| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ogrevanje stanovanjske hiše s kombinacijo solarnih kolektorjev in pečjo na pelete
Aljaž Rebselj, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena stanovanjska hiša, v kateri je glavni cilj, da bi bil pomemben vir ogrevanja sončna energija. Potrebno je bilo izbrati pravo kombinacijo sončnih kolektorjev in peči na pelete. Kombinacija solarnih kolektorjev in peč na pelete bosta imela skupni hranilnik toplote. Za lažjo izbiro gradbenih materialov, strojne opreme sem v diplomski nalogi s programom KI Energija 2014 obravnaval objekt od arhitekturne zasnove, sestave konstrukcije in vseh možnih opcij strojne opreme. V diplomski nalogi je preračunano, koliko energije bo potrebno za ogrevanje hiše, ter ekonomski preračun investicije.
Keywords: Sončna energija, solarni kolektorji, peč na pelete, toplotna izolativnost, energetsko varčna hiša.
Published in DKUM: 04.11.2020; Views: 798; Downloads: 97
.pdf Full text (2,46 MB)

2.
ZASNOVA IN ANALIZA ARMIRANOBETONSKE KONSTRUKCIJE PODZEMNE HIŠE
Špela Kok, 2019, diploma project paper

Abstract: Zemljanke so bivališča, zgrajena pod gmoto zemljine ali pa so le površinsko obdane z zemljo. Namenjene so lahko shranjevanju živil, opreme, orodja ter drugih surovin, prav tako pa so s pravilno izvedbo prijeten prostor za bivanje. Lahko so umeščene v brežino ali pa na ravni teren, prav tako so lahko zgrajene iz različnih materialov ter na različne načine. Čeprav v naših krajih niso pogost način vrste bivališča, so lahko kljub temu zelo dobra rešitev mnogih problemov, s katerimi se srečujemo pri ustaljenih stanovanjskih objektih - predvsem glede energijske oskrbe ter toplotne in zvočne izolativnost. V projektni nalogi so predstavljene armiranobetonske zemljanke z gradbeniškega vidika nosilnosti. V teoretičnem delu so opisane njihove splošne lastnosti, prednosti, slabosti, načini in vrste izvedb. V nadaljevanju je predstavljeno projektiranje armiranobetonske zemljanke od izkopa, varovanja gradbene jame, odvodnjavanja vode, prezračevanja ter energijske oskrbe. Največ pozornosti je posvečene nosilnosti same betonske konstrukcije ter njenemu kljubovanju zemeljskim pritiskom. Predstavljen je teoretični primer z možnostjo realizacije.
Keywords: zemljanka, armiranobetonska konstrukcija, zemeljski pritiski, izolativnost, nosilnost
Published in DKUM: 03.07.2019; Views: 982; Downloads: 122
.pdf Full text (4,30 MB)

3.
Primerjava klasičnih in alternativnih vrst toplotnih izolacij
Anžej Lečnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je predstaviti in primerjati razširjene vrste toplotnoizolacijskih materialov z alternativnimi vrstami toplotnoizolacijskih materialov. Predstavljene so prednosti in slabosti vsakega materiala posebej ter izbrana najprimernejša zastopnika iz vsake skupine. V praktičnem delu je predstavljen model izvedbe skeletne gradnje hiše, izoliran s stekleno volno. Preračunane so tudi njegove energetske lastnosti. Stavba je bila nato izolirana s kameno volno in celulozno izolacijo. Končni produkt se je primerjal po toplotni prehodnosti glede na ceno izolacije, s čimer se je ugotovilo, koliko evrov se lahko privarčuje ob uporabi različnih izvedb izolacije ter katera izolacija bi bila najprimernejša in zakaj.
Keywords: izolativni materiali, izolativnost, skeletna gradnja
Published in DKUM: 07.11.2018; Views: 1017; Downloads: 132
.pdf Full text (3,22 MB)

4.
5.
IZBOLJŠEVANJE KAKOVOSTI IZDELKA Z UVAJANJEM TALILNEGA LEPILA V HLADILNO-ZAMRZOVALNIH APARATIH V GORENJU D.D.
Milena Jazbinšek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava izboljševanje kakovosti proizvoda z uvajanjem talilnega lepila za lepljenje vakuumskih panelov na vrata hladilnega aparata HS 3966. Pri analizi obstoječega stanja proizvodnega procesa hladilnega aparata, smo ugotovili, da je le-ta zaradi slabe izolativnosti energetsko manj učinkovit. Z uvrstitvijo v energetski razred A+ ni zadovoljeval vse višjih zahtev kupcev, hkrati pa je bil nekonkurenčen. V podjetju smo bili primorani poiskati najboljšo možno rešitev za izboljšanje kakovosti proizvoda, ki ne bo zahtevala prevelikih stroškov in spremembe tehnologije. Odločili smo se za lepljenje vakuumskih panelov na vrata aparata s talilnim lepilom. Pred vpeljavo v proizvodni proces je bilo potrebno uvesti nove materiale in tehnološko opremo, nato pa izvesti še meritve in testiranja. Na podlagi opravljenih analiz smo lahko potrdili ustreznost materiala za proizvodni proces. Smotrnost uvedbe nove tehnologije smo dokazali s testiranjem vzorčnih aparatov. Rezultati so dokazali, da hladilni aparati izdelani po novem tehnološkem postopku porabijo skoraj za polovico manj električne energije. Uvrstitev v najvišji energetski razred A+++ je opravičila vse nastale stroške kakovosti. Izdelali smo aparat, ki je okoljevarstven in izpolnjuje zahteve kupcev.
Keywords: kakovost, izboljševanje kakovosti, stroški kakovosti, izolativnost, energetska učinkovitost
Published in DKUM: 17.07.2013; Views: 1124; Downloads: 100
.pdf Full text (5,75 MB)

6.
CELOTNA TOPLOTNA PREVODNOST IN DELEŽ TOPLOTNIH MOSTOV OVOJA STAVBE IZRAČUNANA S PROGRAMSKIM PAKETOM
Marjeta Čič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V času vedno dražjih energentov in perečih emisij ogljikovega dioksida naša družba vedno večjo pozornost posveča čimbolj učinkoviti izrabi energije. Velik prispevek pri porabi energije pa predstavljajo toplotne izgube toplotno slabo izoliranih stavb. V diplomski nalogi smo se posvetili gradnji, ki je projektirana po danes zastarelih smernicah in poskusili ugotoviti pogoje za zadovoljevanje današnjih standardov toplotne izolativnosti. Računa toplotne prevodnosti v obstoječem stanju in potrebne dodatne izolativnosti smo se lotili s programskim paketom in pri tem smo ugotovili prednosti in slabosti takšnega izračuna. Posebno pozornost smo posvetili računanju prispevkov toplotnih mostov. Ugotovili smo, da se pri analizi toplotne prehodnosti tem prispevkom ne posveča zadostna pozornost, saj so razpoložljive metode relativno nenatančne in grobe.
Keywords: gradbena fizika, toplotna prehodnost, toplotna prestopnost, prevajanje toplote, zmanjšanje porabe energije, učinkovita raba energije, linijski toplotni mostovi, točkovni toplotni mostovi, toplotne cone, izolativnost, metoda katalogov
Published in DKUM: 17.05.2012; Views: 2801; Downloads: 292
.pdf Full text (2,80 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica