| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Vpliv trdote materiala pločevine na profil reza izdelka in obrabo pestiča v orodju za izsekovanje
Matic Knez, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava, kako se profil reza izsekanega izdelka spreminja z spreminjanjem trdote vhodnega materiala pločevine. Na začetku je na kratko predstavljena teorija izsekovanja, s pomočjo katere bralec lažje razume sam proces izsekovanja. Ker diplomsko delo obravnava tudi obrabo pestiča, sledi nekoliko več besed o pripravi pestiča pred uporabo v orodju, ki zmanjša njegovo obrabo. Informativno pa je prikazana tudi trdnostna simulacija pestiča in matričnega vložka v programskem paketu Solidworks. Na kratko je predstavljeno orodje in ekscentrična stiskalnica s postrojenjem, s katerima se izvaja omenjeni preizkus. V zaključnem delu naloge je opisan celoten potek raziskave ter predstavitev rezultatov z njihovim ovrednotenjem.
Keywords: Orodje za izsekovanje, pločevina, trdota materiala, izsekovanje, medenina, obraba, profil reza.
Published: 01.10.2020; Views: 102; Downloads: 20
.pdf Full text (3,26 MB)
This document has many files! More...

2.
Priprava in izdelava pripomočka za demontažo matrice iz osnovne plošče na primeru 1670_0104_D
Rok Čeh, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja problem, ki se pojavlja pri demontaži matričnih vložkov iz osnovne plošče, in zajema celotno tehnološko zasnovo in izdelavo pripomočka za demontažo. Bistvo izdelave in uvedbe pripomočka je, da smo preprečili poškodbe matric ob demontaži, povečali njihovo produktivnost in življenjsko dobo ter dosegli hitrejšo demontažo. V diplomi je podrobneje opisan celoten proces izdelave pripomočka, vse od idejne zasnove do končne izdelave. Na koncu smo opravili še preizkus demontaže s pomočjo pripomočka in s tem preverili njegovo delovanje. Dodan je tudi manjši stroškovni pregled izdelave obeh pripomočkov in matric ter primerjava produktivnosti matric pred in po uvedbi pripomočka.
Keywords: izsekovanje, preoblikovanje pločevine, matrica, montaža, orodjarstvo
Published: 18.09.2018; Views: 357; Downloads: 37
.pdf Full text (3,90 MB)

3.
Tehnološka zasnova in izvedba izsekovalnega orodja za podložke
Urban Jurkovnik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema celotno tehnološko zasnovo in izvedbo izsekovalnega orodja za podložke. Izvedba je zasnovana okoli izdelka, ki se bo vgrajeval v male gospodinjske aparate. V diplomi je podrobneje opisan ves potek od dokumentacije za orodje, priprave materiala in vse obdelave, ki so potrebne za izdelavo orodja. Prikazan in opisan je tudi stroj, na katerem je izdelek izdelan, in preračuni orodja. Na koncu je dodana manjša ekonomska analiza projekta in izdelka, saj me je ob zaključku zanimalo, kakšen je bil finančni vložek glede na donos ob prodaji izdelka.
Keywords: izsekovanje, izsekovalna orodja, stiskalnice, pločevina
Published: 29.09.2017; Views: 1059; Downloads: 124
.pdf Full text (5,24 MB)

4.
Določitev statičnih in dinamičnih obremenitev izsekovalnega orodja za izsekovanje aluminijevih zlitin
Niko Rojko, 2017, master's thesis

Abstract: Podjetje Talum iz Kidričevega se med drugim ukvarja s proizvodnjo rondelic za embalažno panogo in za tehnične dele. Med drugim so junija 2017 podrli rekord, ko so v enem mesecu izdelali in prodali kar 3.350 ton rondelic. Za doseganje takšnih rezultatov pa sta potrebna sodobna tehnologija in poznavanje tehnološkega procesa. Tako so v podjetju sklenili ob nadgrajeni moči stiskalnic izdelati tudi novo orodje za izsekovanje, ki bi povišalo produktivnost. Naša naloga je sprva bila analitično, nato pa numerično določiti obremenitve orodja. Ustrezne dimenzije določimo s pomočjo izračunov, pri tem pa je treba upoštevati še vplivne dejavnike. Ti rezultati bodo namreč v pomoč prišli v nadaljnji fazi razvoja. Naslednja naloga je bila korekcija in optimizacija orodja, nato pa še določitev standardnega ohišja. Zadnje poglavje je ekonomsko ovrednotenje, saj je cilj vsakega orodja, da upraviči stroške razvoja in izdelave.
Keywords: izsekovanje, izsekovalna orodja, analiza obremenitev, optimizacija izsekovalnega orodja
Published: 28.09.2017; Views: 627; Downloads: 123
.pdf Full text (4,24 MB)

5.
Optimiranje izdelave rezilno paketirnih orodij na vertikalnem rezkalnem stroju »YASDA«
Roman Mohorič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo proučuje možnosti optimiranja izdelave izsekovalno-paketirnih orodij na rezkalnem stroju Yasda in razliko med uporabo obstoječe in nove tehnologije za izdelavo rezilnih, vodilnih in okvirnih plošč. Osrednji del predstavlja izbiro stroja ter postavitev optimalne tehnologije, v zaključnem delu je prikazana analiza prihrankov ter upravičenosti naložbe v stroj. Čeprav se je naložba v stroj Yasda 9150V izkazala za visoko, analiza prihrankov kaže na upravičenost nakupa, ob upoštevanju konstantne uporabe v proizvodnji.
Keywords: izsekovanje, paketiranje, rezkanje, optimiranje, obdelovanci
Published: 09.09.2016; Views: 611; Downloads: 84
.pdf Full text (3,26 MB)

6.
UGOTAVLJANJE KAKOVOSTI ORODJA PRI PROCESU PREOBLIKOVANJA PLOČEVINE S POMOČJO VALČNE TRANSFORMACIJE
Dejan Rožič, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je v ospredju opis razvoj sistema za ugotavljanje kakovosti orodja pri procesu preoblikovanja pločevine. Opisane so metode in komponente potrebne za izdelavo nadzornega sistema. Opisan je sistem, ki deluje na osnovi akustične emisije. Signal iz piezoelektričnega senzorja smo analizirali s pomočjo diskretne valčne transformacije. Podatke smo zajemali z Arduino razvojno ploščo in jih preko serijske povezave pošiljali prenosnemu računalniku. Uporabljena sta bila programska paketa LabVIEW in Matlab za analizo signala. Ugotovili smo, da s predstavljenim pristopom lahko zaznamo napake v orodju.
Keywords: diskretna valčna transformacija (DVT), progresivno izsekovanje, akustična emisija, piezoelektrični efekt
Published: 06.03.2015; Views: 1036; Downloads: 183
.pdf Full text (3,72 MB)

7.
Analiza prevlek aktivnih delov preoblikovalnih orodij pri preoblikovanju visokotrdnostne Al pločevine
Janez Jež, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje EMO Orodjarna, v katerem sem pripravil diplomsko nalogo, je začelo projekt imenovanega »B-Super«. V okviru projekta je izdelalo orodje, na katerem smo testirali obstojnost dveh orodnih prevlek, TiAlN in TiCrAlN. Obstojnost smo testirali na pestičih za izsekovanje in na pestičih za vlečenje vratu. Rezultati na koncu testiranja so nam pokazali, katera orodna prevleka je obstojnejša in s katero orodje zdrži veliko več ponovitev.
Keywords: orodne prevleke, zaščita orodij, pestič za izsekovanje, pestič za vlečenje vratu, preoblikovanje, površinska hrapavost
Published: 17.10.2013; Views: 1564; Downloads: 150
.pdf Full text (2,98 MB)

8.
ANALIZA IN IZBOLJŠANJE IZSEKOVANJA ODPRTIN NA VOTLIH PROFILIH IZ ALUMINIJEVIH ZLITIN
Danijel Duronjič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo pred vami analizira postopek izsekovanja odprtin na votlih profilih iz aluminijevih zlitin. Na podlagi te analize je v nadaljevanju dela podanih nekaj predlogov, kako omejiti izmet. V začetku diplomskega dela je predstavljeno izsekovanje in konkreten postopek, ki ga obravnava to delo. Po analizi izsekovanja so podani podatki o izmetu in o mehanskih lastnostih materiala profilov. Za konec je navedena povezava med mehanskimi lastnosti materiala in izmetom, ter predlaganih nekaj sprememb izsekovalnega stroja in orodja, ki bi pripomogle k zmanjšanju izmeta. Delo zaključuje sklep, ki pravi, da dobra konstrukcija stroja ni dovolj, pomembno je tudi redno vzdrževanje stroja.
Keywords: izsekovanje, rezilna orodja, pestič, matrica, votel profil iz aluminijeve zlitine, sila rezanja
Published: 02.11.2010; Views: 1965; Downloads: 147
.pdf Full text (2,17 MB)

9.
PREGLED IN ANALIZA SODOBNIH POSTOPKOV IZSEKOVANJA PLOČEVINE
Anton Pernat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Postopki in obdelovalni stroji za izsekovanje pločevine so dokaj dobro raziskani in primerno opisani v literaturi. Gre predvsem za dlje časa poznane, dobro preizkušene postopke in izvedbe strojev. V uporabi ali v razvoju pa so tudi že stroji in postopki s povsem na novo razvitimi mehanizmi izsekovanja, ki obljubljajo krajše proizvodne čase, boljšo obstojnost orodja in nižje stroške proizvodnje. Ti stroji in postopki v slovenski literaturi skorajda niso omenjeni, zato je njihov pregled zajet v tem delu. Znani izsledki samega postopka izsekovanja veljajo za nižje hitrosti izsekovanja, nekje do 150 udarcev v minuti. Novi obdelovalni stroji na področju izsekovanja pa omogočajo tudi več kot 10-kratno povečanje števila udarcev, tam do 2000 v minuti in več. S tem se na obdelovancih pojavijo povsem drugačne, ugodnejše obremenitve, ki vplivajo na večjo natančnost končnih izdelkov. Na tem mestu se srečamo tudi z izrazom »visokohitrostno izsekovanje« (ang. High Speed Punching). Nove možnosti zniževanja stroškov se tako kažejo na področju obdelovalnih strojev, ki so vse manjši in zmogljivejši (Bruderer, Schuler, Trumpf). Zelo zanimiv je način izsekovanja »brez uporabe obdelovalnih strojev« — v mislih imamo visokohitrostne elektromagnetne stiskalnice (izdeluje jih ameriško podjetje WinSet Technologies, LLC.), ki niso kaj dosti večje od izsekovalnega orodja samega, imajo zelo malo gibajočih se delov in s tem manj možnosti za nepričakovane napake v njihovem delovanju ter nenačrtovane izpade proizvodnje. Opisana je še cela vrsta drugih postopkov, ki utegnejo v nekaj letih prodreti na trg in pomembno vplivati na sodobno proizvodnjo izsekovanja pločevin.
Keywords: visokohitrostno izsekovanje, izsekovalna orodja, izsekovalni stroji, sodobni izsekovalni postopki, visokohitrostna elektromagnetna stiskalnica
Published: 07.07.2010; Views: 2246; Downloads: 490
.pdf Full text (5,09 MB)

10.
Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica