| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
TEHNOLOGIJE IZKOPA PREDOROV
Dalibor Nikić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Pri izgradnji predorov mora biti izbrana tehnologija izkopa, ki čim manj poškoduje kamninsko maso v okolici izkopanega prostora, medtem ko pri masivnem izkopu to ni toliko pomembno. Med klasične tehnologije sodijo običajne tehnike miniranja; poleg teh se za izkop uporabljajo stroji različnih konstrukcij in različnih tehnik. Za izgradnjo predora se lahko uporabi vsaka tehnologija, ki je bila uspešno preizkušena. Izbira med posameznimi razpoložljivimi tehnologijami je odvisna predvsem od geometrijskih pogojev (dolžine in širina prečnega profila tunela), kakor tudi geoloških in geotehniških razmer na širšem območju gradnje. Odvisna je tudi od načrtovane rabe prostora nad predorom ali že izrabljenega prostora povezanega z občutljivostjo morebitnih objektov na deformacije, ki bi nastale v času gradnje predora.
Keywords: gradbeništvo, izkop, predor, stabilizacija izkopa
Published: 24.01.2011; Views: 2341; Downloads: 624
.pdf Full text (10,60 MB)

2.
VAROVANJE GRADBENE JAME GH UNION
Mirela Mustić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Skozi čas so se potrebe ljudi spremenile, kar je vplivalo tudi na gradbeništvo. Naseljenost mest in vsakodnevne migracije z osebnimi avtomobili so privedle k potrebi po čim večjih parkirnih površinah v bližini poslovnih objektov. Najprimernejša rešitev tovrstnega problema je izkop gradbene jame ter izgradnja podzemnih garaž z več etažami, ki jo je potrebno ustrezno varovati pred porušitvijo. Diplomsko delo opisuje različne metode varovanja gradbenih jam večjih globin v Sloveniji in preučuje varovanje gradbene jame Garažna hiša Union, krajše GH Union. Preučitev vsebuje opis gradbene jame, določitev varovanja slednje in kontrolo stabilnosti izbranega varovanja. Le-ta je izvedena z računalniškima programoma Larix 5 in Plaxis 3D. Rezultati kontrolnih stabilnostnih analiz kažejo, da je varovanje možno izvesti s sidrano jet-grouting steno, ki se je v obravnavanem primeru izkazalo kot najbolj ekonomičen in kljub temu dovolj varen način varovanja zelo zahtevnega in globokega izkopa v urbanem okolju.
Keywords: gradbena jama, izkop, stabilnost, varovanje
Published: 22.10.2012; Views: 1555; Downloads: 331
.pdf Full text (14,32 MB)

3.
TEHNOLOGIJE IZVEDBE ZEMELJSKIH DEL ZA INSTALACIJSKE VODE
Jože Belšak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo opisali tehnologije izvedbe zemeljskih del za instalacijske vode, kot so elektro vodi in telekomunikacijski vodi. Za instalacijske vode moramo izvesti različne gradbene jame za postavitev elektro in telekomunikacijskih objektov, in jarke za polaganje različnih kabelskih vodov. Prikazali bomo potrebne zemeljske meritve, preiskave in izvedbo zemeljskih del za katere uporabljamo različne tehnologije izkopov, zasipov in ureditev zaključnih plasti. V praktičnem delu pa se bomo osredotočili na prikaz dejansko izvedenih objektov za elektro in telekomunikacijske vode. Obravnavali bomo kompletno izvedbo objekta, katera obsega zemeljska in montažna dela.
Keywords: instalacijski vod, gradbena jama, preboj, zgostitev zemljine, izkop, zasip
Published: 26.09.2016; Views: 581; Downloads: 51
.pdf Full text (9,35 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica