| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ANALIZA UPORABNOSTI VMESNIKA ZA WINDOWS 8
Andi Jankovič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Začetek diplomskega dela vsebuje opis uporabniških vmesnikov in temeljnih pojmov, ki so povezani z njimi. Nato opišemo tudi splošne principe dobrega snovanja vmesnikov in človeške karakteristike, katerim posvetimo veliko pozornosti pri snovanju vmesnikov. V nadaljevanju je izvedena teoretična analiza vmesnika za Windows 8 s pomočjo splošnih principov dobrega snovanja. Na koncu diplomskega dela je predstavljena še praktična analiza, izvedena s pomočjo lastne aplikacije.
Keywords: interakcija človek računalnik, uporabniški vmesniki, windows 8, napotki za snovanje, funkcionalnost vmesnika
Published: 27.09.2013; Views: 954; Downloads: 71
.pdf Full text (1,79 MB)

2.
RAZVOJ VMESNIKA ZA APLIKACIJE NA MOBILNIH NAPRAVAH
Nejc Muršič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo potek razvoja uporabniških vmesnikov mobilnih naprav na različnih platformah in za različne vrste aplikacij. Pri tem se omejujemo na trenutno najbolj razširjene platforme, kot so Android, iOS in Windows Phone 8. Vsako platformo opisujemo, predstavljamo njen uporabniški vmesnik, njegove gradnike in sam potek razvoja vmesnika. V drugem delu diplomske naloge izdelujemo lastno spletno aplikacijo in predstavljamo razvoj uporabniškega vmesnika.
Keywords: Interakcija človek računalnik, uporabniški vmesniki, aplikacije za mobilne naprave, zasnova vmesnika, funkcionalnost vmesnika
Published: 30.09.2013; Views: 995; Downloads: 92
.pdf Full text (1,99 MB)

3.
INTERAKCIJA ČLOVEK-RAČUNALNIK NA OSNOVI DRŽE GLAVE S POMOČJO TEHNIK RAČUNALNIŠKEGA VIDA
Jaša Černe, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se ukvarjali z možnostjo naturalizacije interakcije med človekom in računalnikom s pomočjo tehnik računalniškega vida. Osredotočili smo se na usmerjenost glave, saj predstavlja bogat vir informacij tako o mentalnem kot o fizičnem stanju subjekta in velja za pomemben faktor pri človeški komunikaciji. Razvili smo dve aplikaciji, ki na osnovi zajema iz spletne kamere ocenita usmerjenost glave v realnem času. Pri prvi aplikaciji smo na vsakem okvirju aplicirali metodo Viola-Jones za detekcijo obraza, nato pa s pomočjo knjižnice Dlib z regije obraza lokalizirali obrazne značilke. Te smo uporabili kot vhod v metodo POSIT, ki je vrnila 3D-rotacijo obraza glede na pogled kamere. Zaradi nedoseganja želenih rezultatov aplikacije smo razvili dodatno rešitev, v kateri smo zamenjali postopek pridobitve lokacij obraznih značilk. Tokrat smo uporabili programsko opremo Chehra, ki je namesto vsakokratne detekcije obraza tega detektirala le na začetku, nato pa je izvajala sledenje s pomočjo algoritma za lokalizacijo obraznih značilk. Uporabno vrednost razvite aplikacije (Chehra) smo demonstrirali s pametnim predvajanjem videoposnetka v predvajalniku VLC, premikanjem miškinega kazalca in premikanjem miškinega koleščka. Učinkovitost omenjenih funkcionalnosti smo ovrednotili na osnovi dveh različnih testov. Test pravilnosti interpretiranih akcij v scenariju pametnega predvajanja videoposnetka je pokazal, da je algoritem v večini primerov zelo učinkovit. Določene težave mu povzročajo zgolj mejne rotacijske vrednosti, najverjetneje zaradi dejstva, da ljudje za manjše spremembe fokusa pozornosti velikokrat ne premaknemo celotne glave, pač pa le smer pogleda. Test učinkovitosti simulacije miškinih funkcionalnosti pa je pokazal, da je razvita rešitev počasnejša od standardne računalniške miške, omogoča pa skoraj enak nivo natančnosti.
Keywords: računalniški vid, interakcija človek – računalnik, usmerjenost glave, obrazne značilke
Published: 09.09.2016; Views: 935; Downloads: 62
.pdf Full text (2,53 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica