| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Glasbena ustavrjalnost v predšolskem obdobju otroka : diplomsko delo
Neli Voglar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Otroci v sebi nosijo ustvarjalne potenciale. Glasba jim omogoča, da v njej svobodno ustvarjajo, izražajo svoja občutja in spoznavajo sebe ter druge. Naloga odraslih je, da otroškim glasbenim dosežkom pozorno prisluhnemo in da otroke s svojim vedenjem ter pričakovanji vodimo do celovite izgradnje njihovih glasbenih potencialov. Cilj diplomskega dela je bil načrtovati in izvajati didaktične enote v okviru glasbene dejavnosti ustvarjanja v glasbi in ob glasbi. V raziskavi, v katero smo vključili 2–3 in 4–5 let stare otroke, smo pri usmerjenih in neusmerjenih glasbenih dejavnostih spremljali interes in občutja otrok pri ustvarjanju v glasbi in ob glasbi ter kvaliteto glasbenega ustvarjanja in analizirali učinkovitost ciljne strukture priprave. Prišli smo do ugotovitev, da je večina otrok med glasbenim ustvarjanjem izražala veselo razpoloženje, največ občutkov strahu ali nezadovoljstva pa so izrazili otroci pri vokalnem ustvarjanju. Izkazalo se je, da so otroci 2. starostnega obdobja za ustvarjanje v glasbi in ob njej potrebovali več spodbud vzgojitelja in večkrat izražali občutke strahu ali nezadovoljstva med glasbenim ustvarjanjem kot pa otroci 1. starostnega obdobja. Otroci 2. starostnega obdobja so v okviru naše raziskave tudi večkrat ustvarili izvirne instrumentalne vsebine. Največ načrtovanih ciljev so otroci v celoti dosegli na področju instrumentalnega ustvarjanja, najmanj pa na področju vokalnega ustvarjanja.
Keywords: glasba, glasbena ustvarjalnost, vrtec, predšolski otrok, interes otrok
Published in DKUM: 24.11.2021; Views: 953; Downloads: 137
.pdf Full text (2,48 MB)

2.
VOKALNO IN INSTRUMENTALNO USTVARJANJE PREDŠOLSKIH OTROK
Danijela Slavic, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ustvarjanje v glasbi vključuje izmišljanje in oblikovanje glasbenih vsebin (melodije, ritma, spremljave) ter raziskovanje glasbenih elementov in sredstev. Otrok svoje glasbene sposobnosti razvija z lastno aktivnostjo, ki je povezana tudi z njegovim interesom. Naloga vzgojiteljev pa je, da otrokom oblikujemo spodbudno in raznoliko glasbeno okolje, ki jim bo omogočilo celostni razvoj. Cilj empiričnega dela diplomske naloge z naslovom Vokalno in instrumentalno ustvarjanje predšolskih otrok je bil ugotoviti, ali otroci v oddelku od 3 do 6 let pevsko in instrumentalno ustvarjajo, kako se odzivajo na dejavnosti vokalnega in instrumentalnega ustvarjanja ter ali se njihov interes za vokalno in instrumentalno ustvarjanje poveča ob sistematičnem načrtovanju dejavnosti s tega področja. Končne ugotovitve kažejo, da lahko s spodbudnim okoljem in izvajanjem dejavnosti pri glasbenem ustvarjanju v otroku ponovno prebudimo in povečamo željo do vokalnega in instrumentalnega ustvarjanja.
Keywords: ustvarjanje v glasbi, predšolski otrok, interes otrok, načrtovanje
Published in DKUM: 01.06.2016; Views: 1519; Downloads: 180
.pdf Full text (1,55 MB)

3.
POSLUŠANJE KLASIČNE GLASBE V VRTCU
Nataša Cvetko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Poslušanje glasbe je sestavni del različnih glasbenih dejavnosti. Je pomembno področje za otrokov glasbeni, estetski, moralni, telesni in duševni razvoj. Zato je zelo pomembno, da otrok posluša kakovostno glasbo, kar je v veliki meri odvisno od vzgojitelja. V diplomski nalogi z naslovom Poslušanje klasične glasbe v vrtcu je bila v empiričnem delu opravljena raziskava, katere namen je bil izvedeti, ali se pri otrocih poveča interes za poslušanje klasične glasbe ob sistematičnem poslušanju le-te. Za raziskovanje zadanega cilja je bila uporabljena deskriptivna metoda zbiranja podatkov s testom, ki ga je sestavila Sigrid Abel Struth. Rezultati in interpretacija rezultatov raziskave kažejo, da se je pri otrocih bistveno povečal interes za poslušanje klasične glasbe. To potrjuje, da otroci zavračajo zmotno mnenje oz. prepričanje večine odraslih, da je klasična glasba zanje pretežka, preresna, neprimerna, dolgočasna.
Keywords: poslušanje glasbe, klasična glasba, predšolski otrok, interes otrok, načrtovanje
Published in DKUM: 03.06.2011; Views: 5431; Downloads: 787
.pdf Full text (587,86 KB)

Search done in 1.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica