| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Elektronska redovalnica z vidika učiteljev, učencev in staršev
Tanja Klobasa, 2021, master's thesis

Abstract: Živimo v času, ki ga zaznamuje stalni napredek in povečana uporaba informacijsko- komunikacijske tehnologije (IKT) v vsakdanjiku. Življenje brez uporabe IKT si težko predstavljamo. Informatizacija je s svojimi produkti, kot je elektronska redovalnica posegla tudi v šolstvo. Uvedba le te je tako v šole kot v domove prinesla tako pozitivne kot negativne spremembe. V teoretičnem delu magistrske naloge najprej prikazujemo nekatere značilnosti vzgoje v družini. Nato pozornost posvetimo razvoju otrokove odgovornosti in samostojnosti ter prikažemo pomen sodelovanja staršev in šole ter njen vpliv na otrokovo učno uspeš-nost. V nadaljevanju pozornost namenimo informatizaciji in IKT ter spremembam, ki jih le ti prinašata v šolski prostor. Osredotočimo se na elektronsko redovalnico, njen pomen, zgradbo, ponudnike in varnost. V nalogi opozorimo tudi na pasti in negativne spremembe, ki jih informatizacija nosi s seboj in predstavimo nekatere dileme ob upo-rabi elektronske redovalnice. V empiričnem delu naloge nas zanima, kako učitelji, učenci in starši gledajo na uvedbo elektronske redovalnice, ali jo zaznavajo bolj v negativni ali pozitivni luči. Podrobneje nas zanima, kakšna so stališča učencev, učiteljev in staršev o vplivu elektronske redo-valnice na komunikacijo med učitelji in starši; na šolsko uspešnost in delo učencev; na samostojnost in odgovornost otrok ter na odnose med starši in učenci. Rezultati kažejo, da učitelji, učenci in starši v osnovi e-redovalnico zaznavajo kot pozitivno pridobitev. Raziskava tako kaže, da med učitelji glede na delovno dobo, med učenci glede na raz-red, med starši glede na razred otroka obstajajo nekatere statistično pomembne raz-like v pogledih na e-redovalnico.
Keywords: vzgoja v družini, odgovornost, samostojnost, intenzivno starševstvo, sodelovanje med šolo in starši, informatizacija, IKT, e-redovalnica, eAsistent, Lo.Polis
Published: 06.05.2021; Views: 86; Downloads: 23
.pdf Full text (2,22 MB)

2.
INTENZIVNO STARŠEVSTVO IN PRAVICA OTROKA DO PROSTEGA ČASA
Milica Vogrinčič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Otroci so temeljni in hkrati najranljivejši člen naše družbe. Ravno zaradi te ranljivosti je spoštovanje in zagotavljanje njihovih pravic posebno občutljivo in pomembno področje. Šele dobro stoletje imajo otroci status subjekta, ne le objekta pravic. Deklaracija (1959) in pozneje Konvencija o otrokovih pravicah (1989) sta spodbudili velike spremembe v pravni zaščiti in položaju otrok, pa tudi v tradicionalnem razumevanju otroštva. Med drugim tudi razumevanje prostega časa otrok in možnosti do igre. Konvencija o otrokovih pravicah v 31. členu tako določa, da imajo otroci pravico do počitka in prostega časa ter do igre in razvedrila, primernega otrokovi starosti. Pri preživljanju otrokovega prostega časa ima pomembno vlogo tudi družina. Današnji svet postavlja vedno bolj zahtevno nalogo družini in staršem v želji, da bi bil njihov otrok najuspešnejši, svoje ambicije pretvorijo v otrokove želje in temu cilju pod okriljem otrokovega dobrega tudi sledijo. Čas, ki naj bi bil namenjen za otrokovo igro, želijo starši kakovostno zapolniti z različnimi dejavnostmi, to pa nemalokrat vodi v dodatno obremenitev otrok namesto njihovo razbremenitev. Ena izmed glavnih negativnih posledic intenzivnega starševstva v tem obdobju je prav v omejevanju otrokovega prostega časa. Ukrepi za razbremenitev intenzivnega starševsta je v igri, s katero se otrok povezuje s svetom, pridobiva izkušnje ter krepi svojo domišljijo in v razbremenitvi otroka s prostočasnimi dejavnostmi.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: otrokove pravice, pravica do prostega časa, prosti čas, intenzivno starševstvo
Published: 18.11.2016; Views: 1255; Downloads: 96
.pdf Full text (910,87 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica