| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Smeri razvoja in uporabe učinkovitega daljinskega ogrevanja z visokim deležem obnovljivih virov
Klemen Gungl, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opiše trenutno stanje na področju daljinskega ogrevanja in njegovih generacij ter raziskuje možnosti vključevanja obnovljivih virov energije v sistem daljinskega omrežja ob znižanju temperaturnega režima v sistemu. Opisane so potrebne spremembe za začetek uporabe 4. generacije daljinskega ogrevanja na strani proizvajalcev toplote in odjemalcev, načini shranjevanja toplote, s preračunom pa je ugotovljen vpliv znižanja temperature na toplotne izgube in pretoke, slednji se zaradi nižje temperature povečajo, zmanjšajo pa se toplotne izgube cevovoda. Z znižanjem temperaturnega režima je možno v sistem vključiti tudi toplotne črpalke, nižje temperature pa pozitivno vplivajo na COP število.
Keywords: daljinsko ogrevanje, generacije sistemov daljinskega ogrevanja, alternativni viri energije, znižanje temperaturnega režima, vpliv na toplotne izgube.
Published in DKUM: 02.09.2022; Views: 89; Downloads: 4
.pdf Full text (3,77 MB)

2.
Vpliv sanacijskih ukrepov na rabo energije in kazalnike energetske učinkovitosti enostanovanjske hiše
Aljaž Prah, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena energetska sanacija hiše starejše gradnje. Gre za stavbo, ki je brez toplotne izolacije in je energetsko neučinkovita. Predstavljena je zakonodaja na področju izdaje in izdelave energetskih izkaznic vključno z metodologijo za izračun energetske učinkovitosti stavb. Izveden je bil preliminarni energetski pregled stavbe z izdelavo računske energetske izkaznice. V sklopu preliminarnega energetskega pregleda objekta so bile s termografsko kamero analizirane kritične točke, ki so v nadaljevanju pripomogle k izbiri najbolj smotrnih sanacijskih ukrepov za izboljšanje kazalnikov energetske učinkovitosti. Ukrepi so bili določeni glede na analizo kazalnikov energetske učinkovitosti ter njihovega vpliva na rabo energije v stavbi. Z izvedenimi sanacijskimi ukrepi se vsi kazalniki energetske učinkovitosti izboljšajo in ustrezajo zahtevam, ki jih določa Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah. Glede na vpliv sanacijskih ukrepov na rabo energije v stavbi so ovrednoteni letni prihranki ter analizirana stroškovna upravičenost predlaganih ukrepov.
Keywords: energetska izkaznica, termografija, sanacijski ukrepi, raba energije, kazalniki energetske učinkovitosti, toplotne izgube.
Published in DKUM: 03.12.2021; Views: 407; Downloads: 106
.pdf Full text (3,34 MB)

3.
Toplotne izgube modularnih enot po standardu sist en 12831:2004 : diplomsko delo
Simon Berkovič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V tej diplomski nalogi je predstavljen toplotni izračun dveh modularnih enot sejne sobe in vratarnice. Toplotni izračun temelji na standardu SIST EN 12831:2004. Za določitev notranje projektne temperature se je uporabil standard ISO 7730. V nadaljevanju sta natančno opisana oba standarda in celoten postopek izračuna toplotnih izgub. Za podrobnejšo analizo modularnih enot so se izvedle meritve s termo kamero, kjer se podrobneje vidijo toplotni preboji, toplotni mostovi na spoju enot in fasadnih panelov. Cilj te diplomske naloge je točno določiti toplotne izgube skozi ovoj obeh modularnih enot in podatke primerjati med sabo s pomočjo energetske izkaznice. Na podlagi izračunanih podatkov smo predpisali določene izboljšave, ki pozitivno vplivajo na varčevanje energije potrebne za ogrevanje omenjenih modularnih enot.
Keywords: gradbena fizika, modularna gradnja, prenos toplote, toplotne izgube, energijska izkaznica, učinkovita raba energije
Published in DKUM: 26.11.2019; Views: 948; Downloads: 109
.pdf Full text (12,05 MB)

4.
Energetska in ekonomska ocena sanacije stanovanjske stavbe
Aleksandra Turk, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V uvodnem delu so podana razmišljanja v smislu učinkovite rabe primarne energije naravnih virov in potrebe po naprednem tehnološkem razvoju postrojenj, s poudarkom na energetskih potrebah sveta danes in jutri. V kratkih obrisih so predstavljeni različni obnovljivi viri energije in njihov neizčrpen potencial, posebna gospodarnost izkoriščanja energije zraka. Opisan je razvoj toplotnih črpalk, njihova sestava, način delovanja in pomen grelnega števila. Na osnovi izračunov in analiz je dokazano, kako je mogoče s skrbnim načrtovanjem in upoštevanjem direktiv EU, o varčni rabi energije, znatno zmanjšati škodljive izpuste CO2, na osnovi ustrezne izbire debeline izolacije in energetskega postroja. V tem smislu je na primeru stanovanjske hiše izvedena ocena stroškov porabe lahkega kurilnega olja, če je v ogrevalni sistem vključen nizkotemperaturni kotel, oziroma električnega toka, če je vključena toplotna črpalka zrak / voda.
Keywords: energetika, prenos toplote, viri energije, ogrevanje hiše, naprave za ogrevanje, izolacije, toplotne izgube, stroškovna primerjava
Published in DKUM: 05.04.2016; Views: 1024; Downloads: 80
.pdf Full text (1,77 MB)

5.
ENERGETSKA PRENOVA STANOVANJSKE HIŠE V ROGAŠKI SLATINI
Aleksandar Đurić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Pri načrtovanju novih ali pri prenovi starejših stanovanjskih objektov je vedno bolj pomembna učinkovita raba energije. Že pravilna zasnova toplotne zaščite konstrukcijskih slojev ovoja objekta lahko pri tem veliko pripomore. Zaradi konstantnega izčrpavanja zalog neobnovljivih virov energije je v prihodnosti pričakovati dodatno naraščanje cen energije. Rešitev je možno iskati v ukrepih za zmanjšanje rabe energije, kakor tudi v rabi obnovljivih virov energije, pri čemer oboje prispeva k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje. Toplotna izolacija pri novogradnjah je zadovoljiva, večji problem nastaja pri starejših gradnjah, ki so zelo slabo izolirane ali pa toplotne izolacije sploh nimajo. V diplomski nalogi smo prikazali starejšo stanovanjsko hišo, katere problem predstavljajo prevelike energijske izgube. Na primeru stanovanjske hiše je prikazana analiza energijskih tokov pred in po predlagani prenovi. Predlog prenove je bil v prvi fazi usmerjen v doseganje minimalnih kriterijev Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES 2, 2010), vezanih na toplotni ovoj stavbe, dodatno pa v doseganju energijskega standarda C, ki ga predpisuje Pravilnik o metodologiji izdelave in izdaji energetskih izkaznic stavb (2014).
Keywords: gradbeništvo, energijska prenova, PURES, toplotne izgube, prihranki energije
Published in DKUM: 15.05.2015; Views: 1200; Downloads: 189
.pdf Full text (2,11 MB)

6.
Sanacija kotlovnice v hotelu Orel
Jernej Kirbiš, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V kotlovnici so nameščeni kotli, namenjeni ogrevanju prostorov. Pri sanaciji kotlovnice pa predvsem zamenjamo obstoječe kotle z novimi. Glavni cilj diplomskega dela je predstaviti trenutno stanje glede toplotnih potreb hotela Orel in drugih objektov, ki souporabljajo kotlovnico hotela, ter predlagati ukrepe, ki bi zmanjšali toplotne izgube objektov in povečali njihovo energetsko učinkovitost. Na podlagi že znanih načrtov in shem objektov se je opravil izračun toplotnih izgub stavb. Izračun se je opravil s programsko opremo ETU Haustechnik, z upoštevanjem izračuna, podatkov o porabi plina in pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah pa se je določila potrebna moč kotlov.
Keywords: kotlovnica, toplotne izgube, energetska učinkovitost, obnovljivi viri energije.
Published in DKUM: 17.10.2013; Views: 1556; Downloads: 125
.pdf Full text (4,68 MB)

7.
EKONOMSKA UPRAVIČENOST UPORABE VEČIH VIROV TOPLOTE ZA OGREVANJE STANOVANJSKEGA OBJEKTA IN PRIPRAVO TOPLE SANITARNE VODE
Bojan Voglar, 2013, master's thesis

Abstract: V delu so opisani klasični ogrevalni viri in sončni sprejemnik energije. Prikazani so možni načini ogrevanja in priprave tople sanitarne vode z omenjenimi viri. Delo vsebuje izračun toplotnih izgub stanovanjskega objekta po različnih fazah toplotne izolacije objekta in izračun ekonomske upravičenosti ogrevanja s klasičnimi viri v kombinaciji s sončnimi sprejemniki energije.
Keywords: ogrevalni viri, sončni sprejemniki energije, toplotne izgube objekta, ekonomska upravičenost
Published in DKUM: 17.04.2013; Views: 1783; Downloads: 295
.pdf Full text (7,39 MB)

8.
ENERGIJSKE LASTNOSTI IN PRIMERJAVA PASIVNE IN NIZKOENERGIJSKE HIŠE
Simona Rošer, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Nizkoenergijska gradnja je energijsko varčna z nizkimi stroški porabe. Toplotna zaščita objektov zniža količino energijskih izgub in potrebno energijo za ogrevanje. Učinkovita raba je odvisna od načina projektiranja in uporabe poznanih materialov, sistemov in tehnologije. V diplomskem delu so primerjani različni tipi nizkoenergijske gradnje, opisani so sistemi učinkovite gradnje in primerjava pasivne z nizkoenergijsko gradnjo. Izvedeni so izračuni in primerjave energijskih izgub, dobitkov, ter potrebnih energij za ogrevanje posameznih objektov. Izračuni so primerjani z meritvami, te nam podajo primerjavo predvidenih vrednosti. Ugotovili smo, da je pasivna izgradnja veliko varčnejša od nizkoenergijske, in da meritve ne odstopajo veliko od izračunov.
Keywords: energijska učinkovitost, pasivna hiša, nizkoenergijska hiša, toplotne izgube, toplotni dobitki, raba energije za ogrevanje
Published in DKUM: 21.09.2012; Views: 2347; Downloads: 409
.pdf Full text (1,62 MB)

9.
Izračun toplotne obremenitve hiše po SIST EN in URSA
Boris Mladenovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen izračun toplotne obremenitve hiše. Za primerjavo sta izdelana izračuna projektne toplotne obremenitve s standardom SIST EN 12831:2004 in programskim paketom URSA4. Glavni cilj diplomske naloge je natančno določiti toplotne izgube objekta z namenom uvrstitve v energetski razred in s tem izdelave energetske izkaznice z obema metodama. Na podlagi dobljenih rezultatov smo podali možne ukrepe za zmanjšanje toplotnih izgub. S programom URSA smo izračunali nekaj možnih ukrepov povečanja toplotne zaščite in podali prihranek toplotne energije, vrednost investicije in vračilno dobo.
Keywords: gradbena fizika, ovoj zgradbe, toplotna prehodnost, energetska izkaznica, toplotne izgube, smotrna raba energije
Published in DKUM: 23.05.2012; Views: 5294; Downloads: 1544
.pdf Full text (3,07 MB)

10.
IZRAČUN TOPLOTNE OBREMENITVE HIŠE PO DIN IN ISO STANDARDU
Matija Glinšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen preračun toplotne obremenitve hiše za obstoječo stavbo. Za primerjavo sta izdelana izračuna projektne toplotne obremenitve hiše po dveh metodah. Starejša je metoda DIN 4701, ki je predstavljena v starejših različicah najbolj razširjenega projektantskega priročnika Grejanje i Klimatizacija avtorjev Recknagel in ostali. Druga metoda je standard SIST EN 12831:2004. Glavni cilj diplomskega dela je ugotoviti razlike med obema metodama na primeru hiše. Dobljene računske rezultate smo primerjali z dejansko količino porabljene toplote in izdelali energetsko izkaznico za stavbo.
Keywords: prenos toplote, gradbena fizika, toplotne izgube, smotrna raba energije, energetska izkaznica
Published in DKUM: 21.10.2011; Views: 5784; Downloads: 1375
.pdf Full text (2,91 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica