| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
OBLIKOVANJE KOLEKCIJ SVETIL
Eva Bračič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Oblikovanje kolekcij svetil temelji na oblikovanju treh kolekcij svetil s poudarkom na inspiraciji in ustvarjanju treh konceptov, ki se povezujejo v enega. Prva kolekcija, imenovana Volna, je v napravljena iz surove volne , obdelane s tehniko polstenja, njen navdih je oblikovanje neobdelanih naravnih materialov. Led je naslov druge kolekcije, katere inspiracija je posnemanje narave z uporabo modernih materialov. V tej kolekciji uporabljen material akrilat posnema led. Tretja kolekcija z imenom Plastika predstavlja rešitev uporabe predmetov iz nerecikljivih materialov, ki jih prehitro zavržemo. Svetila tretje kolekcije so tako oblikovana iz plastičnih vilic, plastičnih slamic in žogic za namizni tenis, ki vsebujejo polistiren, ki ga ne recikliramo.
Keywords: svetila, luči, oblikovanje, interier, oblikovanje svetil
Published: 16.10.2009; Views: 2096; Downloads: 170
.pdf Full text (2,96 MB)

2.
OBLIKOVANJE KOLEKCIJE TEKSTILIJ ZA INTERIER NA TEMO DUNAJSKE SECESIJE S POSEBNIM OZIROM NA DUNAJSKI OPUS JOŽETA PLEČNIKA
Renata Damijan, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomskega dela je oblikovanje kolekcije tekstilij za interier na temo zgodovinskega stila dunajske secesije s poudarkom na Plečnikovih delih. Plečnik se v času delovanja na Dunaju z oblikovanjem tekstilij ni načrtno ukvarjal, jih je pa spretno izbiral in uporabljal kot dekorativni in funkcionalni element opremljanja prostorov. Kolekcija vzorcev tekstilij za interier je oblikovana na podlagi spoznanj in inspiracij, dobljenih pri raziskovanju zgodovine. V njej so združeni ključni in splošno prepoznavni elementi dunajske secesije s skupnimi značilnostmi Plečnikovih interierjev. Kolekcija je nastala tako na osnovi primerjalne študije in analize Plečnikovega dunajskega obdobja, kot tudi subjektivne zaznave barv, tekstur, kompozicije in prostora.
Keywords: Oblikovanje, tekstilije, interier, Plečnik, dunajska secesija
Published: 20.10.2009; Views: 2007; Downloads: 134
.pdf Full text (17,35 MB)

3.
ŠTUDIJ PREFERENC TER ČUSTEV IN OBČUTKOV BARV TEKSTILIJ IN OBJEKTOV V INTERIERJU
Sanja Šafran, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen diplomske naloge je bil ugotoviti, kako barve vplivajo na občutke in čustva človeka na splošno in v prostoru. Po kratkem opisu področja in opredelitvi diplomskega dela v uvodnem poglavju smo v drugem poglavju predstavili teoretične osnove. V tretjem, praktičnem delu diplomske naloge smo si do novih spoznanj pomagali z raziskavo. Kot merski instrument smo izbrali anketni vprašalnik. V uvodnem delu anketnega vprašalnika nas je zanimal spol, starost, izobrazba in zaposlenost anketirancev. Drugi del ankete je predstavljala pomenska skala (skala nasprotnih pojmov). Naš cilj je bil torej ugotoviti kako, določene barvne kombinacije (harmonije) v prostoru vplivajo na občutke in čustva ljudi glede na spol, starost, izobrazbo in zaposlenost. Raziskava je pokazala, da so ženske in moški zelo podobnega mnenja. Prav tako ni opaziti večjih razlik med starostnima skupinama. Do večjih odstopanj je prišlo pri izobrazbi, kjer so bili v večini podobnega mnenja anketiranci s končano srednjo in visoko šolo. Izstopali so tisti s končano višjo šolo. Prav tako je prišlo do večjih odstopanj pri zaposlenosti, kjer so bili v večini podobnega mnenja zaposleni anketiranci in študentje/dijaki. Izstopali so nezaposleni anketiranci. Na koncu smo primerjali še naše občutke in čustva z občutki in čustvi anketirancev ženskega spola, starih 20-25 let, študentov/dijakov, s končano srednjo šolo, ker tudi sami spadamo v to skupino in ker nas je zanimalo, kako podobni oziroma različni občutki se nam pojavljajo ob istih barvnih kombinacijah v prostoru. Ugotovili smo, da so naša mnenje zelo podobna, prihajalo je le do manjših odstopanj.
Keywords: barve, preference, semantika, občutki, interier
Published: 13.10.2011; Views: 1581; Downloads: 312
.pdf Full text (4,76 MB)

4.
OBLIKOVANJE PROSTOROV PEKARNICE DOBROT
Katja Keržan, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Predmet raziskave diplomskega dela je oblikovanje prostora, logotipa ter podati smernice grafične podobe Pekarnice dobrot z imenom TO!MMM. Skozi kontinuiran proces smo prikazali povezanost grafične podobe in arhitekture prodajalne. V diplomskem delu smo oblikovali prostor prodajalne in opremo, ki je podrejena funkciji dejavnosti, hkrati pa s pravilno izbiro materialov ustavili ambient, ki se dopolnjuje z idejo prodajalne kruha in pekovskih izdelkov. Lokacija obdelovanega prostora je realna, zato so omejitve pri oblikovanju prostora neizogibne.
Keywords: oblikovanje prodajalne, logotip, interier, pekarna
Published: 05.10.2011; Views: 1863; Downloads: 127
.pdf Full text (3,89 MB)

5.
URBANI INTERIER ČAJNICE: OD IDEJNE ZASNOVE DO 3D VIZUALIZACIJE
Mateja Žnidarič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Način življenja, ki ga živimo, na nas vpliva stresno, v nas povzroča nemir, neugodje in potrtost ter nam ne dopušča dovolj časa zase. Čajnica pa predstavlja prostor, ki sproža občutke umirjenosti, zadovoljstva, ugodja, udobja in spoštovanja ter predstavlja prostor, kjer si vzamemo čas zase. V diplomski nalogi smo se zato odločili za obravnavo problema urbanega interiera čajnice, ki smo ga umestili na stolpnico. Ustvarili smo prostor, v katerem lahko občutimo povezanost mesta z naravo. To smo dosegli tako, da smo upoštevali izbiro materialov in barve, v prostor vnesli dovolj naravne svetlobe in narave v obliki notranjih in zunanjih vrtov, izbrali primerno notranjo opremo, temelj vsemu pa je bil funkcionalen tloris. Tako smo ustvarili mnoge ambiente, kateri bodo na voljo ljudjem in s tem različne možnosti doživljanja pitja čaja. V diplomski nalogi so tako predstavljene idejne rešitve urbanega interiera čajnice v 3D vizualizaciji.
Keywords: arhitektura, čaj, čajnica, urbanizem, interier, vizualizacija
Published: 27.09.2012; Views: 1486; Downloads: 111
.pdf Full text (3,25 MB)

6.
KOMPOZICIJSKA IN PROSTORSKA ZASNOVA ŠOLSKE JEDILNICE IN NJENA PRENOVA
Nina Matjašič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: O oblikovanju kompozicije in prostorske zasnove šolskih prostorov je zapisanega zelo malo. Navkljub dejstvu, da šolarji preživijo veliko časa v šolskih prostorih, se premalo pozornosti posveča predvsem oblikovanju njihovega interierja. Diplomsko delo obravnava zasnove šolske jedilnice in išče tako prostorske kot oblikovne rešitve, saj je za dobro počutje v prostoru pomembnih veliko dejavnikov, kot so kompozicija pohištva, vizualni učinki, barve in materiali.
Keywords: arhitektura, interier, jedilnica, oblikovanje
Published: 28.09.2012; Views: 1321; Downloads: 72
.pdf Full text (3,36 MB)

7.
KOMPOZICIJA ZASNOVE FRANŠIZNE KAVARNE
Gregor Sagadin, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Predmet raziskave diplomskega dela je oblikovanje celostne grafične podobe franšizne kavarne ter podajanje smernic zasnove interierija za izmišljeno blagovno znamko. V diplomskem delu smo prikazali povezanost grafične podobe z notranjostjo kavarne. Z izbiro materialov ter notranje opreme smo ustvarili ambient, ki ga je mogoče umestiti na katerokoli lokacijo
Keywords: arhitektura, interier, logotip, celostna podoba
Published: 28.09.2012; Views: 992; Downloads: 87
.pdf Full text (21,84 MB)

8.
ZGODOVINSKI PREGLED RAZVOJA AVTODOMA IN KOMPOZICIJSKA ZASNOVA INTERIERJA
Enej Verlič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Na svetu obstaja veliko različnih modelov avtodomov z najrazličnejšimi interierji. Diplomsko delo obravnava več problemov, ki nastopijo pri snovanju dobrega interierja avtodoma. Redukcija prostora nas sili k premišljenemu načrtovanju in oblikovanju bivalne enote. Posebno pozornost moramo posvetiti postavitvi elementov, saj se lahko hitro pojavi občutek utesnjenosti in neugodja. Ključni problem diplomske naloge je, kako ustvariti kvaliteten in udoben interier avtodoma.
Keywords: avtodom, interier, oblikovanje, arhitektura, barve, prostor
Published: 24.09.2012; Views: 2008; Downloads: 93
.pdf Full text (23,57 MB)

9.
IDEJNA ZASNOVA PRENOVE ARHITEKTURE IN INTERIERJA VRTCA IVANA GLINŠKA (RIBIŠKA ENOTA)
Katja Zakelšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Nove vzgojno-izobraževalne smernice, v katerih v ospredje stopa otrok kot posameznik, trendi trajnostne, energetsko učinkovite arhitekture in novi pravilniki so na področju arhitekture vrtcev prinesli mnogo sprememb. Umetnost projektiranja za otroke je, kljub standardom in normativom, nekdaj puste vrtce, spremenila v pisane, inovativne stavbe, ki spodbujajo otroško senzibilnost, inteligenco in svobodo duha. V diplomski nalogi smo se posvetili prenovi obstoječega objekta enote vrtca Ivana Glinška Maribor in dograditvi nove strukture. Predstavili smo teoretični pogled na arhitekturno zasnovo vrtcev in ureditev interierja. Analizirali smo že izvedene primere prenov iz Slovenije in sveta. Vso znanje smo združili in uporabili na praktičnem primeru prenove vrtca v Mariboru.
Keywords: prenova vrtca, vrtec Ivana Glinška Maribor, pravilniki, interier
Published: 26.09.2012; Views: 1566; Downloads: 124
.pdf Full text (5,42 MB)

10.
ZASNOVA INTERIERJA ZA BARSKI TIP LOKALA
Josipa Horvatek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Predmet raziskave diplomskega dela je oblikovanje barskega prostora osredoto!eno na funkcionalnost in udobje prostora. Zraven tega smo vklju!ili upodobitev logotipa in celotne grafi!ne podobe kavarne. Izbira materialov in barvnih kombinacij dopolnjuje celovito idejo udobnega prostora. Sodoben dizajn lokacije doda moderen pridih, vendar kon!no modernizacijo kavarne dose"emo z integriranjem sodobne tehnologije, kot so tabli!ni ra!unalniki, katere uporabljamo kot glavni vmesnik za naro!anje, virtualni !asopis ter internetni brskalnik.
Keywords: oblikovanje barskega prostora, kavarna, interier, vizualizacija, tablični računalniki
Published: 28.09.2012; Views: 1222; Downloads: 139
.pdf Full text (4,89 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica