| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 26
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Urbani center za osebe z demenco v Slovenj Gradcu : magistrsko delo
Grega Pečolar, 2020, master's thesis

Abstract: Demenca predstavlja eno izmed najhitreje rastočih bolezni, ki močno posega v vsakdan vedno večjega števila ljudi širom sveta. V magistrskem delu smo poskušali preko socialnega aspekta, ki je osnova snovanja okolja primernega za osebe z demenco, nagovoriti laično kot tudi strokovno javnost. Vodilo arhitekturne zasnove centra za osebe z demenco je oseba z zmanjšanimi kognitivnimi sposobnostmi, okrog katere se predpostavi prostor, ki ponuja vse mehanizme spodbujanja in ohranjanja človeškega dostojanstva. Na ta izjemno kompleksen družbeni problem smo podali enostaven in jasen koncept rešitve, ki zajema podrobno analitično raziskavo, na podlagi katere smo zasnovali arhitekturno urbanistično idejo. Na primeru manjšega mesta kot je Slovenj Gradec smo s pomočjo prostorskih analiz in specifične morfologije prostora predlagano arhitekturno rešitev umestili v urbano mestno tkivo v posredno bližino mestnega jedra. V delu so predstavljeni tudi parametri načrtovanja, ki se kažejo na vseh področjih urejanja prostora in zajemajo zasebne, poljavne in javne prostore. Vsi prostori so razgibani, odprti, smiselno povezani in umeščeni v prostor kot celota, kar daje funkcionalnost celotni zasnovi centra za osebe z demenco.
Keywords: arhitektura, demenca, mestno tkivo, urbanizem, interier, družba
Published in DKUM: 07.10.2020; Views: 1310; Downloads: 240
.pdf Full text (83,95 MB)

2.
GT 22: KREATIVNA PRENOVA OBJEKTA
Nastja Utroša, 2018, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi je podana arhitekturna in tudi teoretična rešitev prostora GT22 na Glavnem trgu 22 v Maiboru. V rešitev je vključena galerija, bistro, coworking in terasa. Rešitev je nastala na podlagi analiz tovrstnih umetnostnih združenj v Sloveniji in tujini.
Keywords: GT22, Maribor, arhitektura, interier, umetnost, kuhinja, terasa, povezanost, enota
Published in DKUM: 25.09.2018; Views: 965; Downloads: 139
.pdf Full text (8,02 MB)

3.
Prenova zapuščenega objekta na Orožnovi 7
Žiga Judar, 2018, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi je predstavljena idejna zasnova študentskega centra, ki ponuja bivalne prostore ter različne dejavnosti za potrebe študentov. Projektna naloga je sestavljena iz analize, ki zajema obstoječ objekt ter okolico, v kateri je pozicioniran grafični prikaz obstoječega stanja in nove zasnove objekta.
Keywords: prenova, Orožnova 7, arhitektura, interier, ploščad, Maribor
Published in DKUM: 25.09.2018; Views: 881; Downloads: 170
.pdf Full text (4,24 MB)

4.
Idejna zasnova arhitekture in interierja turističnih kontejnerskih bivalnih enot
Rene Blažič, 2018, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava zasnovo arhitekture in interierja turističnih kontejnerskih bivalnih enot. Uvodoma je predstavljena gradnja z ladijskimi kontejnerji, krajši zgodovinski pregled ladijskih kontejnerjev in kontejnerska arhitektura. V drugem delu je predstavljena lokacija ter zasnova arhitekture in interierja turističnih objektov, ki smo jih zasnovali s pomočjo teorije iz prvega dela.
Keywords: Kontejnerska gradnja, turizem, interier, arhitektura
Published in DKUM: 24.09.2018; Views: 1138; Downloads: 278
.pdf Full text (21,00 MB)

5.
Zasnova poslovnega objekta za sodelanje na Tkalskem prehodu
Valentina Polič, 2017, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava tipologijo poslovnega objekta z večnamenskimi prostori in okoljem, pri katerem prevladuje skupno delo. Objekt se nahaja v starem mestnem jedru mesta Maribor. V prvem delu projektne naloge so opisane lastnosti pisarniški prostorov in prostorov za skupno delo, načini ustvarjanja okolja, ki spodbuja delovni proces ter zahteve, ki omogočajo primeren in varen način uporabe prostorov. V okviru naloge analiziramo referenčne primere, problematiko starega mestnega jedra ter izbrano območje. Na podlagi predhodnih analiz je predstavljena arhitekturna rešitev.
Keywords: arhitektura, interier, sodelanje, poslovni objekt, staro mestno jedro, Maribor
Published in DKUM: 14.09.2017; Views: 1263; Downloads: 185
.pdf Full text (87,36 MB)

6.
Slovenski ornament v interierju - Zasnova kavarne ob Slovenskem ljudskem gledališču Celje : projektna naloga univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje
Ana Žugelj, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Predmet raziskave diplomskega dela je obravnava slovenskega ornamenta, njegova pojavnost v oblikovanju in aplikacija v prostoru. Z analizo obstoječega stanja in z željo po ustrezni uporabi ornamenta v prostoru je predstavljena idejna zasnova kavarne ob Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Gledališka in dekorativna umetnost tako soustvarita ambient nove mestne kavarne.
Keywords: interier, slovenski ornament, notranje oblikovanje, grafična podoba, kavarna
Published in DKUM: 26.09.2016; Views: 1530; Downloads: 295
.pdf Full text (47,79 MB)

7.
VIDIKI GRADNJE NA KLANCU: ZASNOVA ARHITEKTURE IN INTERIERJA ENODRUŽINSKE HIŠE NA KOROŠKEM
Katarina Kresnik, 2016, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga se nanaša na zasnovo arhitekture in interierja enodružinske hiše na klancu. V projektni nalogi je v prvem - teoretičnem delu opisana tradicionalna koroška hiša, primerjava gradnje objektov na klancu in na ravnem terenu, ter različni tipi gradnje na klancu. Eden izmed njih je gradnja na terenu, kateri je tudi uporabljen pri projektu. V drugem delu pa se zbrano gradivo in znanje prenese na zasnovo hiše.
Keywords: enodružinska hiša, klanec, arhitektura, interier, Koroška
Published in DKUM: 02.09.2016; Views: 1770; Downloads: 334
.pdf Full text (24,92 MB)

8.
Idejna zasnova arhitekture in interierja hiše dvojčka
Leon Novak, 2016, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava tipologijo dvojček kot priljubljeno obliko stanovanjske gradnje, značilnosti, njegove prednosti in slabosti. Podaja referenčne primere dvojčkov, njihovih interierjev ter opredeljuje izhodišča trajnosti, ki so pomembna pri načrtovanju dvojčkov. V okviru naloge analiziramo območje in predstvimo idejno zasnovo dvojčka, s katero želimo dokazati trajnost, ekonomičnost, estetiko in kvaliteto tovrstne tipologije.
Keywords: arhitektura, dvojček, interier, stanovanjska gradnja
Published in DKUM: 01.09.2016; Views: 1679; Downloads: 393
.pdf Full text (49,74 MB)

9.
Predelna stena skozi čas: zasnova minimalistične predelne stene
Renata Damijan, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava umetnostnozgodovinski pregled razvoja predelnih sten Daljnega vzhoda ter njihov vpliv na razvoj predelnih sten na Zahodu. Osrednji del naloge je namenjen zasnovi mobilne in fleksibilne minimalistične predelne stene, pohištvenega elementa, ki uporabnikom sodobnih interierjev omogoča hitro in enostavno preoblikovanje prostora. Ključne značilnosti minimalizma, kot so čiste linije, enostavne geometrijske oblike, preproste forme brez okrasja, skrbno načrtovani detajli, in prostor, ki ga zapolnjuje praznina, se tako zrcalijo skozi inovativno obliko osnovnih gradnikov in lahke skeletne konstrukcije zasnove predelne stene, ki uporabniku omogoča različne konfiguracije prostora. Modularna zasnova skupaj z obnovljivimi viri izpolnjuje zahteve trajnostno naravnanih izdelkov.
Keywords: oblikovanje, minimalizem, predelna stena, interier
Published in DKUM: 07.07.2016; Views: 1231; Downloads: 106
.pdf Full text (4,78 MB)

10.
Enodružinska hiša: zasnova objekta, interierja in okolice
Ajda Rampre, 2016, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi sem zasnovala nov sodoben objekt. V prvi fazi naloge sem izbrala območje, nato pa sem v sodelovanju z lastniki poskušala oblikovati stavbo, ki zadostuje njihovim potrebam, hkrati pa izkorišča potenciale izbranega območja. Teoretičen del naloge v glavnem analizira prostorske značilnosti ter umestitev projekta v ožji in širši prostor, tukaj so predstavljena tudi moja oblikovna izhodišča in funkcionalnost novega objekta, glede na prostor v katerega je umeščen. V projektnem delu naloge pa sem poskušala prenesti vsa spoznanja, analize prvega teoretičnega dela, v oblikovanje oz. zasnovo novega objekta.
Keywords: arhitektura, interier, okolica, enodružinska hiša
Published in DKUM: 18.02.2016; Views: 1201; Downloads: 189
.pdf Full text (12,82 MB)

Search done in 1.71 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica