| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza pristopov iskanja in selekcije kadrov v slovenskih podjetjih
Simona Kastelic, 2023, master's thesis

Abstract: Uspešno delovanje podjetij je v veliki meri odvisno od njihovih zaposlenih. Zagotavljanje zadostnega števila ustreznih kadrov je ena od temeljnih nalog managementa človeških virov. Pri tem je bistven ustrezno izveden postopek iskanja in selekcije kadrov. V raziskavi smo želeli ugotoviti, katere metode iskanja in selekcije so se v praksi izkazale za najprimernejše. Podjetja najpogosteje pridobivajo kandidate z objavami prostih delovnih mest na različnih zaposlitvenih portalih, spletnih straneh in socialnih omrežjih. Vedno pogosteje sta v uporabi tudi headhunting in pridobivanje kandidatov na podlagi priporočil. Na področju selekcijskega postopka pa sta se kot najustreznejši izkazali metodi intervjuja in testiranja kandidatov. Ugotovili smo, da obstajajo razlike pri iskanju kvalificiranega in nekvalificiranega kadra. Razlike se kažejo tako v postopkih pridobivanja kandidatov kot v fazi selekcije. Prav tako so bile zaznane razlike med javnim in zasebnim sektorjem. V zasebnem sektorju je v uporabi širši spekter metod iskanja in selekcije kot v javnem sektorju. V javnem sektorju je pri izboru kandidatov ključno izpolnjevanje razpisnih pogojev, medtem ko je v zasebnem sektorju poudarek tudi na osebnostnih in vedenjskih karakteristikah kandidatov. Potrdila se je naša domneva, da se večina podjetij sooča s težavami pri zapolnitvi prostih delovnih mest, zato smo podali priporočila tako glede postopkov pridobivanja kandidatov kot tudi glede izvedbe selekcijskega postopka. Predpogoj za uspešnost iskanja in selekcije kadrovskih virov pa je ustrezna blagovna znamka delodajalca.
Keywords: iskanje in pridobivanje kadra, selekcijske metode, izbirni postopek
Published in DKUM: 31.05.2023; Views: 321; Downloads: 66
.pdf Full text (3,59 MB)

2.
Integriteta vodij policijskih postaj kot temelj uspešnosti delovanja policijskih postaj : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Danijel Škoberne, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je nastalo z namenom prikaza pomena integritete policijskih vodij na nivoju policijskih postaj v Republiki Sloveniji. Ugled policije v širši javnosti je predvsem odvisen od delovanja policistov neposredno na terenu, le te pa vodijo načelniki policijskih postaj oziroma njihovi pomočniki. V zvezi s tem je še kako pomembno, da so na navedena delovna mesta postavljeni ljudje, ki imajo vodstvene sposobnosti, predvsem pa da podrejene vodijo z zgledom in da se zavedajo pomena integritete. Uspešnost delovanja policijskih postaj je lahko torej odvisna od uspešnega vodje z visoko stopnjo integritete. Opisali smo razmejitev med managerjem in vodjo ter opisali vrline dobrega vodje. V nalogi smo opisali organiziranost slovenske policije in opisali izbirne postopke za zasedbo delovnih mest načelnika oziroma pomočnika načelnika policijske postaje. Še posebej nas je zanimalo, kako v praksi poteka izbor kandidatov in kako se v izbirnem postopku izražajo etične in moralne vrednote posameznika. V ta namen smo opravili intervju z uslužbenko, ki opravlja naloge v SDP večje Policijske uprave, ki nam je prikazala, kako poteka izbor kandidatov v praksi in poudarila nekatere pomanjkljivosti. Zanimalo nas je tudi mnenje uslužbencev policije, ki zasedajo vodstvena delovna mesta na policijskih postajah znotraj Policijske uprave Celje. V ta namen je bila izdelana anketa, za izvedbo ankete pa smo pridobili soglasje Centra za raziskovalne dejavnosti, Policijske akademije. S pomočjo ankete smo odgovorili na postavljene hipoteze in v splošnem ugotovili, da se vodje zavedajo pomena integritete.
Keywords: vodje policijskih postaj, integriteta, vrline, izbirni postopek, policijske postaje, diplomske naloge
Published in DKUM: 26.05.2023; Views: 437; Downloads: 74
.pdf Full text (1,47 MB)

3.
Napovedna veljavnost psihološkega testiranja za uspeh v izbirnem postopku : magistrsko delo
Miša Pogorevčnik, 2022, master's thesis

Abstract: Izbor ustreznega kadra predstavlja izziv za vsako organizacijo, saj je od sposobnosti, učinkovitosti in delovne uspešnosti zaposlenih odvisna prihodnost teh organizacij. Višja policijska šola se izbirnih postopkov že vrsto let loteva sistematično ter z dobro zastavljenimi izbirnimi postopki, ki vključujejo več različnih faz. V pričujoči raziskavi smo se osredotočili na tri faze izbirnega postopka, skozi katere gredo kandidati za policiste, in sicer psihološko testiranje, selekcijski intervju in psihološki pregled. Namen raziskave je ugotoviti, katere osebnostne lastnosti imajo najvišjo napovedno veljavnost uspeha kandidatov v izbirnem postopku ter ali splošne intelektualne sposobnosti napovedujejo uspeh kandidata v izbirnem postopku. V raziskavi je sodelovalo 423 kandidatov za policiste, ki so se izbirnih postopkov udeležili v letu 2021. Analizirali smo rezultate, pridobljene s pomočjo dveh osebnostnih vprašalnikov – Eysenckov in Freiburški osebnostni vprašalnik – ter testom inteligentnosti – test nizov. Izkaže se, da so najpomembnejše osebnostne lastnosti, ki napovedujejo uspeh na izbirnem postopku ekstravertnost in usmerjenost k dosežkom; posameznik, ki bo manj uspešen, pa bo tisti, ki bo izkazoval več nevroticizma. Višji dosežki na testu inteligentnosti prav tako napovedujejo uspeh na izbirnem postopku.
Keywords: Psihološko testiranje, izbirni postopek, napovedna veljavnost, osebnost policista.
Published in DKUM: 04.11.2022; Views: 384; Downloads: 68
.pdf Full text (1,31 MB)

4.
KADROVANJE V PODJETJU ATLANTIC GRUPA D.D.
Martina Menegalija, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Odločitev o tem, koga zaposliti in na katero delovno mesto, močno vpliva na poslovanje vsakega podjetja. Zaposlovanje na podlagi tradicionalnega pristopa, ki temelji na pregledovanju življenjepisov, pregleda seznama izkušenj in osebnega intervjuja s kandidatom, lahko podjetju prinese veliko tveganje. Dogaja se, da kandidat na izbornem razgovoru ustvaril dober vtis, potem pa na delovnem mestu ne doseže pričakovanj delodajalca. Zato je načrtovanje, izbiranje in uvajanje kadra nedvomno pomembno za vsako organizacijo, ki deluje v pogojih konkurence na trgu. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in raziskovalni del. V teoretičnem delu smo predstavili proces kadrovanja od planiranja do uvajanja in motiviranosti zaposlenih. V raziskovalnem delu smo najprej predstavili podjetje Atlantic Grupa d.d., njegovo organizacijsko strukturo, poslanstvo in vizijo. Ugotavljali smo, kako v podjetju Atlantic Grupa d.d. deluje kadrovski oddelek, kakšen je proces zaposlovanja kadrov in kako podjetje uvaja nove kandidate. V ta namen smo izvedli intervju s HR specialistko in anketo, ki smo jo elektronsko izvedli med zaposlenimi. Z analizo rezultatov smo dobili jasno sliko delovanja kadrovskega oddelka, procesa zaposlovanja in procesa uvajanja novih zaposlenih v podjetju. Ugotovili smo, da se v podjetju Atlantic Grupa d.d., močno zavedajo kako pomembni so zaposleni za uspeh podjetja. Kadrovski oddelek sledi trendom iz področja kadrovanja in se s tem trudi pridobiti najboljše kandidate za določeno delovno mesto. V zaključnem delu smo razpravljali o ugotovitvah in podali predloge za izboljšanje obstoječega stanja.
Keywords: kadrovanje, planiranje kadrov, izbirni postopek, intervju
Published in DKUM: 12.10.2016; Views: 2579; Downloads: 394
.pdf Full text (1,18 MB)

5.
Zasnova modela zaposlovanja v proizvodnih podjetjih
Nataša Češarek, 2016, master's thesis

Abstract: Zaposleni so v današnjem času ključen in nepogrešljiv del podjetja in veljajo za najpomembnejši dejavnik uspeha. Podjetja se zavedajo, da lahko konkurenčno prednost dosegajo z dobrimi in sposobnimi zaposlenimi, ki stremijo k skupnemu cilju, zato podjetja z zaposlenimi načrtujejo skupne cilje in na ta način vsem zagotavljajo zadovoljstvo. Funkcija managementa človeških virov se ukvarja z zaposlenimi in procesom zaposlovanja in je v zadnjem času veliko pridobila na pomenu. Vse več podjetij ima oblikovano kadrovsko službo, ki se ukvarja z zaposlenimi in zaposlovanjem. Tako kot vsako dejavnost v podjetju je potrebno načrtovati tudi dejavnost managementa človeških virov in zaposlovanja. Načrtovanje, ki ga izvaja management človeških virov, mora biti vključeno tudi v strategijo podjetja, načrti zaposlovanja pa morajo biti usklajeni z vizijo in cilji podjetja, saj le tako lahko uresničujejo cilje. Načrtovanje je potrebno, da si podjetje zagotovi zadostno število delavcev, ki bodo s svojim delom uresničevali cilje podjetja in se skupaj s podjetjem razvijali. Predvidevati je potrebno morebitne odhode, prerazporejanja in napredovanja, kar mora management natančno načrtovati. Podjetja ne dobijo takoj pravih in ustreznih zaposlenih, zato jih morajo poiskati. Zaposlovanje je ponavljajoč proces, saj ga sproži vsaka potreba po novem delavcu in vključuje več različnih aktivnosti, ki jih mora management obvladati, da najde in izbere kvalificiranega delavca in ga nato zaposli. Glede zaposlovanja smo opravili tudi raziskavo med proizvodnimi podjetji. Ena od funkcij managementa človeških virov je tudi sklepanje delovnih razmerij, zato je pomembno poznavanje delovnopravne zakonodaje, ki ureja razmerja med delavci in delodajalci. Management mora poznati vrste pogodb o zaposlitvi ter pravice in obveznosti delavca in delodajalca, da lahko s kandidatom zadovoljivo uredi delovo razmerje. Na koncu imamo tudi prenehanje delovnega razmerja, ki je prav tako del cikla zaposlovanja, saj z odhodi delavcev ponovno nastopi potreba po novih delavcih.
Keywords: management človeških virov, načrtovanje človeških virov, zaposleni, pridobivanje kandidatov, izbirni postopek, uvajanje
Published in DKUM: 13.09.2016; Views: 1089; Downloads: 82
.pdf Full text (1,67 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica