| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Otrok s sladkorno boleznijo in zdravljenje z insulinsko črpalko
Kaja Rot, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: V diplomskem delu je predstavljena obravnava otroka s sladkorno boleznijo in inzulinsko črpalko. Predstavljen je razvoj sladkorne bolezni pri otroku, posebnosti glede na razvojna obdobja otroka, življenje otroka z inzulinsko črpalko ter vloga medicinske sestre. Raziskovalne metode: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela s podrobno preučitvijo domače in tuje literature. Domačo literaturo smo pridobili s pomočjo podatkovne baze COBISS, tujo s pomočjo podatkovnih baz Springerlink in Google book. Rezultati: Sladkorna bolezen v Sloveniji in po svetu je v porastu, saj se število obolelih letno poveča za kar 4 %. Vloga medicinske sestre – edukatorke je bistvenega pomena, saj s pravilno edukacijo pripomoremo k boljšemu vodenju sladkorne bolezni in s tem k boljšim vrednostim glikoliziranega hemoglobina.
Keywords: sladkorna bolezen tipa 1, otrok, inzulinska črpalka, edukacija, vloga medicinske sestre
Published in DKUM: 04.07.2017; Views: 1722; Downloads: 292
.pdf Full text (603,74 KB)

2.
Kakovost življenja pacienta z inzulinsko črpalko
Ivana Pranič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Sladkorna bolezen je ena najkompleksnejših kroničnih bolezni. Od pacienta zahteva veliko mero sodelovanja, ustreznega ukrepanja ob težavah in discipline, zato je seveda nujno, da pacienti razumejo vse mehanizme in dejavnike, ki vplivajo na koncentracijo glukoze v krvi. Za to pa morajo biti ustrezno poučeni. Zato je del sodobne obravnave sladkornega pacienta z inzulinsko črpalko tudi redno in temeljito poučevanje pacientov. Namen: Namen diplomskega dela je v teoretičnem delu predstaviti sladkorno bolezen, inzulinsko črpalko ter ugotoviti ali se je pacientom z inzulinsko črpalko kakovost življenja spremenila. Metode: Uporabili smo opisno (deskriptivno) metodo dela. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Za zbiranje podatkov smo uporabili anonimni anketni vprašalnik. Raziskavo smo izvedli v Bolnišnici Topolšica v diabetološki ambulanti. V raziskovalni vzorec smo vključili 40 pacientov z inzulinsko črpalko. Rezultati in diskusija: Ugotovili smo, da pacienti znajo dobro rokovati z inzulinsko črpalko. Tako lahko sklepamo da osebje v diabetološki ambulanti paciente dobro poučuje in motivira. Za doseganje dobre urejenosti sladkorne bolezni pa je najboljši način metoda štetja ogljikovih hidratov. Kakovost življenja anketiranih se je spremenila na boljše. Iz podatkov sklepamo, da uporaba inzulinske črpalke bistveno vpliva na zadovoljstvo z urejenostjo sladkorne bolezni in na kakovost njihovih življenj.
Keywords: Sladkorna bolezen, inzulinska črpalka, kakovost življenja, medicinska sestra.
Published in DKUM: 30.05.2013; Views: 2255; Downloads: 300
.pdf Full text (883,45 KB)

3.
DEKLICA S SLADKORNO BOLEZNIJO TIPA 1 V REDNI SKUPINI VRTCA
Melita Kruhar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Starši so bili seznanjeni o vodenju sladkorne bolezni pri deklici s pomočjo inzulinske črpalke od diabetološkega tima in na tridnevnem sistematičnem izobraževanju in učenju o tehničnih značilnostih inzulinske črpalke. Vzgojiteljica je bila skupaj s starši v bolnišnici na uvodnem seznanjanju o sladkorni bolezni pri deklici in njenih značilnostih, vendar pa ni bila deležna izobraževanja o tehničnih značilnostih inzulinske črpalke. O vodenju bolezni s pomočjo inzulinske črp
Keywords: Ključne besede: sladkorna bolezen tipa 1, inzulinska črpalka pri otrocih, socialna in čustvena vključenost, vloga vzgojiteljic.
Published in DKUM: 23.04.2009; Views: 4302; Downloads: 750
.pdf Full text (765,23 KB)

Search done in 8.57 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica