okolje in širjenje socialne mreže. Javna dela prispevajo k dvigu kakovosti življenja in k razvoju novih delovnih mest. V teoretičnem delu predstavljamo pojav in probleme brezposelnosti ter posebej program javnih del kot ukrep, s katerim država posega na trg dela. V empiričnem oziroma raziskovalnem delu pa podrobno analiziramo javna dela v Savinjski in Pomurski regiji, in sicer za obdobje od leta 2007 do 2013. Preizkusili smo veljavnost dveh hipotez in obrazložili rezultate. Diplomsko delo zaključujemo z nekaj predlogi za izboljšanje stanja na tem področju.
Keywords: Javna dela, Zaposlovanje, Brezposelnost, Aktivna politika zaposlovanja, Savinjska regija, Pomurska regija
Published: 10.10.2016; Views: 538; Downloads: 50
.pdf Full text (1,06 MB)

5.
ANALIZA DELOVNIH MEST NA STANOVANJSKEM SKLADU REPUBLIKE SLOVENIJE
Kaja Rebula, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Sistemizacijo obravnavamo kot normativ, ki ureja odnose med dvema glavnima elementoma na področju dela, to sta delovni proces in izvajalec delovnega procesa. Določa organiziranost delovnega procesa. Pod pojmom sistemizacija lahko razumemo tudi katalog delovnih mest z opisi. Podatke za opis delovnega mesta pridobivamo s pomočjo analize dela. Analiza dela je zapis vseh nalog in zahtev na delovnem mestu, fizikalnih in socialnih delovnih razmer, odgovornosti ter ostalih osebnostnih lastnosti, ki so pomembne za opravljanje določenega dela. Na primeru Stanovanjskega sklada RS bomo obdelali pomembnost in ustreznost sedanje sistemizacije. Stanovanjski sklad posluje od leta 1991, skozi leta pa sta se njegova vizija in poslanstvo spreminjala. Posledično so se spremenile dejavnosti, ki jih sklad izvaja. V diplomskem delu smo ugotavljali, ali obstoječa sistemizacija dohaja potrebe sodobnega časa. Zanima nas, ali se sistemizacija, ki je bila napisana leta 2004, še vedno sklada s sistemom vseh opravil na Stanovanjskem skladu RS, glede na spremembo delovnih procesov in organiziranosti. Obravnavali smo sistemizacijo in analizo dela v finančnem sektorju. Primerjali smo opise delovnih mest, katera so navedena v katalogu delovnih mest z rešenim vprašalnikom, katerega so izpolnili zaposleni v finančnem sektorju. Preko rešenega vprašalnika so nam zaposleni podali sliko njihovih opravil in aktivnosti, ki jih izvajajo na delovnem mestu. V diplomskem delu smo podali predloge za opise delovnih mest, pri katerih prihaja do razhajanj in s tem prispevali predlog sistemizacije za finančni sektor, ki ustreza sedanjem stanju na Stanovanjskem skladu RS. Prav tako smo ugotovili, da se pojavlja potreba po novih delovnih mestih. Sedanja sistemizacija ne kaže jasne in realne slike procesov, ki se v organizaciji odvijajo in njihove medsebojne povezave. Na podlagi podatkov, ki jih vsebuje zastarela sistemizacija, potrebe po novem delovnem mestu kadrovska služba v organizaciji ni zaznavala.
Keywords: Sistemizacija delovnih mest, analiza dela, javna uprava, opis delovnega mesta, Stanovanjski sklad Republike Slovenije
Published: 10.10.2016; Views: 1019; Downloads: 109
.pdf Full text (1,27 MB)

6.
UČINKI JAVNIH DEL V JAVNIH ZAVODIH V LITIJI
Alen Kraševec, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Zaposlovanje v okviru ukrepa javnih del zaposlitev omejuje na največ eno leto, hkrati pa Zakon o urejanju trga dela po preteku javnega dela onemogoča redno zaposlitev. Delodajalci se tako srečujejo z visoko fluktuacijo, delavci pa z nižjo motivacijo in negotovostjo. V diplomskem delu na osnovi raziskave zadovoljstva delodajalcev in delojemalcev oblikujemo predloge za izboljšave. Z raziskavo ugotavljamo, da so glavni problem časovna omejitev trajanja zaposlitve v okviru javnih del, zahteva po sofinanciranju zaposlitve s strani delodajalca ter kriteriji delavcev, ki jih je v okviru javnih del mogoče zaposliti. Delodajalci opozarjajo, da večji del trajanja zaposlitve javne delavce le usposabljajo ter da program prinaša prevelike obremenitve z vidika njihovih sredstev in virov. Na osnovi teh ugotovitev podajamo dva predloga izboljšav. Prvi predlog zajema take prilagoditve letnih programov zavodov, da bi vanje javne delavce lahko vključevali z manj usposabljanja. Drugi predlog zajema programe usposabljanja in programe prostovoljstva, v katere bi zavodi lahko povabili potencialne kandidate za javna dela ter jih tako usposobili že pred nastopom zaposlitve v okviru javnega dela. Tako delavci kot delodajalci bi lahko na ta način doprinesli k zmanjšanju posledic obstoječih omejitev, ki jim predstavljajo glavne težave.
Keywords: Javna dela, aktivna politika zaposlovanja, raziskava zadovoljstva.
Published: 06.10.2016; Views: 677; Downloads: 47
.pdf Full text (944,04 KB)

7.
Izvedba javnih del v Kozjanskem parku
Martina Krivec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Programi javnih del so v Republiki Sloveniji pomembna in uspešna sestavina aktivne politike zaposlovanja in so namenjeni predvsem zaposlitvi ciljnih skupin brezposelnih oseb, njihovi socialni vključenosti, ohranitvi ali razvoju delovnih sposobnosti, izboljšanju veščin in spretnosti, ki so potrebne na delovnem mestu in pri iskanju zaposlitve, prispevajo k dvigu kakovosti življenja, namenjeni pa so tudi k spodbujanju razvoja novih delovnih mest. Kozjanski park je največji regijski park v Sloveniji, ustanovljen leta 1981. Število zaposlenih je v javnem zavodu nenehno naraščalo. Med najpomembnejšimi cilji zavoda je izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev zavarovanega območja in preprečevanje prevelikega odseljevanja. V Kozjanskem parku se je izkazalo, da so javna dela uspešna oblika aktivne politike zaposlovanja. Veliko delavcev, zaposlenih preko javnih del, se je namreč uspelo zaposliti za določen ali nedoločen čas v Kozjanskem parku ali izven njega. Večina je domačinov z visoko izobrazbo, ki so danes v Kozjanskem parku celo redno zaposleni za nedoločen čas. V diplomskem delu ugotavljamo, da lahko v Kozjanskem parku še veliko naredimo za nadaljnji razvoj tega območja s preusmerjanjem k ekološkemu načinu kmetovanja, s širitvijo in združevanjem sedanjih programov celostnega razvoja podeželja, z izobraževanjem in svetovanjem lokalnemu prebivalstvu, s promocijo in trženjem… To bi pripomoglo k zagotavljanju zaposlitvenih možnosti podeželskega prebivalstva. Pomembno pa je tudi, da v sodelovanju s pristojnim ministrstvom opredelimo in rešimo problematiko kadrovskih potreb in pripravimo srednjeročni kadrovski načrt. Smiselno bi bilo, da ministrstvo seznanimo o dolgoletni uspešnosti javnih del in z njimi povezanega rednega zaposlovanja. To bi lahko predstavljalo osnovo za pridobivanje sredstev za sofinanciranje ministrstva za programe javnih del, ki jih izvajamo.
Keywords: javna dela, aktivna politika zaposlovanja, brezposelnost
Published: 10.07.2015; Views: 540; Downloads: 28
URL Link to full text

8.
JAVNA DELA V ZASAVSKI REGIJI
Lavra Izgoršek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Večina držav si prizadeva doseči ugodno gospodarsko rast in razvoj, pri čemer se soočajo z različnimi problemi. Med izredno pereče probleme lahko štejemo brezposelnost in ustvarjanje novih delovnih mest. Evropska unija, kamor je vključena tudi Slovenija, med drugim za zmanjšanje oziroma blaženje brezposelnosti uporablja tako imenovane ukrepe aktivne politike zaposlovanja (APZ). Pomembno mesto med ukrepi aktivne politike zaposlovanja zavzemajo javna dela. V diplomskem delu predstavljamo javna dela, v empiričnem delu posebej zaposlenost, brezposelnost, aktivno politiko zaposlovanja in javna dela v Zasavski regiji (v tem primeru to pomeni v Območni službe Trbovlje, ki pokriva območje upravnih enot Hrastnik, Litija, Trbovlje in Zagorje). Osredotočili smo se na javna dela v daljši časovni vrsti, pri čemer rezultate regije primerjamo z razmerami v državi. Na podlagi uradnih, javno dostopnih podatkov, smo preverili veljavnost dveh hipotez. Za predstavljeno temo sem se odločila predvsem zato, ker sem bila sama udeleženka javnih del. Sedaj sem zaposlena v neprofitni organizaciji in se prav tako srečujem z zaposlovanjem kadra v obliki javnih del.
Keywords: zaposlovanje, brezposelnost, aktivna politika zaposlovanja, javna dela, Zasavska regija
Published: 24.01.2013; Views: 1317; Downloads: 152
.pdf Full text (860,06 KB)

9.
10.
Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica