| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Davčni vidiki izvoznega postopka
Lucija Vincek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomskega projekta smo ugotovili, da se znotrajskupnostne dobave blaga in izvoz blaga v tretje države z davčnega vidika znatno ne razlikujejo. Pomembno je, da podjetja pri opravljanju izvoznih poslov poznajo tako evropsko kot državno zakonodajo in dobave blaga ustrezno davčno obravnavajo ter prikazujejo v svojih evidencah. V nasprotnem primeru davčni organi pri ugotovljenih nepravilnostih sprožijo sodne postopke, ki podjetjem povzročajo veliko stroškov in nevšečnosti.
Keywords: mednarodno poslovanje, izvozni postopek, znotrajskupnostna odprema, izvozna dokumentacija, davki
Published in DKUM: 10.11.2022; Views: 443; Downloads: 29
.pdf Full text (873,10 KB)

2.
Vloga Incoterms klavzul v mednarodnem poslovanju
Andreja Cafuta, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomski seminar obravnava pomen in vlogo Incoterms transportnih klavzul v mednarodnem poslovanju. Namen raziskave je analizirati vlogo Incoterms klavzul v mednarodnem poslovanju ter na primerih izbranih podjetjih predstaviti njihovo uporabo v praksi. Uvodno poglavje diplomskega seminarja je namenjeno opredelitvi in pomenu vključevanja v mednarodno poslovanje. V sklopu tega poglavja predstavimo tudi učinke vključevanja v mednarodne posle tako za podjetje kot tudi za nacionalno gospodarstvo. V poglavjih, ki sledijo, obravnavamo postopek izvoznega in uvoznega posla in dogovore o Incoterms transportnih klavzulah. Na uspešnost mednarodnega posla pomembno vpliva tudi vrsta Incoterms transportne klavzule. Dogovor med prodajalcem in kupcem o ustrezni Incoterms transportni klavzuli v izvozu oz. uvozu zmanjšuje nepotrebne izgube, stroške in verjetnost nastanka sporov. Prava izbira Incoterms transportnih klavzul je namreč tista, ki pripomore k učinkovitejšemu uvozu oz. izvozu blaga. Del diplomskega seminarja je namenjen zgodovini Incoterms klavzul. Nastanek Incoterms klavzul sega v leto 1936, kasneje pa so se ta določila vse do leta 2010 dopolnjevala. Prav prenova klavzul pa je nekdaj veljavnih 13 spremenila v danes veljavnih 11 Incoterms klavzul. Pomembno je poudariti, da za prodajalca in kupca ni zavezujoče, da jih vključita v kupoprodajno pogodbo, sta jih pa dolžna upoštevati, če se zanje v pogodbi dogovorita. Četrto poglavje diplomskega seminarja je namenjeno vsebini posameznih Incoterms klavzul. Incoterms klavzule predstavljamo po posameznih skupinah in vrstah, vključno s časom in krajem prehoda stroškov in tveganj s prodajalca na kupca (možnosti izgube, poškodbe). V predzadnjem, empiričnem delu diplomskega seminarja, obravnavamo primere uporabe Incoterms transportnih klavzul v treh izbranih podjetjih. Gre za podjetja, ki so zelo uspešna in konkurenčna na svojem področju, kar vodi do njihove rasti. Analizirali smo najpogosteje uporabljene transportne klavzule, ki jih izbrana podjetja vključijo med pogodbena določila v postopkih uvoza surovin, blaga in živil za predelavo in prodajo.
Keywords: mednarodno poslovanje, izvozni postopek, uvozni postopek, Incoterms transportne klavzule, stroški, tveganja.
Published in DKUM: 11.12.2018; Views: 1655; Downloads: 95
.pdf Full text (725,82 KB)

3.
Analiza postopka izvoza v podjetju x
Tjaša Hameršak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V našem diplomskem projektu bomo podrobneje predstavili oblike vstopa podjetja na tuje trge in omenili tudi vpliv internacionalizacije. Seznanili se bomo z vsemi tremi fazami izvoznega postopka, torej: faza priprave na izvozni posel, faza izvedbe izvoznega posla in faza zaključka izvoznega posla. Ker bomo celoten izvozni postopek predstavili s pomočjo izbranega podjetja »X«, bomo s pomočjo intervjuja analizirali tudi izbrano podjetje, ter naredili primerjalno analizo s pomočjo zbranih podatkov. Izvozno poslovanje podjetij poteka v mednarodni trgovini na različne načine. Lahko izberemo neposredni izvoz kot obliko vključevanja v mednarodno poslovanje, ali posredni izvoz kot obliko vključevanja v mednarodno poslovanje ali pa se odločimo za kooperativni izvoz, ki pomeni obliko sodelovanja z drugimi udeleženci v rednem izvoznem poslovanju podjetij. Od podjetja do podjetja je odvisno za kakšno obliko izvoznega poslovanja se bomo odločili, glede na vse vplivajoče dejavnike pa bomo seveda izbrali najprimernejšo obliko.
Keywords: internacionalizacija, izvozni postopek, primerjalna analiza
Published in DKUM: 13.11.2018; Views: 1438; Downloads: 145
.pdf Full text (1,11 MB)

4.
ANALIZA IZVOZNEGA POSLA V PODJETJU METAL RAVNE D.O.O.
Adrijana Uršnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Izvedba zunanjetrgovinskega posla ima določene posebnosti, po katerih se bistveno razlikuje od izvedbe podobnega posla v notranjem blagovnem prometu. Bistvena značilnost zunanje trgovine, po kateri se loči od notranje trgovine, je dejstvo, da poslovanje poteka med partnerjema, ki sta v različnih državah. Pri poslovanju s partnerji v drugih državah je zelo pomembno, da se za jezik sporazumevanja izbere jezik, ki je razumljiv obema partnerjema. Poleg tega pa je zelo pomembno, da podjetje pozna zunanjetrgovinske predpise, kot so devizno poslovanje, carinski postopki ter špedicije, transport in zavarovanja. Posle je potrebno obravnavati na visoki ravni zahtevnosti, jih voditi in spremljati skozi celoten postopek, od začetka do konca. Pri vseh poslih je potrebna točnost in natančnost, saj gre za uspešnost in ugled podjetja v mednarodnem merilu. Ni dovolj poznati samo predpisov svoje države, ampak kar se da dobro tudi predpise druge države. Tu ne smemo pozabiti, da se pri zunanjetrgovinskem poslovanju ne srečujemo samo z različno zakonodajo, ampak tudi z različnimi gospodarskimi in političnimi sistemi, različnimi navadami in tudi mentaliteto ljudi.
Keywords: intrakomunitarni promet, izvozne oblike, Metal Ravne, odprema v države članice, izvozni postopek.
Published in DKUM: 04.12.2009; Views: 2285; Downloads: 290
.pdf Full text (5,23 MB)

5.
Ali pomeni "Schengen" izgubo komitentov? : diplomsko delo
Polona Blaj, 2008, undergraduate thesis

Keywords: špedicija, komitenti, carinjenje, carinski sporazum, izvozni postopek, uvozni postopek
Published in DKUM: 22.12.2008; Views: 2775; Downloads: 281
.pdf Full text (1,08 MB)

6.
Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica