| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Preprečevanje izgub paketov na pošti slovenije
Sara Dular, 2021, bachelor thesis/paper

Abstract: V zadnjem času je moč zaznati, da prihaja do povečane spletne prodaje in posledično do večjega števila izgub paketov. V diplomskem delu prikazujemo, kako ta problem preprečiti oziroma ga zmanjšati. Diplomsko delo začnemo s teorijo o paketih in standardu GS1, nato analiziramo posnetek obstoječega stanja od sprejema paketa na pošto pa vse do njegove vročitve. V delu predstavljamo tudi kritično analizo, ki vključuje tri vidike: zaposlenega na pošti, pošiljatelja in prejemnika. V sklopu raziskovanja smo predlagali dve rešitvi. Prva je uvedba tehnologije RFID. Ta možnost je učinkovitejša, ampak predstavlja z vidika podjetja Pošta Slovenija, d. o. o., velik finančni zalogaj. Druga rešitev je zaposlitev novega zaposlenega, ki bi bil zadolžen za skeniranje pošiljk. Ta varianta je finančno dostopnejša, vendar dopušča večjo možnost za napake. Na podlagi preučenih možnostih predlagamo uvedbo tehnologije RFID. Njena uvedba je sicer velik stroškovni zalogaj, vendar se na dolgi rok bolj obrestuje. S tovrstno tehnologijo bi Pošta Slovenije, d. o. o., imela možnost avtomatskega skeniranja vseh paketov, s čimer bi preprečila možnost izgube paketov in izboljšala nadzor nad pošiljkami.
Keywords: izguba paketov, sledljivost, tehnologija RFID, črtna koda
Published in DKUM: 26.11.2021; Views: 816; Downloads: 79
.pdf Full text (1,37 MB)

2.
PRIMERJAVA PROGRAMSKIH IN STROJNIH EMULATORJEV NA OMREŽJU IP
Janko Pušnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo analizira emulatorje napak na IP-omrežju. V ta namen smo umetno generirali promet z uporabo odprtokodnega programa D-ITG, pri čemer smo uporabili programski in strojni emulator napak, ter primerjali rezultate. Analizirali smo najpogostejše scenarije izgubljanja prometa na IP-omrežju, hkrati pa smo se omejili na tri različne kodeke, za katere smo postopoma povečevali število sej z generatorjem prometa D-ITG. Rezultati so pokazali razlike med strojnim in programskim emulatorjem napak. Odstopanja so predvsem v programskem emulatorju napak in so posledica uporabljene strojne opreme. V diplomskem delu so podane tudi splošne značilnosti uporabljenih orodij, njihove funkcije in nekatere omejitve.
Keywords: izguba paketov, programski emulator napak, strojni emulator napak, generator prometa, IP-omrežje.
Published in DKUM: 30.11.2012; Views: 1434; Downloads: 73
.pdf Full text (3,69 MB)

3.
VPLIV IZGUBE PAKETOV NA KAKOVOST VIDEO VSEBIN
Katarina Teršek, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga prikazuje kako izguba paketov v prenosnem omrežju vpliva na kakovost videa. V prvem delu je opisano teoretično ozadje izbrane teme, ki omogoča lažje razumevanje nadaljevanja. Drugi del opisuje izvedbo eksperimentalnega testiranja in analizo končnih rezultatov. Celotno delo je bilo opravljeno na operacijskem sistemu Microsoft Windows. Uporabljeno je bilo programsko orodje za vrednotenje kakovosti videa EvalVid verzije 2.7.
Keywords: telekomunikacijske storitve, kakovost storitev, video, izguba paketov, PSNR
Published in DKUM: 26.09.2011; Views: 1900; Downloads: 82
.pdf Full text (1,04 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica