| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Radikalni islamizem in džihad
Tina Svet, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Terorizem v sodobnem svetu predstavlja eno izmed ključnih groženj za nacionalno in mednarodno varnost. Teroristični akt je pogosto učinkovita taktika šibkejše strani v neizenačenem konfliktu. Učinki oziroma posledice terorizma so neprimerljivo večje od stroškov in so zelo neposredne. To so človeške žrtve, strah in trpljenje, ogrožanje družbene povezanosti, politične stabilnosti, velika materialna škoda in podobno. Poleg negativnih družbenih in gospodarskih posledic ima terorizem tudi druge, neposredne učinke. Med temi je najbolj kritično povečanje poseganja varnostnih organov v človekove pravice. Teroristični akt ima trdno določene cilje, ki pa so doseženi šele z reakcijo napadene strani. Ta reakcija je pogosto pretirana in sproži verigo dogodkov, ki vodijo k cilju, ki so ga napadalci določili. Med vzroke oziroma gonilo terorizma spadajo številni dejavniki in sicer psihološki, gospodarski, politični, verski in socialni. V zaključnem delu se bomo posvetili predvsem terorizmu, ki je povezan z islamsko religijo. Islam je monoteistična, druga največja religija na svetu in se zelo hitro širi. Za svoje širjenje po svetu nekatere ekstremistične islamske skupine za orodje uporabljajo nasilje, ki velikokrat vodi v teroristične napade (Purg, 1997). Islamska religija ima drugače urejeno pravo, ki mu pravimo Šeriatsko pravo oz. Šarija. Šeriatsko pravo ne povzema le odnosov med ljudmi in državo, temveč tudi odnose človeka z Bogom. Džihad oziroma sveta vojna v islamskem izrazoslovju pomeni potruditi se ali stremeti k plemenitemu namenu. Pri radikalnih islamistih pa je džihad pojmovan kot dolžnost, ki jo razumejo kot potrebo po islamiziranju Zahodnih držav z nasiljem, ki brez nadzora preide v teroristična dejanja. Boj proti verskemu terorizmu je izjemno zapleten. Najuspešnejši ukrep naj bi bil odprava vzrokov, ki so pripeljali do terorizma (Pasić, 2006).
Keywords: diplomske naloge, Džihad, obveščevalna dejavnost, protiteroristični ukrepi, radikalni islamizem, terorizem
Published: 07.09.2020; Views: 173; Downloads: 39
.pdf Full text (991,64 KB)

2.
Indikatorji islamistične radikalizacije
Klemen Kocjančič, Iztok Prezelj, 2020, original scientific article

Abstract: Namen prispevka: Islamistična radikalizacija v smeri izvajanja nasilja je postala pereč družbeni problem, ki lahko doseže višek v islamističnem ekstremizmu in terorizmu. Namen prispevka je identificirati ključne indikatorje islamistične radikalizacije. Metode: Po preučitvi literature o ranljivosti verskih skupin sta bili v empiričnem delu uporabljeni metodi študije primerov in intervjujev s predstavniki ključnih verskih skupnosti ter Urada za verske skupnosti v Sloveniji. Ugotovitve: Obstoječi primeri islamistične radikalizacije v Sloveniji kažejo nižjo intenzivnost v primerjavi s tujino, a njihova prisotnost že omogoča opredelitev nabora indikatorjev. Intervjuji s predstavniki verskih skupnosti potrjujejo zavedanje nevarnosti islamistične radikalizacije in s tem povezanih tveganj. V prispevku so opredeljeni različni indikatorji islamističnega radikalnega vedenja in delovanja, še posebej pa so bili opredeljeni indikatorji radikalizacije borcev povratnikov. Omejitve/uporabnost raziskave Tovrstna opredelitev in pojasnitev indikatorjev islamistične radikalizacije sta absolutno relevantni z vidika oblikovanja slovenskega sistema identificiranja in zgodnjega opozarjanja na radikalizacijo pri posameznikih in skupinah. Rezultati so lahko uporabni tudi v drugih državah. Raziskava je omejena zaradi majhnega nabora sogovornikov, na katerem temeljijo indikatorji. To je bilo mogoče v določeni meri preseči z uporabo širše konceptualne literature na to temo. Praktična uporabnost: Nabor indikatorjev bo praktikom z različnih področij omogočal, da svojo pozornost usmerijo na oblike vedenja, ki so tvegane in značilne za islamistično radikalizacijo v smeri nasilja. Izvirnost/pomembnost prispevka: Prispevek na izviren način kombinira teorijo ranljivosti verskih skupin z modeli islamistične radikalizacije in intervjuji v lokalnem okolju. Rezultati pomembno dopolnjujejo obstoječe vedenje o spektru problema radikalizacije na osnovi identificiranih indikatorjev.
Keywords: indikatorji, verska radikalizacija, ekstremizem, islamistični terorizem, islamizem, polarizacija
Published: 28.05.2020; Views: 434; Downloads: 25
URL Link to full text
This document has many files! More...

3.
Džihad in terorizem : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Petra Habič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na opisovanju in raziskovanju pojavov, kot so: terorizem, vera, islam in džihad. Terorizem velja za svetovni fenomen in pojav, ki ima že dolgo zgodovino. V zadnjem desetletju pa je s pomočjo medijev postal še bolj prepoznaven. Terorizem se je razvil tudi v družbenih okvirih, zamejenih z islamsko religijo, kjer islamski skrajneži, radikalci, izvajajo napade in zanje prevzemajo odgovornost. Vzroki za napade so politične narave, saj skušajo z nasiljem izraziti svoje nezadovoljstvo. Obstaja veliko oblik terorizma, najbolj razširjena in tudi najnevarnejša pa je oblika verskega terorizma, saj so posamezniki za dosego svojih ciljev pripravljeni umreti za boga. Goreči verniki sebe pojmujejo kot mučenike, ki so pripravljeni ustreči volji Alaha. Islam je monoteistična religija z bogato zgodovino, kulturo, običaji in pravili. Vendar veliko pozitivnih lastnosti ostaja javnosti skritih, saj Zahod islam vidi predvsem kot religijo nasilja in terorizma. Ravno sveta vojna ali džihad pomembno vpliva na napačno, negativno predstavo o islamu. Džihad teroristi izkoriščajo in skrunijo njegov pravi pomen, ko ga navajajo kot vojno nasilje proti nemuslimanom, tj. nevernikom. Tako postaja islam v očeh ljudi religija nasilja. Velik vpliv na negativno podobo islama pa imajo tudi mediji, saj pomembno vplivajo na mnenje ljudi, ki se je oblikovalo o islamu. Islam je v nasprotju z drugimi religijami medijsko bolj izpostavljen ter zato bolj izkoriščen.
Keywords: terorizem, islam, džihad, radikalni islamizem, fundamentalizem, mediji, diplomske naloge
Published: 23.11.2012; Views: 2533; Downloads: 456
.pdf Full text (573,65 KB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica