| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
DOLOČANJE OKSALATNIH IONOV V RASTLINSKIH VZORCIH Z IONSKO KROMATOGRAFIJO
Majda Mekić, 2015, master's thesis

Abstract: V sklopu magistrskega dela smo preučevali razvoj in validacijo analizne metode za določevanje oksalatnih ionov v različnih rastlinskih vzorcih z uporabo ionske kromatografije. Sočasno z oksalatnimi ioni smo določili v istih vzorcih še vsebnosti kloridnih, nitratnih in sulfatnih ionov. Razvito metodo smo tudi delno validirali, z namenom potrditve ustreznosti izbrane metode. Določili smo linearnost, mejo določljivosti, mejo zaznavnosti, natančnost in pravilnost. V obseg validacije smo vključili tudi stabilnostno študijo standardov. Rezultati kažejo na ustreznost razvite metode, ki daje ponovljive, obnovljive, natančne in točne rezultate v ustreznem delovnem območju izbranih anionov. Topne oksalate smo iz vzorcev ekstrahirali z vodo na vodni kopeli pri 80 °C in 15 min. V raziskavo smo vključili rabarbaro (olupljeno steblo in olup), krompir, gomolj zelene, pastinak, korenje, jagode, liste bezga in korme tara. Med analiziranimi vzorci je bila vsebnost vodotopnih oksalatov najvišja v rabarbari. V olupu smo določili nekoliko višjo vsebnost (473 mg/100 g sveže mase) kot v steblu (331 mg/100g sveže mase). Vrednosti v preostalih vzorcih so bile nižje od 1,2 mg/100 g sveže mase za vzorec jagod do 15,9 mg/100 g sveže mase za vzorec korenja. V bezovih listih in kormih tara so bile vsebnosti vodotopnih oksalatov 89,5 mg/100 g suhe snovi (vzorci bezgovih listov) in med 104 ter 134 mg/100 g suhe snovi (kormi tara).
Keywords: oksalatni ioni, rastlinski vzorci, ionska kromatografija, validacija
Published: 21.10.2015; Views: 1093; Downloads: 250
.pdf Full text (31,44 MB)

2.
DOLOČANJE ANIONOV Z IONSKO KROMATOGRAFIJO
Leonida Zalar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Kvaliteta vode odraža sestavo vode, odvisno od naravnih procesov in aktivnosti človeka, kar določamo s kvalitativno in kvantitativno oceno. Parametri, ki opisujejo kvaliteto vode, so odvisni od namena uporabe vode. Za vsako nameravano uporabo vode obstaja skupina parametrov, ki najustrezneje izražajo kvaliteto. Vsebnost določenih anionov, kot so na primer klorid, nitrat (V), sulfat, fosfat in nitrat (III) je pokazatelj kvalitete vode. Diplomska naloga obsega določanje koncentracije anionov z ionsko kromatografijo in primerjavo določanja koncentracije fosfata z ionsko kromatografijo in molekulsko spektroskopijo. Po optimizaciji analiznega postopka smo izvedli validacijo analizne metode. Potrdili smo, da so rezultati meritev natančni in točni ter da je metoda primerna za določanje vsebnosti anionov v različnih vrstah vod.
Keywords: Ionska kromatografija, validacija, anioni, fosfat
Published: 02.08.2012; Views: 1853; Downloads: 351
.pdf Full text (809,69 KB)

3.
4.
5.
6.
7.
Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica