| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
VPLIV IZOLACIJE NA PACIENTA V ČASU HOSPITALIZACIJE
Špela Unuk, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je preučiti vpliv izolacije na pacienta v času hospitalizacije. V teoretičnem delu diplomskega dela opišemo izolacijo, namen izolacijskih ukrepov, kategorije in vrste izolacij, ter ukrepe za preprečevanje prenosa okužb. Opišemo odnos zdravstvenega osebja do pacienta kot subjekta ali objekta v izolaciji, predstavimo pacienta v izolaciji ter opišemo njegovo socializacijo, občutke, psihično počutje in skrbi, ki ga v izolaciji obremenjujejo. Vključimo vpliv okolja in dejavnike osebnosti kot razlog pozitivnih oziroma negativnih posledic izolacije. V empiričnem delu diplomskega dela analiziramo 44 anketnih vprašanj, na katere je podalo svoje mnenje 60 anketiranih pacientov, hospitaliziranih v izolaciji, na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani. Z raziskavo smo želeli ugotoviti pozitivne razloge pacientovega spoprijemanja z izolacijo, ter vzroke negativnih čustvenih reakcij: zaskrbljenost, spremenjeno obnašanje, nesodelovanje, razdražljivost.Na podlagi rezultatov smo prišli do zaključka, da so pacienti z daljšim obdobjem izolacije bolj izpostavljeni tveganju za duševne spremembe, ravno tako oslabijo odnosi s svojci. Pacienti s časovno krajšim obdobjem v izolaciji sprejemajo izolacijo drugače — pozitivno,imajo upanje, medtem ko časovno daljša izolacija pacientu razblinja upanje v ozdravitev.
Keywords: izolacija, zdravstveno osebje, pacient, vpliv izolacije, spoprijemanje z izolacijo.
Published: 24.12.2009; Views: 3138; Downloads: 392
.pdf Full text (817,59 KB)

9.
DALJINSKO OGREVANJE MESTA TRBOVLJE
Metod Kurent, 2010, specialist thesis

Abstract: V delu je predstavljena aplikacija modela CAD HAPN za izračun pretočno-tlačnih razmer v vročevodnem omrežju daljinskega ogrevanja mesta Trbovlje. Aplikacija je v celoti izdelana v objektno usmerjeni programski tehnologiji, razviti na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Osnova so numerični moduli HAPN/HW (hidravlična analiza cevne mreže/vroča voda), ki omogočajo: — določanje smeri pretoka v posameznih odsekih cevne mreže; — izračun volumskega pretoka v posameznih odsekih cevne mreže; — izračun padca tlaka v posameznih odsekih cevne mreže; — izračun tlaka v vozliščih; — pretočno-tlačno analizo cevne mreže s poljubnim številom vtokov in iztokov; — pretočno-tlačno analizo cevne mreže s črpalnimi postajami; — pretočno-tlačno analizo cevne mreže pri spremenljivo odprtih ventilih; — pretočno-tlačno analizo drevesno, zankasto ali kombinirano oblikovane cevne mreže. Podatki o cevni mreži, porabnikih, o topologijah itn. so pridobljeni pri Javnem podjetju Komunala Trbovlje d.o.o. in navedeni v tabelarični obliki. Vsi izračuni so izvedeni za faktorja istočasnosti 0,5 in 1,0. Na osnovi izsledkov so analizirane možnosti zmanjšanja obratovalnega tlaka in letnih črpalnih stroškov. Navedene so tudi enačbe za izračun toplotnih izgub skozi izolirane cevovode, ki potekajo v zraku oziroma kinetah.
Keywords: komunalna energetika, daljinsko ogrevanje, cevne mreže, nelinearno programiranje, pretočno-tlačna analiza, poraba toplotne energije, izolacije.
Published: 29.06.2010; Views: 3337; Downloads: 247
.pdf Full text (12,87 MB)

10.
IZOLACIJA IN TOPLOTNE IZGUBE CEVOVODOV DALJINSKEGA OGREVANJA
Martina Horvat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo podaja različne izolacijske materiale in načine izoliranja cevovodov. Opisuje tudi postopke preračuna toplotnega toka skozi izolacijo, toplotnih izgub in ekonomske debeline izolacije cevovoda daljinskega ogrevanja. Ker se pri kemijskih reakcijah, ki največkrat potekajo pri povišani temperaturi, toplota bodisi sprošča, bodisi porablja, je potrebno kemijske procese obvarovati pred nepotrebno izgubo toplotne energije. Rezultat te naloge bo, ugotoviti, kateri izolacijski materiali so najprimernejši za zmanjšanje toplotnih izgub in katere načine izoliranja izbrati za najnižje stroške naložbe, obratovanja in vzdrževanja oziroma čim večje izkoristke.
Keywords: daljinsko ogrevanje, cevovodi, izolacije, toplotne izgube
Published: 23.12.2010; Views: 2940; Downloads: 566
.pdf Full text (1,77 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica