| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 27
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
KORISTI UVEDBE REŠITVE NAVISION, NA PRIMERU PODJETJA INTEGRAL LENDAVA D.D.
Andrej Čeh, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Uvedba celovite rešitve je za podjetja velik finančni zalogaj in lahko traja več mesecev ali celo več let. Zagotovo so cilji vsakega podjetja, ki pristopi k projektu koristi, ki bi morale biti ob zaključku projekta večje od stroškov, ki so bili potrebni za izvedbo projekta. Podjetja z investicijami v informacijske sisteme pričakujejo večjo konkurenčnost, nižje stroške dela, optimalnejši poslovni proces, izboljšanje kakovosti, zagotavljanje potrebnih informacij vodstvu, itn. V želji za uspehom pa premalo upoštevajo dejavnike, ki so ključnega pomena za uspešno izvedbo implementacije. Med pomembnejše ključne dejavnike uvajanja uvrščamo podporo vodstva, prenovo poslovnih procesov, ustreznost strojne opreme, izobraževanje, vključevanje končnih uporabnikov, hitro implementacijo. Celotni projekt je lahko hitro ogrožen, če se pojavijo težave le na enem od navedenih področij. Navedeni dejavni so bili ključnega pomena tudi pri uvedbi rešitve Navision v podjetje Integral. Kritična točka pri uvedbi rešitve v Integralu je bila neodločnost vodstva, ki je skoraj ogrozilo ves projekt le kak teden pred pričetkom produkcije. Rezultat raziskave o uvedbi ERP rešitev v podjetju Integral je pokazal, da so koristi večje od vložka. Koristi so prikazane po področjih in z različnimi metodami. Glede na koristi je zagotovo ena izmed pomanjkljivosti uvedbe ta, da se implementacija ni zgodila že prej.
Keywords: ERP, Microsoft Dynamics NAV, implementacija, koristi uvedbe, ključni dejavniki, stroški uvedbe, Integral Lendava d.d.
Published: 18.06.2009; Views: 2811; Downloads: 366
.pdf Full text (1,40 MB)

3.
LEIBNIZ-NEWTONOVA FORMULA
Brigita Polanec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo Leibniz-Newtonovo formulo. V prvem delu so definirani osnovni pojmi, ki jih potrebujemo za nadaljno razlago. V nadaljevanju so predstavljeni izreki integralskega računa. V zadnjem delu diplomskega dela je podan življenjepis obeh matematikov in zgodovinski opis odkritja Leibniz-Newtonove formule, kakor tudi razlike in podobnosti v razvoju. Zaključimo lahko, da sta Leibniz in Newton razvila pomemben matematičen rezultat, s katerim nam je omogočeno, da hitreje in enostavneje izračunamo vrednost določenega integrala. Njuno odkritje pa je pripomoglo tudi k nadaljnim, novim rezultatom v matematiki.
Keywords: Matematika, Leibniz-Newtonova formula, nedoločeni integral, določeni integral, osnovni izrek analize.
Published: 17.06.2009; Views: 3027; Downloads: 216
.pdf Full text (364,32 KB)

4.
Prilagoditev vojaške infrastrukture poklicni vojski s poudarkom na izvajanju programov celostne skrbi za pripadnike Slovenske vojske : magistrska naloga
Zdenka Veselič, 2009, master's thesis/paper

Abstract: Slovenija je po osamosvojitvi organizirala vojaško obrambo na način, kot je bil v nekdanji skupni državi. Razvijala je številčno veliko vojsko, v katero so bili vključeni z majhnim deležem pripadniki stalne sestave ter pripadniki rezervne sestave, ki so bili v enote SV razporejeni na podlagi zakonsko obveznega služenja v rezervni sestavi. Pripadniki moškega spola so se usposabljanja za obrambo domovine udeleževali na služenju vojaškega roka, ki je bil prav tako zakonsko obvezen za vse zdravstveno sposobne moške državljane, stare med 18 in 27 let. Ob nadaljnjem razvoju Slovenske vojske se je vse bolj kazala potreba po drugačnem organiziranju vojaške obrambe, ki bi tako zagotovila doseganje novih doktrinarnih in strateških obrambnih načel. Vse bolj se je kristalizirala potreba po prehodu na poklicni način popolnjevanja vojske. Slovenska vojska je s prehodom na poklicni način popolnjevanja, dopolnjenega s pogodbeno rezervo doživela številne spremembe tako v kadrovski kot tudi v organizacijski strukturi. Vse te spremembe pa so zahtevale spremembe tudi na drugih področjih, med njimi vojaški infrastrukturi. Po izvedeni koncentraciji sil in sredstev v perspektivne objekte, ki jih uporablja Slovenska vojska, je sledilo zagotavljanje bivalnih in delovnih zmogljivosti, kjer je nastanjena poklicna vojska. Sledeč cilju razviti majhno in dobro usposobljeno vojsko, so bili posodobljeni ali na novo zgrajeni tudi nekateri objekti, namenjeni izobraževanju, usposabljanju in urjenju. Pripadnik je najpomembnejši in ključni dejavnik v delovanju Slovenske vojske. Celostna skrb za pripadnike Slovenske vojske je postala s profesionalizacijo vojske pomembna dejavnost, ki pa do danes še ni zaživela v celoti. Prostorska urejenost za izvajanje programov celostne skrbi za pripadnike Slovenske vojske je marsikje še v obliki načrtov.
Keywords: vojaška infrastruktura, celostna skrb, vojašnica, Slovenska vojska, military infrastructure, integral care, barrack, Slovenian Army
Published: 18.08.2009; Views: 2149; Downloads: 177
.pdf Full text (729,50 KB)

5.
Funkcija gama
Tamara Prešern, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomskega dela je funkcija gama. Definiramo jo z nepravim integralom in dokažemo njene osnovne karakteristike. Dokažemo tudi izrek, ki opisuje pogoje, ki funkcijo gama enolično določajo. Nato še definiramo funkcijo beta in navedemo nekaj osnovnih lastnosti in povezav med funkcijama beta in gama. Na koncu še izpeljemo Stirlingove formule in s pomočjo le-teh dokažemo Wallisovo formulo.
Keywords: funkcija gama, funkcija beta, Stirlingova formula, konveksnost, nepravi integral, Wallisova formula
Published: 18.07.2011; Views: 2329; Downloads: 108
.pdf Full text (341,11 KB)

6.
LEIBNIZ-NEWTONOVA FORMULA IN NJENE POSPLOŠITVE
Sara Topler, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo Leibniz-Newtonovo formulo in njene posplošitve. Pojem Riemannovega oz. določenega integrala je vpeljan s pomočjo Darbouxovih in Riemannovih vsot, pri čemer je poudarjena ekvivalentnost omenjenih pristopov. V tretjem poglavju so predstavljeni potrebni pogoji za integrabilnost funkcij, v četrtem pa ena izmed povezav med določenimi integrali in primitivnimi funkcijami. Sledi pomemben matematični rezultat Leibniza in Newtona, t. i. Leibniz-Newtonova formula, poznana tudi kot osnovni izrek analize. V nadaljevanju obravnavamo posplošitve te formule; pri prvi obliki nadomestimo obojestranski odvod z desnim odvodom, v drugi nastopa Schwarzov odvod, tretja posplošitev Leibniz-Newtonove formule pa se nanaša na funkcije, ki izpolnjujejo Lipschitzev pogoj. V zadnjem poglavju je navedenih nekaj primerov, kjer postane računanje določenega integrala s pomočjo Leibniz-Newtonove formule precej lažje kot računanje po definiciji določenega integrala. Ključna sta primera, ki ponazarjata napake, ki nastanejo pri uporabi rešitev iz tablic nedoločenih integralov na neustreznih intervalih. Pokazali smo, kako se tem napakam uspešno izogniti.
Keywords: Darbouxove vsote, Riemannove vsote, Riemannov integral, določeni integral, primitivna funkcija, desni odvod, Schwarzov odvod, Lipschitzev pogoj, Leibniz-Newtonova formula, napake pri uporabi Leibniz-Newtonove formule.
Published: 23.04.2012; Views: 1410; Downloads: 75
.pdf Full text (1,03 MB)

7.
On the local variation of the crack driving force in a double mismatched weld
Jožef Predan, Nenad Gubeljak, Otmar Kolednik, 2007, original scientific article

Abstract: A material inhomogeneity in the direction of crack extension causes a difference between the near-tip crack driving force, Jtip, and the nominally applied far-field crack driving force, Jfar. This difference can be quantified by a material inhomogeneity term, Cinh, which is evaluated by a post-processing procedure to a conventional finite element stress analysis. The magnitude of the material inhomogeneity term is evaluated for cracks in an inhomogeneous welded joint made of a high-strength low-alloy steel. Both a crack proceeding from the under-matched (UM) to the over-matched (OM) and from the OM to the UM weld metal are treated. The effects of the inhomogeneity of the different material parameters (modulus of elasticity, yield strength, and strain hardening exponent) on Cinh and Jtip are systematically studied. The results demonstrate that the material inhomogeneity term is primarily influenced by the inhomogeneity of the yield strength. A crack growing towards an OM/UM interface experiences an accelerated crack growth rate or a pop-in, an UM/OM interface leads to a reduced crack growth rate or a crack arrest. The application of global assessment methods of the mismatch effect which are included in the Engineering Treatment Model (ETM) or in the Structural Integrity Assessment Procedures for European Industry (SINTAP) is discussed.
Keywords: crack driving force, material inhomogeneity, mismatched weld, interface, J-integral, finite element modeling
Published: 31.05.2012; Views: 921; Downloads: 48
URL Link to full text

8.
Boundary domain integral method for high Reynolds viscous fluid flows in complex planar geometries
Matjaž Hriberšek, Leopold Škerget, 2005, original scientific article

Abstract: The article presents new developments in boundary domain integral method (BDIM) for computation of viscous fluid flows, governed by the Navier-Stokes equations. The BDIM algorithm uses velocity-vorticity formulation and is basedon Poisson velocity equation for flow kinematics. This results in accurate determination of boundary vorticity values, a crucial step in constructing an accurate numerical algorithm for computation of flows in complex geometries, i.e. geometries with sharp corners. The domain velocity computations are done by the segmentation technique using large segments. After solving the kinematics equation the vorticity transport equation is solved using macro-element approach. This enables the use of macro-element based diffusion-convection fundamental solution, a key factor in assuring accuracy of computations for high Reynolds value laminar flows. The versatility and accuracy of the proposed numerical algorithm is shown for several test problems, including the standard driven cavity together with the driven cavity flow in an L shaped cavity and flow in a Z shaped channel. The values of Reynolds number reach 10,000 for driven cavity and 7500 for L shapeddriven cavity, whereas the Z shaped channel flow is computed up to Re = 400. The comparison of computational results shows that the developed algorithm is capable of accurate resolution of flow fields in complex geometries.
Keywords: fluid mechanics, numerical methods, boundary domain integral method, algorithms, incompressible fluid flow, Navier-Stokes equations, velocity vorticity formulation, segmentation technique, driven cavity flow
Published: 01.06.2012; Views: 1108; Downloads: 44
URL Link to full text

9.
On fracture behaviour of inhomogeneous materials - a case study for elastically inhomogeneous bimaterials
Otmar Kolednik, Jožef Predan, G.X. Shan, N.K. Simha, Franz Dieter Fischer, 2005, original scientific article

Abstract: This paper presents a case study, examining the influence of a sharp bimaterial interface on the effective crack driving force in a fracture mechanics specimen. The inhomogeneity of the elastic modulus in linear elasticand non-hardening and hardening elastic-plastic bimaterials is considered. The interface is perpendicular to the crack plane. The material properties and the distance between the crack tip and the interface are systematically varied. The effect of the material inhomogeneity is captured in form of a quantity called "material inhomogeneity term",▫$C_inh$▫. This term can be evaluated either by a simple post-processing procedure, following a conventional finite element stress analysis, or by computing the J-integral along a contour around the interface, ▫$J_int$▫. The effective crack driving force,▫$J_tip$▫, can be determined as the sum of ▫$C_inh$▫ and the nominally applied far-field crack driving force, ▫$J_far$▫. The results show that ▫$C_inh$▫ can be accurately determined by both methods even in cases where ▫$J_tip$▫-values are inaccurate. When a crack approaches a stiff/compliant interface,▫$C_inh$▫ is positive and ▫$J_tip$▫ becomes larger than ▫$J-far$▫. A compliant/stiff transition leads to a negative ▫$C_inh$▫, and ▫J_tip$▫ becomes smaller than ▫$J_far$▫. The material inhomogeneity term, ▫$C_inh$▫, can have the same order of magnitude as ▫$J_far$▫. Based on the numerical results, the dependencies of ▫$C_inh$▫ on the material parameters and the geometry are derived. Simple expressions are obtained to estimate ▫$C_inh$▫.
Keywords: mechanics of structures, fracture toughness, inhomogeneous materials, J-integral, crack driving force, interface, material force
Published: 01.06.2012; Views: 805; Downloads: 9
URL Link to full text

10.
Experimental models of medium break loss of coolant accidents with and without steam generator tube rupture
Jure Marn, Marjan Delić, Leopold Škerget, 2003, original scientific article

Abstract: This paper reports model experiments simulating medium break loss of coolant accidents, with and without steam generator tube rupture (SGTR), in pressurized water reactors. Apart from a significant influence on the pressure in the reactor coolant system in the early parts of the accident, SGTR generally has only a small effect on the pressures and temperatures during the accident. The initial reactor conditions are found to be more significant. Some results of preliminary numerical models are briefly presented and these are broadly in agreement with the experimental measurements.
Keywords: nuclear engineering, nuclear accidents, steam generator tube rupture, loss of coolant, medium break loss of coolant accident, computer program, Melcor, MELCOR computer code, integral test facility
Published: 01.06.2012; Views: 842; Downloads: 65
URL Link to full text

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica