| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
PROBLEM FATALIZMA
Andreja Jarc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Problem fatalizma bo predstavilo problem fatalizma v filozofiji. Fatalizem in pojem usode v filozofiji nasploh veljata za nekaj, kar ni vredno resne obravnave. V tej diplomski nalogi želim pokazati, da je fatalizem enakopraven drugim teorijam o problemu svobode in da je fatalizem stališče, ki ga moramo resno upoštevati v obravnavi problema svobodne volje. Izhodišče za mojo obravnavo fatalizma in njegovih problemov bo predstavljal članek Richarda Taylorja Usoda. Richard Taylor je prepričan, da je fatalizem resničen. Cilj moje diplomske naloge bo, da se vprašam, ali je res fatalizem, kot trdi Taylor, resničen in če je, ali to pomeni, da moramo spremeniti stalšče do življenja. Dokazovala bom resničnost fatalizma na podlagi trditev o prihodnjih kontingencah. Kajti če imajo trditve o prihodnjih kontingencah že sedaj resnično vrednost, potem je fatalizem resničen. Če trditve o prihodnjih kontingencah še nimajo resničnostne vrednosti, potem je vprašljivo, ali je fatalizem resničen. Tako bom skozi natančno predstavitev in definicijo fatalizma in pojmov, ki se vežejo na fatalistično doktrino, analizo fatalizma in kritiko argumenta iz fatalizma iskala ključne pomanjkljivosti fatalizma, ki bi ga utegnile zavreči.
Keywords: fatalizem usoda nujnost neogibnost izjave o prihodnosti argument iz pomorske bitke logični fatalizem narativni fatalizem
Published: 14.04.2011; Views: 2350; Downloads: 139
.pdf Full text (423,04 KB)

2.
Presojanje verodostojnosti pričanja s Kriterijsko vsebinsko analizo : diplomsko delo
Tanja Logar, 2009, undergraduate thesis

Keywords: pričanje, priče, verodostojnost, izjave, analize, diplomske naloge
Published: 16.09.2009; Views: 1855; Downloads: 260
.pdf Full text (381,92 KB)

3.
GRANULACIJA V ZRAČNEM TOKU - ANALIZE OBRATOVANJA IN VARNOSTI
Marta Melin, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju je bila izvedena rekonstrukcija procesa granulacije, ki je vključevala zamenjavo obstoječe granulacijske opreme z novejšo in obnovo prostora v skladu z obstoječo zakonodajo. Razlog za rekonstrukcijo je bila dotrajana granulacijska naprava, s katero je bilo vse težje zadostiti novejšim varnostnim predpisom in standardom, vodenje je bilo ročno, pogosto je prihajalo do izpadov proizvodnje. V diplomskem delu je izvedena ocena spremembe proizvodnega procesa priprave suhega granulata s tehnologijo vrtinčnoslojne granulacije po zamenjavi dotrajanje opreme s sodobnejšo. Podana je primerjava opreme, delovnih postopkov, procesnih parametrov, tehničnih karakteristik in postopkov validacije. Izvedena je študija varnosti in obratovanja z uporabo interne metodologije podjetja in metode HAZOP. Primerjana je protieksplozijska zaščita. Rezultati primerjalnih analiz kažejo veliko prednost nove opreme, ki omogoča računalniško vodenje procesa granulacije pri nadzorovanih tehnoloških pogojih in s tem doseganje stabilne kvalitete produkta. Proizvodni časi so krajši, čiščenje opreme enostavnejše, poraba vode manjša. Študije varnosti in obratovanja kažejo, da so fizične in psihične obremenitve delavcev na novi opremi bistveno manjše, prav tako so manjši požarno-eksplozijska ogroženost in vplivi na okolje. Polkvantitativna analiza tveganj kaže, da so tveganja obratovalnih problemov in varnosti zmanjšana na polovico.
Keywords: granuliranje, vrtinčnoslojna granulacija, varnost in zdravje pri delu, tveganje, interna metodologija za izdelavo izjave o varnosti z oceno tveganja, HAZOP, validacija, protieksplozijska zaščita
Published: 09.09.2010; Views: 2744; Downloads: 230
.pdf Full text (2,24 MB)

4.
5.
6.
Spreminjanje izjav prič v kazenskem postopku : diplomsko delo
Eva Javoršek, 2010, bachelor thesis/paper

Keywords: očividci, priče, pričanje, izjave, kazenski postopek, diplomske naloge
Published: 05.05.2011; Views: 1918; Downloads: 280
.pdf Full text (344,13 KB)

7.
Verbalni znaki laganja in kriterijska vsebinska analiza : diplomsko delo
Petra Valant, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract:
Keywords: kazniva dejanja, preiskovanje, osumljenci, izjave, laganje, verbalni znaki, analize, diplomske naloge
Published: 28.10.2011; Views: 2712; Downloads: 256
.pdf Full text (578,95 KB)

8.
TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE NA RAZREDNI STOPNJI OSNOVNE ŠOLE
Anita Fajs, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Tekmovanje iz znanja logike na razredni stopnji osnovne šole je sestavljeno iz treh delov: teoretičnega, praktičnega in empiričnega. V teoretičnem delu je podrobneje predstavljen termin logika in izjave ter tekmovanje iz znanja logike. V praktičnem delu so prikazani tipi nalog, ki se pojavljajo na tekmovanju, opis le-teh in postopek njihovega reševanja. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki je zajela učence do petega razreda, ki so sodelovali na tekmovanju iz znanja logike. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kakšni tipi nalog se pojavljajo na tekmovanju, ali se pojavlja več tipskih nalog kot ne tipskih, kako dolgo že poteka tekmovanje na nižji stopnji, ali se udeležba na tekmovanju stopnjuje, katere naloge se rešujejo bolje in zakaj je temu tako, ali so razlike v rezultatih glede na regijo. Pri raziskovanju je bila uporabljena deskriptivna in kavzalno-neeksperimentalna metoda empiričnega pedagoškega raziskovanja. Pridobljeni, v obliki tabel in grafov predstavljeni podatki, so pokazali, da udeležba na tekmovanju iz znanja logike narašča, da se na tekmovanjih pojavlja manj tipskih nalog kot ne tipskih ter da obstajajo razlike v rezultatih iz tekmovanja glede na regijo. Prav tako obstajajo razlike pri rezultatih dobitnikov brona glede na regijo, ni pa razlike pri rezultatih dobitnikov brona glede na spol.
Keywords: tekmovanje iz znanja logike, razredni pouk, logika, izjave, klasifikacija nalog, vitezi in oprode, gobelini, svetovi, reševanje s tabelo
Published: 25.07.2012; Views: 3251; Downloads: 376
.pdf Full text (1,92 MB)

9.
OBLIKOVANJE PRAVIL ZA PRESLIKAVO PROCESOV IZ ZAPISA COBIT V MODEL BPMN
Katarina Sevšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so oblikovana pravila za preslikavo procesov iz zapisa COBIT v model BPMN. V prvem delu je predstavljeno področje COBIT-a, od njegovega razvoja, okvirja in osrednjih sestavnih delov. Sledi predstavitev BPM notifikacije in njenih elementov ter predstavitev teorije izjavnega računa. V drugem delu so vzpostavljena in formalno zapisana pravila za preslikavo, ki so v tretjem delu validiranana na procesih iz vseh COBIT-ovih domen. Pri tem so za izbrane procese izdelani BPMN modeli, ki potrjujejo pravila. V zadnjem delu so podani rezultati, potrjene, na začetku dela zastavljene hipoteze, navedene omejitve in implikacije ter podani predlogi za nadaljnje delo, katerim na koncu sledi še sklep.
Keywords: COBIT, BPMN, množice, izjave, kvantifikatorji
Published: 13.07.2012; Views: 1391; Downloads: 182
.pdf Full text (7,77 MB)

10.
Ocenjevanje verodostojnosti izjav s tehniko nadzorovanja resničnosti : diplomsko delo univerzitetnega študija
Mirjam Gominšek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Star slovenski pregovor pravi, da ima laž kratke noge, pa vendar ni vedno tako. Ljudje imamo pogosto težave pri prepoznavanju laži in ugotavljanju prevar, zato smo velikokrat »popeljani na led«. Poznavanje resnice v vsakdanjem življenju in v poslovnem svetu je ključnega pomena za sklepanje pravih odločitev. Pomembnost ugotavljanja verodostojnosti pričanja priče ali izjave osumljenca v predkazenskem in sodnem procesu, je tako še večje. Strokovnjaki opozarjajo tako na verbalne kot neverbalne znake laganja. Ti pa vedno niso zanesljivi oziroma niso enoznačni in enotni za vse. Torej ni univerzalnega znaka oziroma recepta za odkrivanje laži. Zato strokovnjaki iščejo inovativnejše in učinkovitejše tehnike, ki bi omogočile ocenjevanje verodostojnosti izjav s čim večjo zanesljivostjo. Ena izmed novejših tehnik je tako imenovana tehnika nadzorovanja resničnosti (ang. Reality Monitoring). Bistvo te tehnike je, da se spomini na resnično doživete dogodke razlikujejo v sami kvaliteti od spominov izmišljenih dogodkov in vsebuje 8 kriterijev na podlagi katerih se presoja verodostojnost izjav. Raziskovalci se opirajo na dejstvo, da je resnica spomin na doživet dogodek, med tem ko je laž spomin izmišljenega dogodka. Pomanjkljivost tehnike nadzorovanja resničnosti pa je v tem, da ni primerna za uporabo pri vseh starostnih skupinah (ni primerna za uporabo pri otrocih mlajših od 10 let) in pri posameznikih, ki opisujejo dogodke, ki so se zgodili daleč v preteklosti (Vrij, 2008).
Keywords: laganje, laži, verbalni znaki, neverbalni znaki, odkrivanje laži, izjave, verodostojnost, diplomske naloge
Published: 08.08.2013; Views: 1220; Downloads: 146
.pdf Full text (329,21 KB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica