| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
NEZVESTOBA V POVEZAVI Z INTIMNOSTJO IN TEORIJO OBJEKTNIH ODNOSOV
Sara Dajčman, 2014, master's thesis

Abstract: Nezvestoba je ena izmed najbolj bolečih izkušenj v partnerski zvezi. Posamezniki se velikokrat sprašujejo, zakaj je prišlo do te izkušnje. V pričujoči raziskavi je poudarek predvsem na povezanosti nezvestobe s strahom pred intimnostjo in dimenzijami objektnih odnosov. V teoretičnem delu so podrobneje predstavljeni nezvestoba, intimnost, strah pred intimnostjo ter integrativni model medosebnih odnosov. Zanimale so nas razlike med zvestimi in nezvestimi posamezniki v izraženosti objektnih odnosov, strahu pred intimnostjo, zadovoljstvom s sedanjim odnosom in permisivnostjo stališč do nezvestobe. V vzorec je bilo vključenih 337 udeležencev, od tega 13,1-odstotkov moških in 86,9-odstotkov žensk. Udeleženci so bili stari od 18 do 30 let, povprečna starost je bila 23,39 let (Std. Dev = 2,55). Raziskava je pokazala, da so posamezniki, ki so že bili nezvesti, bolj nagnjeni k nezvestobi, imajo višje izražen strah pred intimnostjo in bolj permisivna stališča do nezvestobe. Druga ključna ugotovitev je ta, da je za nezveste posameznike bolj značilna izraženost poddimenzij (Simbiotično zlivanje, Narcisizem, Egocentrizem, Strah pred požrtjem) in dimenzije Testa objektnih odnosov (Zagledanost vase). Pokazala se je pozitivna povezanost strahu pred intimnostjo z nagnjenostjo k nezvestobi in nekaterimi poddimenzijami (Simbiotično zlivanje, Egocentrizem, Strah pred požrtjem, Socialna izolacija) in dimenzijami (Odvisnost, Zagledanost vase, Odtujenost) Testa objektnih odnosov.
Keywords: nezvestoba, nagnjenost k nezvestobi, stališča do nezvestobe, intimnost, strah pred intimnostjo, objektni odnosi, subjektni odnosi, integrativni model medosebnih odnosov
Published: 09.12.2014; Views: 1133; Downloads: 363
.pdf Full text (341,63 KB)

2.
Doživljanje spolnosti med nosečnostjo: vidik žensk
Patricija Šviga, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča, namen: V nosečnosti pride do različnih telesnih in fizioloških sprememb, ki lahko vplivajo na doživljanje spolnosti in spolnost samo med nosečnostjo. V zaključnem delu smo želeli ugotoviti do kakšnih sprememb pride med nosečnostjo, kako le – te vplivajo na spolnost v tem življenjskem obdobju ter kako ženske doživljajo spolnost med nosečnostjo. Raziskovalne metode: Uporabili smo deskriptivno metodo in sistematičen pregled strokovne in znanstvene literature. Za prikaz poteka analize literature smo uporabili PRISMA diagram. Kriteriji za iskanje literature so vključevali aplikacijo vnaprej zastavljenih vključitvenih oz. izključitvenih kriterijev. V končno analizo smo vključili 5 člankov. Rezultati: Z analizo literature smo ugotovili, da je spolnost v nosečnosti zelo pomembna. Ženske imajo veliko potrebo po čustveni in fizični intimnosti. Skozi pozitivno izkušnjo spolnosti v nosečnosti lahko krepijo svojo vlogo nosečnice. Najpogostejše težave in spremembe s katerimi se soočajo nosečnice v spolnosti so utrujenost, strah pred dispareunijo, splavom, poškodbo ploda in krvavitvami, pridobivanje na telesni teži, povečane dojke, povečan izcedek. Vsi ti dejavniki imajo pomembno vlogo pri upadu pogostnosti spolnih odnosov. Interpretacija in zaključek: Večina žensk se med nosečnostjo srečuje s težavami pri spolnosti, kar ima vpliv na njihovo dojemanje sebe kot spolnega bitja. Pomembno, je da jim znamo zdravstveni delavci s svojim strokovnim znanjem pomagati in ohraniti spolnost tudi med nosečnostjo.
Keywords: spolni odnos, gravidnost, intimnost, spolno vedenje
Published: 11.11.2019; Views: 91; Downloads: 45
.pdf Full text (214,56 KB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica